Elárulta titkát a sztárkertész: ezeket ültessük nyár végén, és garantált az őszi szupertermés

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Elárulta titkát a sztárkertész: ezeket ültessük nyár végén, és garantált az őszi szupertermés

Most, hogy vége a rendkívüli esős napoknak és már a kánikula sem fenyeget, lassan kiskertünkben is utat tör magának a gaz, beindultak a meztelencsigák és a poloskák is. De mire érdemes még ilyenkor, nyár végéhez közeledve odafigyelni? Mit lehet ilyenkor, last-minute ültetni, hogy még ősszel betakaríthassuk a termését? Kósa Dániel kertészmérnök látta el hasznos tanácsaival a HelloVidéket.


 

Augusztus beköszöntével folyamatosan nyírjuk sövényeinket és a gyepet, gyomlálunk, és ha szárazabbra fordul az időjárás, akkor újra öntözni is kell. Az asztalra kerülnek a finomabbnál finomabb, kertből szedett zöldségek és gyümölcsök. Készülnek a kovászos uborkák és a töltött paprikák, amelyek a nyár megunhatatlan slágerei. Gyümölcsöket is szüretelhettünk már, javában tart a házi savanyítás és lekvárfőzés is. De a befőzésen túl milyen fontos teendők várnak még ránk? Mit lehet még ültetni, ami beérhet, ami behozhatja az árát?

A mostani esőzések után az első és legfontosabb teendők a kiskertben a gazolás

- közölte beszélgetésünk elején Kósa Dániel.

Gyorsan nőnek a gyomok, ezért is érdemes minél hamarabb megszabadulni tőlük, hogy ne fajuljon el a helyzet! A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük le, amivel szintén kicsit felfrissíthetjük a talajt. A kapálás sem csupán a gyomok eltüntetése miatt fontos, hanem, bármilyen furcsán is hangzik, a talaj csapadékelvezetésében is sokat segít. A kapálás egyik fontos célja ugyanis a talaj nedvességének megőrzése, illetve alkalmassá tesszük vele a talajt a nedvesség befogadására. Másrészt, tette hozzá a szakember, ne feledkezzünk meg a permetezésről sem:

Augusztusban is fontos, hogy védjük növényeinket, a permetezés elengedhetetlen része a termesztésnek, bár valamennyi kezelést kiválthatunk rezisztens fajták választásával. Ez azt jelenti, hogy például lisztharmat, vagy peronoszpóra ellen kevesebbet kell védekeznünk. Fontos a folyamatos tápanyag kijuttatása, lombtrágya formájában. Ezt, megtehetjük öntözés közben, vagy akár a permetezéssel egy menetben.

-tette hozzá.

Elérkezett a másodvetés ideje is

A nyár derekán már túl vagyunk, nemsokára itt az ősz, elérkezett a másodvetések ideje is. Ha felszabadult egy kis területünk, ne hagyjuk hát parlagon! Ahogy Kósa Dániel közölte, a másodvetésre olyan növények valók, amelyek rövid tenyészidőjűek, így egy hónap alatt is beérnek. Ilyenek például a saláták, a cékla, az uborka, a cukkini, a sárgarépa és a fehérrépa.

Amire a másodvetésnél külön is figyelni kell, hogy sokkal több öntözésre lesz szükség, ne hagyatkozzunk pusztán a csapadékra! Erre legjobb a csepegtető öntözés. A sárga valamint fehér répát elültetve, talajban hagyva, télen is lehet friss zöldségünk a levesünkben.

- közölte a szakember.

Mint minden ültetés előtt, így most is: a maradék növényrészeket, gyökereket, leveleket eltávolítjuk a veteményesünkből, majd felássuk, megmozgatjuk az itt lévő talajt. Ez azért fontos, mert a felforgott földhöz adjuk majd hozzá a komposztot vagy a műtrágyát, hogy ezzel is felturbózzuk az ültetvényünk talaját. Ezután nincs más hátra, mint az összekevert földet elegyengetni és elkészíteni az ágyásokat. A szakemberek szerint érdemes olyan fajtákat választani, amik nem csak az augusztusi meleget, de az októberi első fagyokat is elviselik.

Hogy melyek ezek a fajták? Lássuk részletesen is!

  • Hónapos-, nyári-, téli retek
  • Fejes káposzta
  • Karfiol
  • Kapor
  • Brokkoli
  • Kelkáposzta
  • Kínai kel
  • Cékla
  • Áttelő hagyma
  • Uborka
  • Zöldbab
  • Spenót
  • Rukkola
  • Bazsalikom
  • Zöldborsó

Ültethetünk más céllal is növényeket

A legtöbb ilyenkor ültetett növény melegigényes, rövid tenyészidejű. Erőteljes növekedéssel gyorsan fejlődik, és a szeptemberben októberben lévő melegben beérik a termésük. Azonban vethetünk másodvetésben olyan növényeket, melyek nem biztos, hogy beérnek, vagy nem is az a szerepük, hogy termést hozzanak.

Vannak olyan növények, amelyeknek elsődleges szerepe a zöldtrágyaként való alkalmazás, tehát zölden beleforgatva a talajban ott lebomlanak, így adnak egy jó tápanyagtartalmat a talajunknak. Erre a célra lehet vetni zöldbabot, vagy különböző magkeverékeket, melyeket a mezőgazdaságban is használnak. Vessünk akár pillangósokat, melyek a légköri nitrogént kötik meg

- emelte ki Kósa Dániel.

Amit még ne felejtsünk: gyűjtsünk magokat jövőre is!

Gyűjtsük össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait és metsszük le fiatal hajtásokat évelő növényeinkről. Ez a megfelelő időszak ahhoz, hogy megfakadjanak és jövőre csodálatosan pompázzanak.

Itt az ideje a termésnövelő metszésnek is

A gyümölcsfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron, folyamatosan végezhetjük. Itt az ideje, hogy megmetsszük a levendulát és a rozmaringot, az akácot is. Ügyeljünk rá, hogy a lilaakácot csak finoman a leágazástól 20 centiméterre nyessük le. A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július végéig – augusztus elejéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatunk a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsuk ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint augusztus elején célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani. Az nyári metszéssel ráadásul az őszi termés is megsokszorozható, erről itt írt a HelloVidék.

További gyakorlati tippek a másodvetéshez!

Végezetül, íme, egy szuper TikTok-videó, ami segít abban, hogyan is álljunk neki nyár végén a másodvetésnek:

@zalaikertem Zalai kertem #organicgardening ♬ Enya-style romantic fantasy waltz original - Yukari Okano

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

másodvetés

kiskert

mezőgazdaság

kert