Itt a térkép, hol lehet komoly probléma a fúrt kutakkal: azonnal ellenőrizd!

infostart.hu   
  Megosztom
Itt a térkép, hol lehet komoly probléma a fúrt kutakkal: azonnal ellenőrizd!

Vannak helyek, ahol be kell jelenteni a fúrt kutakat annak ellenére, hogy elvben ingyenes a használatuk. Ezek azok a pontok, ahol védett vízkészlet lehet a felszín közéleben - írja az infostart.hu.

Mint írják, a háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az – amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem –, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút.

Hozzáteszi, a kormány döntése után nem kell ezeket engedélyeztetni, praktikusan ingyenes az üzemeltetésük. Még a nyáron írtuk, hogy "a januártól érvényes törvénymódosítás alapján a bejelentési, engedélyezési feladatokat az határozza meg, hogy a kút vízkészletvédelmi szempontból milyen területen létesül. Az új szabályozás kockázatmentes és kockázatos területeket különít el, ezeket az augusztus végéig elkészülő vízkészletvédelmi országtérkép mutatja majd.

Mára jól használható ez a térkép, ráadásul nagyon részletes és szakmai. Számos adatot lehet rajta megnézni, ellenőrizni, persze leginkább azt, hogy hol van a védett vízbázis. Mindenesetre azt jó tudni, hogy alapesetben nincs szükséges engedélyeztetési eljárásra, ha a háztartási kút mélysége nem lépi túl az 50 métert és nem érinti az első vízzáró réteget és legfeljebb évi 500 köbméter vizet. Illetve, ha nincs a "piros foltos területen". Ha itt van, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél.

Forrás: vizugy.hu
Forrás: vizugy.hu

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fúrt kutak

fúrt kút

védett vízkészlet

engedély

szabályozás