10+1 gyilkos tipp a meztelencsigák ellen: el sem hiszed, a profik mit ajánlanak

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
10+1 gyilkos tipp a meztelencsigák ellen: el sem hiszed, a profik mit ajánlanak

A csigaméregből horribilis mennyiség kellene, ráadásul a kutya miatt nem is ajánlott. A mostani, horror mértékű meztelencsiga invázió ellen nektek milyen praktikáitok vannak? Körbejárjuk a témát, de hozzuk a legújabb spanyol csupaszcsiga-gyilkos tippeket is.

Ha reggelente, vagy napnyugta után kimegyünk a kertbe, elszörnyülködve láthatjuk, milyen fesztivált rendeznek a veteményesben a spanyol meztelencsigák. Versenyt csúsznak a salátán, mire kicsit bepirosodna, szétrágják az epret, különösebben nem válogatósak, előszeretettel felfalnak mindent, ami mi tavasz óta palántaként nevelgettünk. Imádják ezeket a zivatarosabb napokat - egy ismerősünk ki is posztolta a minap, igazi csigaérlelő májusunk van! Mi sokáig a kézi módszerben hittünk (erről majd később), de amióta megtudtuk, hogy a kellemetlen kártevők brutál gyorsan szaporodnak, egyetlen egyed 200-400 utódot hozhat világra, még inkább nem bízzuk a véletlenre a dolgot! Igyekeztünk ezért is összegyűjteni a leghatásosabb tippeket, merthogy azt tapasztaljuk, egyféleképpen nem lehet ellenük védekezni, minél több módszert használunk egyszerre, annál többet csíphetünk el!

A helyzet az, ahogy változik a klímánk, a helyzet pedig egyre rosszabb

Normál esetben a spanyol meztelencsigák párzási időszaka június végétől november végéig, december elejéig tart, a csúcspont augusztus és szeptember. Kölcsönös megtermékenyítés után rakják le tojásaikat pár centivel a földfelszín vagy tereptárgyak alá, védett helyre. Minden egyed többször is párosodhat, egy évig tartó élete során csaknem 200-400 tojást rak. A kicsik 3-5 hét múlva bújnak ki a tojásból, majd 6-9 hónap elteltével már maguk is párosodnak.

Az időjárási körülmények most az egyedszám növekedésének kedveznek. Sok minden függ a nyári csapadékviszonyoktól, ha aszály jön, akkor a csigák is visszább húzódnak, a hőséget nem szeretik és nem is bírják, így aztán jócskán megritkulnak.

Turóci Ágnes malakológus (a puhatestűekkel foglalkozó tudományág szakértője), a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos segédmunkatársa szerint – mint azt a 24.hu-nak elmondta – a jövőt még megtippelni sem lehet. Az inváziós fajokra általánosságban jellemző, hogy széles ökológiai toleranciával és több olyan tulajdonsággal rendelkeznek (például épp a gyors szaporodási ráta), amely potenciális előnyt jelenthet számukra az őshonos fajokkal szemben. Szóval hosszú távon a klímaváltozás csak nehezíteni fogja a kertbarátok életét.

Ha úgy tartja kedvük, még egymást megeszik

A spanyol meztelen csiga (fitofág) étrendjét főként növényi eredetű táplálék teszi ki, de a gombákat is előszeretettel fogyasztja, jellemző rá a kannibalizmus is - közölte róla a HelloVidék korábbi cikkében Bábel László kertészmérnök.

Akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet, folyton éhes, minden növényt, válogatás nélkül megeszik, a salátát, káposzta féléket, palánták friss hajtásait is nagyon szívesen elfogyasztja. A fénykerülése következtében, éjszaka, vagy nyirkos pincékben találkozhatunk leggyakrabban velük. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi.

Hogyan védekezhetünk a spanyol meztelencsiga ellen?

1. Kézi begyűjtés

Az egyik leghatékonyabb, bár időigényes módszer a kézi gyűjtés. A meztelencsigák általában éjszaka vagy esős időben aktívak, így ilyenkor érdemes őket gyűjteni. Használjunk kesztyűt és egy vödröt, amiben összegyűjthetjük őket. Aztán mindenki fantáziájára bízzuk, mit kezd a csigákkal teli vödrökkel!

