Rekord hideget mértek a Bükkben: -21 fokot mutattak a hőmérők

HelloVidék   
  Megosztom
Rekord hideget mértek a Bükkben: -21 fokot mutattak a hőmérők

A Miskolci Egyetem-MFK-Földrajz Intézete álltal monitorozott, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található bükk-fennsíki Mohos-töbörben a szezon első -20°C-t meghaladó értékei lettek rögzítve dec. 03-ról 04-re virradólag - kezdi posztját a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A hőmérséklet a szél elálltával komoly esésbe kezdett, majd egy rövid szeles periódust követően (visszamelegedés) éjfélig beállt a t-min, -21,42°C-on. Ezután -20 (-19,99)°C-on jött el a 04-e és onnantól erősen zavart (szél, felhőzet), hullámzó futást mutat a hőmérsékleti görbe. A potenciális kisugárzási periódusban egyszer 2m-en gyakorlatilag felszámolódott az inverzió, majd kétszer újraépült egy részleges összeomlást követően. Egyik újbóli kiépülés se közelítette meg az éjszaka első felében mért értékeket. Midenesetre a 2m-en rögzített hőmérsékleti görbe látványosan prezentálja a Mohos-töbör mkikroklímarendszerét jellemző rövid időn belüli drasztikus hőmérsékletváltozásokat.

Hozzátették, a hivatalos országos mérőhálózatok -13°C körüli értékeket hoztak, a területi szórást azonban nagyban befolyásolták a pillanatnyi, országosan inhomogén körülmények. Az egyébként szélvédettebb, Robert Kerékgyártó által monitorozott Vörösmeteor-töbör is komoly hőmérsékleti hullámvasúton ment keresztül az éjjel (VM -17,5°C) mely jól mutatja, hogy a fennsíkon belül is nagy volt a légköri zavarás álltal okozott változatosság.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hideg

hideg rekord

rekord hideg

bükki nemzeti park igazgatóság