Ezt nehéz elhinni: egyre több ilyen paradicsomot árulnak a hazai szupermarketekben

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezt nehéz elhinni: egyre több ilyen paradicsomot árulnak a hazai szupermarketekben

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar paradicsomtermelők, jeleneg a legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna termésráncosodás vírus jelenléte okozza a gazdálkodóknak - írta az Agrárszektor.


 

Míg 2022-ben 324 hektáron termeltek hajtatott paradicsomot Magyarországon, 2023-ra ez a terület körülbelül 350 hektárra nőtt - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB. A hajtatott paradicsom termőterülete 2017 környékén főleg a támogatások és a kedvező hitellehetőségek miatt a jelentős új beruházásoknak köszönhetően bővülni kezdett és elindult egy bővülési és modernizációs folyamat hazánkban. A hajtatott paradicsom termőterülete 110 hektár új építésű üvegházi felülettel nőtt, és több, mint 30 új termálkutat fúrtak a közelmúltban, a korszerűtlen termesztőberendezéseket pedig modern hajtatólétesítmények váltották fel.

Az utóbbi évtized jellemző tendenciája volt, hogy a korszerűtlen, elavult fóliaházakban megszűnt a paradicsom termesztése, és modernebb létesítmények váltották ki ezeket - ezzel párhuzamosan a korábbi 120-130 ezer tonnás éves termelési szint 150-160 ezer tonnára emelkedett. A terület fokozatos bővülésével pedig a közeljövőben a volumen további növekedése várható

- közölték. Hozzátették, a frisspiaci paradicsom túlnyomó többsége - bőven 90 százalék feletti része - hajtatásból származik itthon, szabadföldi étkezésiparadicsom-termesztés Magyarországon csak elenyésző volumenben folyik. Ipari paradicsomot termesztünk szabadföldön, ám ennek közel 100 százaléka feldolgozásra kerül.

A paradicsom termelői árak nem lettek magasabbak az idei évben

Az elmúlt 5-6 évben volt egy jelentős növekedési tendencia, de az idei évben az látható, hogy ez nem folytatódik, sőt, a paradicsom kifejezetten olcsóbb lett a tavalyi évhez képest.

A termelési költségek folyamatos emelkedése, az inputanyagok drágulása és az infláció ugyan jelentősen megváltoztatták a termelés gazdasági környezetét, de mindezek ellenére a termelői árakat leginkább a piac keresleti és kínálati viszonyai határozzák meg. Ha az EU-n belül jelentős az árualap , akkor egyértelműen csökkenés várható a hazai piacokon is - közölte a szervezet. Hozzátették, a termelői ár és a fogyasztói árak viszonyát azonban már befolyásolják az emelkedő szállítási költségek, a csomagolás költségei, a különböző termékdíjak, a kiskereskedelmi árrés és az ÁFA-tartalom. Ezekre a terméket előállító kertészeti vállalkozásoknak és az értékesítést végző TÉSZ-eknek nincs ráhatása.

Jelenleg, április elején a nagyobb áruházláncokban a paradicsom már 800-1200 Ft/kg közötti áron beszerezhető (ez két gombóc fagyi ára egy kiló zöldségért), tavaly ilyenkor ez az ársáv még 1000 Ft környékén kezdődött

- tájékoztatott a FruitVeB.

Komoly kihívások nehezítik a termelők életét

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar paradicsomtermelők, jeleneg a legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV; Tomato brown rugose fruit virus) jelenléte okozza a gazdálkodóknak. Ezért is fontos a megelőzés és a megbízható szaporítóanyag használata a fertőzés és a gazdasági kár elkerülése érdekében.

Az ágazat számára folyamatos problémát jelent a munkaerő-ellátottság mennyiségi és minőségi korlátja, valamint a munkabérek folyamatos emelkedése. Ezt egy bizonyos határig automatizálással, gépesítéssel ki lehet ugyan váltani, de ennek is van korlátja

- hangsúlyozta a szervezet.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, itt!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paradicsom

fruitveb

agrárszektor

export

import