Horror az ára, vétek még a kávézaccot is kidobni: 6+1 szuper tipp a hasznosítására

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Horror az ára, vétek még a kávézaccot is kidobni: 6+1 szuper tipp a hasznosítására

Kétség sem férhet hozzá, a kávé minden cseppje egyre nagyobb kincs, ezért is vétek a zaccot csak úgy, a szemétbe kidobni! Jó szolgálatot tehet például a kertben, érdemes komposztálni, de bevethető vakondok és macskák ellen is. Miért és hogyan hasznosítsuk újra?

Az iszonyatos árdrágulás mellett - számos egyéb termékhez hasonlóan – kedvenc frissítő italunk, a fekete kávé ára is lassan luxuscikké válik. Egyelőre még csak a februári KSH adatok ismertek, de eszerint az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára közel kétszeresére, 43,3%-kal emelkedett, ezen belül is leginkább a tojás (79,2%), a tejtermékek (76,2%), a vaj és vajkrém (75,1%), a sajt (72,1%), a kenyér (71,1%), az édesipari lisztesáru (68,6%), a száraztészta (57,3%), a tej (53,7%) és a péksütemények (51,9%) drágultak. Mondani is kár, aki fogyasztja, az tudja, hogy az elmúlt év inflációs folyamatainak hatására jelentősen emelkedett a kávé fogyasztói ára is. Az Eurostat adatai szerint 2021 decembere és 2022 decembere között 40 százalékos volt a kávé fogyasztói árának emelkedése Magyarországon.

Bár frissebb KSH adatot nem találtunk, januárban írt a HelloVidék a kávé-drágulásról, akkor lehoztunk árakat is, és ha a mostani, április 1-jei árakkal ezeket összehasonlítjuk, akkor számokban is mérhető, mennyibe többe kerül többe a feketézés.

Online webáruházak (Spar friss adat) - Őrölt kávé ára 200–250 g, csomag (2023. januárjában és márciusában):

  • Tchibo Family őrölt, pörkölt kávé 250 g: 1 199 Ft (2023. január) – 1229 Ft (2023. április 1.)
  • Douwe Egberts Omnia Silk őrölt-pörkölt kávé 250 g: 1 429 Ft (2023. január) – 1525 Ft (2023. április 1.)
  • Lavazza Espresso Italiano Classico pörkölt őrölt kávé 250 g: 2 349 Ft - (2023. január) 2399 Ft (2023. április 1.)

Kétség sem férhet hozzá, a kávé minden cseppje kincs, ezért is vétek a kávézaccot is csak úgy, a szemétbe kidobni! Jó szolgálatot tehet például a kertben, érdemes komposztálni, de bevethető vakondok és macskák ellen is. Miért és hogyan hasznosítsuk újra?

1. Nem vicc, érdemes a kávézaccot a komposztládába önteni

Jó, ha tudjuk, kétféle komposztanyag létezik: barna és zöld. Lehet, hogy a kávézacc barna színű, de zöld anyagnak számít, hiszen nitrogénben gazdag. A zacc körülbelül 1,45 százalék nitrogén, de magnéziumot, kalciumot, káliumot és egyéb nyomelemeket is tartalmaz. Ezért tehát ugyanúgy a zöld komposztanyagok közé tartozik, mint az élelmiszer-maradványok és a levágott fű.

Sok növénynek fontos a savanyú talaj, a kávézacc pedig fontos szerepet kap a talaj savanyításában.

Ez a kis videó is segíthet abban, hogyan hasznosítsuk a kávézaccot a kertben:

@martikertesznaploja ☕️ KÁVÉZACC A KERTBEN ? Te szoktad használni? #kezdőkertész #kertészkednijó #kavé #kávézaccfelhasználása #kavézacc #kertészleszek #kertésztanács #eper #zöldségtermesztés ♬ 10:35 - Tiësto & Tate McRae

2. Trágyázhatunk is kávézaccal

Borítsuk a kávézaccot közvetlenül a talajra, majd keverjük bele a felső rétegbe. Természetesen a kevergetés kihagyható, úgy is jó szolgálatot tesz, ha csak kiszórjuk a földre és állni hagyjuk. A használt kávézacc közel semleges pH-értékkel rendelkezik, így nem kell aggódnia a savasságuk miatt.

Még egy videó arról, hogyan turbózhatjuk fel a kertünket kávézaccal:

@leopardbarbie #kavezacc #kávézacc #novenyek #kert #biokerteszet #praktika #kertipraktika #kavezaccfelhasznalasa ♬ Trap, hip hop, dark beat ♪(963369) - Ninja_Muzik_Tokyo

3. Készíthetünk belőle tápoldatot is

Adjunk hozzá 2 csésze kávézaccot egy 5 literes vödör vízhez. Hagyjuk állni az oldatot néhány órán keresztül vagy egy éjszakán át. Ezt a főzetet folyékony műtrágyaként használhatjuk kerti és konténeres növényekhez. Kiváló lombtáplálék, amelyet közvetlenül a növények leveleire és száraira permetezhetünk.

4. Bevethetjük a vakondok ellen

A kávézacc segítségedre válhat a vakondok elleni harcban is. Csak öntsd bele a lyukba a zaccot, és a vakondok, valószínűleg az illata miatt, nem fognak többet arra látogatni. A módszerek nem minden esetben válnak be, mert minden vakond külön egyéniség és más a tolerancia szintje. Sajnos sok türelemre és kitartásra van szükség.

5. Túl sok a csiga a kertben? Akkor elő a kávézaccal!

Mivel a szemcsék kellemetlen, dörzsölő hatásúak lehetnek, így a meztelen csigák nem nagyon merészkednek a kávézaccal körülvett növények közé. De nem csak a csigákat tarthatjuk távol, mivel sok macska sem szereti a kávézacc szagát, így elkerülheti a kert alomdobozként való használatát, ha kávézaccot keverünk a talajba.

6. Macskák ellen is bevethető

Kertedet a szomszéd macskái toalettnek használják? Kávézacc kiszórásával felszámolhatod illemhelyüket. A macskák ugyanis nagyon nem szeretik a kávé illatát, ezért kénytelenek lesznek máshol elvégezni dolgukat. Kiscicák esetében, ha olyan helyre rendezték be az illemhelyüket, ami nekünk, gazdiknak nem kívánatos, akkor szintén bevethetjük a kávézaccot.

6+1.Szagtalanít!

Ha a kávézaccot beletesszük egy kis csészébe, majd elhelyezzük a hűtőbe, segít abban, hogy elillanjon a tipikus hűtőszag. Hogyan is csináld? Ebből a videóból megtudhatod:

@leopardbarbie ☕️☕️☕️kávézacc felhasználása? #kávézacc #kávé #kávézaccfelhasználása #tipp #praktika #házipraktika #szagtalanító #szagtalanítás ♬ Reggae Chill - REggaE & Reggae Instrumental & Old Skool Reggae Masters & Reggae Music

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

vakond

kávé

kávézacc

kertészkedés

tavasz

komposztálás