Itt a térkép, hol lehet komoly probléma a fúrt kutakkal: azonnal ellenőrizd!

infostart.hu   
  Megosztom
Itt a térkép, hol lehet komoly probléma a fúrt kutakkal: azonnal ellenőrizd!

Vannak helyek, ahol be kell jelenteni a fúrt kutakat annak ellenére, hogy elvben ingyenes a használatuk. Ezek azok a pontok, ahol védett vízkészlet lehet a felszín közéleben - írja az infostart.hu.

Mint írják, a háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az – amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem –, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút.

Hozzáteszi, a kormány döntése után nem kell ezeket engedélyeztetni, praktikusan ingyenes az üzemeltetésük. Még a nyáron írtuk, hogy "a januártól érvényes törvénymódosítás alapján a bejelentési, engedélyezési feladatokat az határozza meg, hogy a kút vízkészletvédelmi szempontból milyen területen létesül. Az új szabályozás kockázatmentes és kockázatos területeket különít el, ezeket az augusztus végéig elkészülő vízkészletvédelmi országtérkép mutatja majd.

Mára jól használható ez a térkép, ráadásul nagyon részletes és szakmai. Számos adatot lehet rajta megnézni, ellenőrizni, persze leginkább azt, hogy hol van a védett vízbázis. Mindenesetre azt jó tudni, hogy alapesetben nincs szükséges engedélyeztetési eljárásra, ha a háztartási kút mélysége nem lépi túl az 50 métert és nem érinti az első vízzáró réteget és legfeljebb évi 500 köbméter vizet. Illetve, ha nincs a "piros foltos területen". Ha itt van, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél.

Forrás: vizugy.hu
Forrás: vizugy.hu

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fúrt kutak

fúrt kút

védett vízkészlet

engedély

szabályozás