Íme, a sztárkertészek sokat érő trükkjei: így lehet egész nyáron pompázó muskátlid

HelloVidék   
  Megosztom
Íme, a sztárkertészek sokat érő trükkjei: így lehet egész nyáron pompázó muskátlid

Mi az ideális időpont a muskátli ültetéséhez? Mi az ideális hely a muskátli számára? Most eláruljuk, hogyan lehet egész nyáron át pompásan virágzó muskátlid.

A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem véletlenül: ez a változatos növény megannyi színben és formában gazdagítja a teraszok és kertek színes palettáját. Gyorsan nőnek, tavasztól őszig folyamatosan virágoznak, emellett ellenállóak és nem igényelnek sok törődést. Nem kell szakértőnek vagy tapasztalt hobbikertésznek lenni ahhoz, hogy a muskátlink virágozzon és egészséges legyen, így tartásuk a kertészkedésben járatlanoknak is sikerélményt nyújt, ha betartanak néhány tippet. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői pontosan tudják, mi a fontos a muskátliültetés -és gondozás során.

Mi az ideális időpont a muskátli ültetéséhez?

Amint megérkeznek az első meleg tavaszi napok, érdemes azonnal elkezdeni a teraszok beültetését. Ha muskátlit is szeretnénk, észben kell tartanunk, hogy ezek a növények nem tűrik jól a hideget. Csak akkor ültessük ki őket, ha az éjszakák tartósan fagymentesek, és a nappali hőmérséklet rendszeresen 10 fok felett van. Ha ezt mégsem akarjuk kivárni, más módon kell elérnünk, hogy muskátlinkat megvédjük a hidegtől: ha például alacsony a külső hőmérséklet, a növények jobban érzik magukat az ablakpárkányon, ház falára szerelt állványon vagy fedett helyen, mint huzatos erkélykorláton és hideg talajon lévő cserépben. Éjszaka a muskátlit kerti gyapjúval, buborékfóliával vagy lepedővel védhetjük a fagy ellen. Ha azonban ismét nagyon hideg lesz, helyezzük a növényeket ideiglenesen egy védett beltéri helyre. A télikertek, fagymentes nyári házak vagy garázsok megfelelőek vészhelyzetek esetére – ideális körülmények között természetes fénnyel.

Mire kell odafigyelnünk az ültetés során?

A muskátli virágládában, konténerben, cserépben, kosárban vagy virágágyásban is jól érzi magát, feltéve, hogy elegendő hely áll rendelkezésére. A növények közötti távolságnak legalább 20 cm-nek kell lennie, és a cserép magassága nem lehet kevesebb, mint 18 cm. Az ültetéshez érdemes magas minőségű, előtrágyázott virágföldet használni, és ne feledkezzünk meg a vízelvezető rétegről, fontos, hogy a felesleges víz mindig elszivárogjon.

Mi az ideális hely a muskátli számára?

A muskátli fényérzékeny növény, minél több napfény éri, annál dúsabban és szebben virágzik. Ehhez azonban célszerű olyan muskátlit választanunk, amely sűrű levelekben és rügyben gazdag. Ugyan a muskátli a legjobban teljes napsütésben érzi magát, a részleges árnyékot is jól viseli, az állandó esőt viszont nem. Különösen a nagy vagy dupla virágú fajták szeretik a védelmet nyújtó tetőt a fejük felett esős napokon.

Hogyan öntözd helyesen a muskátlit?

A muskátli sok nedvességet képes tárolni leveleiben és szárában, így néhány nap víz nélkül nem jelent problémát. A bőséges virágzáshoz azonban rendszeres öntözésre van szükség, a nagyon forró nyári napokon érdemes reggel és este is öntözni őket. A víztárolós virágládák és az automata öntözőrendszerek jelentősen csökkenthetik az öntözés szükséges mennyiségét. Tipp: Az öntözéshez ideális az esővíz vagy az állóvíz.

Különösen a bokros növények esetében gyakori, hogy a nedvesség még esős időben sem jut el a talajba. Ahhoz, hogy megtudjuk, a növényeinknek szüksége van-e vízre, a talaj nedvességét az ujjunkkal ellenőrizhetjük. Ha a talaj melegnek és száraznak érződik, öntöznünk kell. A szakértők javaslata alapján, ha folyamatosan esik az eső, kerüljük el a vízgyűjtő tálcákat vagy cserepeket, amelyekben összegyűlhet a víz, mivel a muskátli nem kedveli a pangó vizet.

Hogyan kell megfelelően trágyázni a muskátlit?

A muskátlinak sok tápanyagra van szüksége. A trágyázást körülbelül négy-hat héttel az ültetés után kell elkezdeni, ugyanis addigra a tápanyagok gyakran már elfogynak, még az előtrágyázott komposzt esetében is. Az optimális tápanyagellátás érdekében hetente egyszer adjunk a vízhez kereskedelmi forgalomban kapható virágzást elősegítő műtrágyát.

Alternatív megoldásként használhatunk műtrágyapálcikákat is - ezek körülbelül két-három hónapig tartanak ki. Ha ültetéskor lassan oldódó műtrágyát használunk, akkor viszont hagyhatunk több időt az utántáplálásig; hogy pontosan mennyit, az többek között a használt műtrágya típusától, valamint a hőmérséklettől és a talajnedvességtől függ. Késő nyártól kezdve nem ritka, hogy a muskátlinak még lassan oldódó műtrágya esetén is szüksége van kiegészítő tápanyagokra. A tápanyaghiány onnan ismerhető fel, hogy a muskátli már nem virágzik megfelelően, vagy a levelei megsárgulnak, annak ellenére, hogy minden más egészségesnek tűnik rajta.

Tüntessük el a hervadt virágokat!

Az elhalt virágok és levelek, valamint az elhervadt szárak rendszeres eltávolítása egészségesen tartja a muskátlit, és serkenti a virágképződést. Az öntisztuló fajták, amelyek főként a kocsányos muskátli körében jellemzőek, maguktól levetik az elhalványult virágokat, és általában azonnal újakat hajtanak. Az elszáradt leveleket azonban továbbra is kézzel kell eltávolítani.

Túlélő muskátli

A muskátli évelő növény. Ha át akarjuk teleltetni őket, és elegendő hely áll rendelkezésre, az első éjszakai fagyok előtt vágjuk vissza a növényeket körülbelül 15 cm-re, és helyezzük át őket egy világos, hűvös helyre. A muskátlinak nincs szüksége műtrágyára, és télen alig van szüksége vízre. Tavasszal ültessük át a növényeket friss komposztba, és helyezzük őket melegebb helyre. Ezt követően kis szerencsével újra kihajtanak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

muskátli

gondozás

gondozási tippek