Mit tegyünk, ha ellepték a kertünket a csiga terminátorok? Tuti tipp a profiktól + Videó

HelloVidék   
  Megosztom
Mit tegyünk, ha ellepték a kertünket a csiga terminátorok? Tuti tipp a profiktól + Videó

Boldogan megyünk ki a kertünkbe, végre nem szakad az eső! Mindaddig örülünk a jó időnek, amíg észre nem vesszük, hogy valami megint szétrágta a salátánk leveleit, felfalta pirosodó epreinket, megtépázta még a virágágyásunkat is. Elegünk van a sok esőből, vele pedig a reggelente tömegével garázdálkodó, kúszó-mászó spanyol csupaszcsigákból. Mit tegyünk?

Magyarországon először 1986-ban jelezték ennek az invazív kártevő spanyol csupaszcsiga (latinul Arion vulgaris, helytelenül Arion lusitanicus) jelenlétét. Inkább a Dunántúlon, ritkábban az Alföldön találkozhatunk vele. Természetes élőhelyei a mezős, erdős, lápos területek. Rejtőzködő életmódot folytat a legtöbb csiga fajta, továbbá nedvességkedvelők, fénykerülők, tehát borús időben, illetve eső után gyakrabban találkozhatunk velük. Nagy eséllyel éjszaka és hajnalban érhetjük tetten. Roppant szívós és aljas kártevők, mindent megcsócsálnak a kertben.

Az alábbi TikTok-videóban remekül láthatjuk, mi zajlik mostanság kint a kertünkben, míg mi alszunk:

@szebenyipeter ? Te ki mersz menni éjszaka a kertedbe? ? Én kimentem és ezt találtam. #okoskertész #szebenyipeter #éjszaka #élővilág #csiga #történet #kertészkedés ♬ Dramatic Military - Faid rafanda

A spanyol meztelen csiga (fitofág) étrendjét főként növényi eredetű táplálék teszi ki, de a gombákat is előszeretettel fogyasztja, jellemző rá a kannibalizmus is - közölte róla a HelloVidék korábbi cikkében Bábel László kertészmérnök.

Akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet, folyton éhes, minden növényt, válogatás nélkül megeszik, a salátát, káposzta féléket, palánták friss hajtásait is nagyon szívesen elfogyasztja. A fénykerülése következtében, éjszaka, vagy nyirkos pincékben találkozhatunk leggyakrabban velük. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi.

Borzasztó gyorsan szaporodik,

úgyhogy az első és legfontosabb jó tanács, ha észleljük, azonnal pusztítsuk el, bár nagyon nem mindegy, hogyan védekezünk ellene!

1. Elő a sörcsapdákkal!

Ahogy a legtöbb kertész, úgy kertjének gyilkosa, a csiga sem veti meg a sört. A romlott sör ráadásul ugyanazt a vegyületet tartalmazza, ami a csigák szexhormon illata. Üres kefires vagy tejfölös-poharakat félig megtöltünk romlott sörrel. Ássuk be a növények közé, talaj szintjéig. Ha voltak a közelben házas, vagy meztelen csigák, reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt állatkákkal.

@martikertesznaploja Válasz @agi.888 részére ? CSIGA BAJ AKKOR SÖRÖZZ EGYET Nekem csak ez vállt be. Ki hitte, hogy ezek ennyire iszákosak ??#zöldségtermesztés #csiga #csigaellen #biokertészkedés #kertészkedés ♬ I'm Good (Blue) - Cupido

2. A dinnyehéj is tuti megoldást jelenthet

@szebenyipeter Csigák ellen? ? Így harcolj ellenük | Part 1️⃣ Előzmények ➡️ @Szebenyi Péter #okoskertész #szebenyipeter #csiga #csigaellen #vegyszermentes #kertészkedés #dinnye ♬ Halloween ・ cute horror song - PeriTune

" target="_blank" rel="noopener">

@szebenyipeter Csigák ellen? ? Így harcolj ellenük | Part 1️⃣ Előzmények ➡️ @Szebenyi Péter #okoskertész #szebenyipeter #csiga #csigaellen #vegyszermentes #kertészkedés #dinnye ♬ Halloween ・ cute horror song - PeriTune

3. Sózás és/vagy kaszabolás

Nagyanyáink is ezt csinálták a kágyilóval, mert akkor még ezek csúsztak-másztak, főként a pincékben és a nyirkos helyeken, szürke-csíkos kivitelben. Menjünk ki este a kertbe, és zseblámpa fényénél, vagy a reggeli szürkületben gyűjtsük össze őket. Dobáljuk bele egy sós vízzel teli vödörbe, ott gyorsan elpusztulnak. Sokan a földterületen is sóznak, ami egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros – ezt senkinek sem ajánljuk.

Ismerősöm a metszőollóban hisz. Hajnalonta kimegy a kertbe, végigpásztázza a terepet, és ha ellenséget lát, lekaszabolja. Manapság barbárnak tűnhet ez az eljárás, de hatásos.

4. Akadálypályák építése

A veteményt védhetjük fizikai akadályokkal is, ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor (apró kőzúzalék), fahamu, műtrágya vagy a kávézacc, amik a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik - előbb említett - természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és nem tudnak felmászni rá. (Bár ezek a csupasz csigák roppant ügyesek, ezt tegyük hozzá, láttam én már tojáshéjon táncoló példányokat!)

5. Profi csigakerítés is létezik

A villanypásztor elvén működő csigakerítés is szóba jöhet, a huzalokba vezetett áram ugyanis megakadályozza a csigák továbbjutását.

5+1 Tartsunk indiai futó kacsákat

Ezek a húsevő háziállatként tartható madarak nagyon ügyesen megtalálják a rejtőző csigákat és hihetetlen mennyiséget el tudnak belőlük fogyasztani. Másrészt viszont az indiai futó kacsa húsa nem ehető, úgyhogy a csigaszedésen túl sok hasznuk nincs. Angliában pont ezért élelmes vállalkozók kacsacsapatokat adnak bérbe a kertészeknek.

Hazánkban egyébként még a spanyol csupaszcsiga honos természetes ellenségei a fogolymadár, a fácán, a vakond, a sün, a futóbogarak, elsősorban a futrinkafélék, a bábrablók, a barna- és zöldvarangy, az ásóbéka, a tarajos gőte és a lábatlan gyík.

@fayinn Válasz @fullent részére Kerti kisegítőink?? #vidék #vidékiélet #falu ♬ Funny Rhythm For Comedy - ExclusiveSound

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

meztenecsiga

spanyol csiga

spanyol csupaszcsiga

védekezés