Rengeteg embert megbetegít ez a növény: évről évre egyre durvább a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg embert megbetegít ez a növény: évről évre egyre durvább a helyzet

Az elmúlt három évtized adatai azt mutatják, hogy a mérőállomások trendszerűen egyre később regisztrálják a parlagfűpollen megjelenését, amelynek koncentrációja országos átlagban rövidebb felfutás után éri el a tüneteket okozó közepes szintet. A legnagyobb magyarországi adatelemző cég, a Starschema munkatársai által végzett kutatás eredményéből emellett az is kiderül, hogy a szezon lecsengése mind jobban elnyúlik.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), illetve annak jogelődjei koordinálásával Magyarországon 1992 óta zajlik az allergiás reakciókat kiváltó növényfajták, köztük a parlagfű pollenjének monitorozása. Jelenleg az Aerobiológiai Hálózat 20 állomása gyűjti napi rendszerességgel a mintákat. A legnagyobb magyarországi adatelemző és adatvizualizációs cég, a HCL Technologies Starschema Kft. adattudósai érdekes összefüggéseket tártak fel ezeknek az adatoknak a vizsgálatával az 1992 és 2021 közötti időszakra vonatkozóan.

Később kezdődik, de gyorsabban berobban

A Starschema elemzéséből kiderül, hogy a parlagfű pollenkoncentráció országos átlagát vizsgálva a szezon fokozatosan eltolódik. Az adatokból kirajzolódó trendek ugyanis azt mutatják, hogy az a nap, amikor az országos napi átlagkoncentráció eléri az alacsony szintet (>1 pollen/m3), egyre későbbre datálódik. Érdekesség ugyanakkor, hogy ugyanez a megállapítás nem érvényes arra a napra, amikor először mérhető a már tüneteket okozó közepes szint (>10 pollen/m3). Ez azt jelenti, hogy a felfutási idő rövidül.

Ami a rekordokat illeti

2018-ban július 22. volt az első és október 28. az utolsó olyan nap, amikor a parlagfű koncentráció országos átlaga elérte a közepes szintet. A rendelkezésre álló adatok alapján ez a 99 napos időszak volt eddig a leghosszabb. Ha a nagyon magas szintet vizsgáljuk (>100 pollen/m3), akkor a csúcsidőszak ugyanebben az évben 39 napig tartott, ami szintén rekordnak számít.

A napi maximum tekintetében szintén 2014-ben született meg a rekord Békéscsabán, ahol 1883 pollen/m3 értéket regisztráltak.

Magyarországon minden ötödik ember szenved a parlagfű pollenjétől

A légköri allergéneket az okozott allergiás tünetek erőssége szempontjából egy 0-tól 4-ig terjedő skálán osztályozzák, ahol a 4-es a nagyon erős allergéneket jelöli. Az NNK által monitorozott növények közül egyedül a parlagfű pollenje tartozik ebbe a kategóriába. Az általa okozott szénanátha és asthma tünetei ma Magyarországon a lakosság közel 20 százalékánál jelentkeznek.

Az Észak-Amerikából származó gyomnövény az 1920-as években tűnt fel először az országban. Terjedése kezdetben lassú volt és egészen a 70-es évekig nem váltott ki tömeges allergiát. Az azóta eltelt évtizedekben a folyamat felgyorsult, aminek eredményeként a parlagfű tekintetében hazánk számít a legszennyezettebb

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

parlagfű

parlagfűszezon

allergia

nemzeti népegészségügyi és gyógyszerészeti központ

nngyk