Ezt nehéz elhinni: egyre több ilyen paradicsomot árulnak a hazai szupermarketekben

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezt nehéz elhinni: egyre több ilyen paradicsomot árulnak a hazai szupermarketekben

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar paradicsomtermelők, jeleneg a legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna termésráncosodás vírus jelenléte okozza a gazdálkodóknak - írta az Agrárszektor.


 

Míg 2022-ben 324 hektáron termeltek hajtatott paradicsomot Magyarországon, 2023-ra ez a terület körülbelül 350 hektárra nőtt - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB. A hajtatott paradicsom termőterülete 2017 környékén főleg a támogatások és a kedvező hitellehetőségek miatt a jelentős új beruházásoknak köszönhetően bővülni kezdett és elindult egy bővülési és modernizációs folyamat hazánkban. A hajtatott paradicsom termőterülete 110 hektár új építésű üvegházi felülettel nőtt, és több, mint 30 új termálkutat fúrtak a közelmúltban, a korszerűtlen termesztőberendezéseket pedig modern hajtatólétesítmények váltották fel.

Az utóbbi évtized jellemző tendenciája volt, hogy a korszerűtlen, elavult fóliaházakban megszűnt a paradicsom termesztése, és modernebb létesítmények váltották ki ezeket - ezzel párhuzamosan a korábbi 120-130 ezer tonnás éves termelési szint 150-160 ezer tonnára emelkedett. A terület fokozatos bővülésével pedig a közeljövőben a volumen további növekedése várható

- közölték. Hozzátették, a frisspiaci paradicsom túlnyomó többsége - bőven 90 százalék feletti része - hajtatásból származik itthon, szabadföldi étkezésiparadicsom-termesztés Magyarországon csak elenyésző volumenben folyik. Ipari paradicsomot termesztünk szabadföldön, ám ennek közel 100 százaléka feldolgozásra kerül.

A paradicsom termelői árak nem lettek magasabbak az idei évben

Az elmúlt 5-6 évben volt egy jelentős növekedési tendencia, de az idei évben az látható, hogy ez nem folytatódik, sőt, a paradicsom kifejezetten olcsóbb lett a tavalyi évhez képest.

A termelési költségek folyamatos emelkedése, az inputanyagok drágulása és az infláció ugyan jelentősen megváltoztatták a termelés gazdasági környezetét, de mindezek ellenére a termelői árakat leginkább a piac keresleti és kínálati viszonyai határozzák meg. Ha az EU-n belül jelentős az árualap , akkor egyértelműen csökkenés várható a hazai piacokon is - közölte a szervezet. Hozzátették, a termelői ár és a fogyasztói árak viszonyát azonban már befolyásolják az emelkedő szállítási költségek, a csomagolás költségei, a különböző termékdíjak, a kiskereskedelmi árrés és az ÁFA-tartalom. Ezekre a terméket előállító kertészeti vállalkozásoknak és az értékesítést végző TÉSZ-eknek nincs ráhatása.

Jelenleg, április elején a nagyobb áruházláncokban a paradicsom már 800-1200 Ft/kg közötti áron beszerezhető (ez két gombóc fagyi ára egy kiló zöldségért), tavaly ilyenkor ez az ársáv még 1000 Ft környékén kezdődött

- tájékoztatott a FruitVeB.

Komoly kihívások nehezítik a termelők életét

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar paradicsomtermelők, jeleneg a legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV; Tomato brown rugose fruit virus) jelenléte okozza a gazdálkodóknak. Ezért is fontos a megelőzés és a megbízható szaporítóanyag használata a fertőzés és a gazdasági kár elkerülése érdekében.

Az ágazat számára folyamatos problémát jelent a munkaerő-ellátottság mennyiségi és minőségi korlátja, valamint a munkabérek folyamatos emelkedése. Ezt egy bizonyos határig automatizálással, gépesítéssel ki lehet ugyan váltani, de ennek is van korlátja

- hangsúlyozta a szervezet.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, itt!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paradicsom

fruitveb

agrárszektor

export

import