Hátránya: éjszaka, még zseblámpa bevetése mellett is nehéz észrevenni őket, a csigák meg nem biztos, hogy akkor csúsznak-másznak, amikor nekünk épp időnk van összegyűjteni őket.

2.Csapdák kihelyezése

A sörcsapda egy egyszerű módszer. Egy földbe süllyesztett edénybe töltsünk sört, amely vonzza a meztelencsigákat, majd belefulladnak. Az edényt rendszeresen ellenőrizzük és ürítsük. A romlott sör ráadásul ugyanazt a vegyületet tartalmazza, ami a csigák szexhormon illata. Üres kefires vagy tejfölös-poharakat félig megtöltünk romlott sörrel. Ássuk be a növények közé, talaj szintjéig. Ha voltak a közelben házas, vagy meztelen csigák, reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt állatkákkal.

Hátránya: egy nagyobb kertbe nem tudunk annyi sörcsapdát kihelyezni, hogy „jól lakjanak” csak a sörrel, bele-belepottyannak persze, de az összeset nem tudjuk csak így kiirtani.

3. Természetes ellenségek telepítése

Csábítsd be vagy telepítsd a kertbe a sündisznókat és a békákat, mivel ők is szívesen fogyasztják a meztelencsigákat. Hazánkban a spanyol csupaszcsiga honos természetes ellenségei még a fogolymadár, a fácán, a vakond, a sün, a futóbogarak, elsősorban a futrinkafélék, a bábrablók, a barna- és zöldvarangy, az ásóbéka, a tarajos gőte és a lábatlan gyík.

Másrészt a futókacsák is állítólag kiváló ragadozói a meztelencsigáknak. Ezek a húsevő háziállatként tartható madarak nagyon ügyesen megtalálják a rejtőző csigákat és hihetetlen mennyiséget el tudnak belőlük fogyasztani. Másrészt viszont az indiai futó kacsa húsa nem ehető, úgyhogy a csigaszedésen túl sok hasznuk nincs. Angliában pont ezért élelmes vállalkozók kacsacsapatokat adnak bérbe a kertészeknek.

4. Csigaírtók bevetése

A Phasmarhabditis hermaphrodita nevű fonálféreg (nematoda) természetes ellensége a meztelencsigáknak. Ezek a mikroszkopikus élőlények behatolnak a csigákba, és elpusztítják őket. Kaphatóak kertészeti boltokban és online is.

Számos kémiai csigairtó granulátum is létezik a piacon, amelyek hatékonyak a meztelencsigák ellen. Fontos, hogy az ilyen szereket körültekintően használjuk, figyelembe véve a környezetvédelmi és biztonsági előírásokat.

Hátránya: Csak óvatosan a csigairtókkal, pláne, ha kisgyerek vagy kutya is szaladgál a kertben!

5. Védőkorlátok építése

A kerti ágyások köré helyezett rézszalagok, vagy más csúszásgátló anyagok (például kavics vagy homok) megakadályozzák a meztelencsigák bejutását. A rézszalaggal érintkezve a csigák enyhe áramütést kapnak, ami elriasztja őket.

A durva mulcsanyagok, mint a fenyőtűk vagy kőzúzalék vagy a tojáshéj szintén hatékonyak lehetnek, mivel nehezítik a csigák mozgását.

Hátránya: a veteményest még körbe tudjuk keríteni, de nagyobb kert esetében rendkívül macerás így védekezni.

6. Környezeti védekezés

  • Kerti higiénia: A kert rendszeres karbantartása, a lehullott levelek és egyéb növényi törmelékek eltávolítása csökkenti a meztelencsigák búvóhelyeit és szaporodási lehetőségeit.
  • Megfelelő növényválasztás: Vannak olyan növények, amelyek kevésbé vonzóak a meztelencsigák számára, mint például a zsálya, a rozmaring vagy a levendula. Az ilyen növények telepítése segíthet csökkenteni a csigapopulációt.

7. Sózás /meszezés

Nagyanyáink is ezt csinálták a kágyilóval, mert akkor még ezek csúsztak-másztak, főként a pincékben és a nyirkos helyeken, szürke-csíkos kivitelben. Menjünk ki este a kertbe, és zseblámpa fényénél, vagy a reggeli szürkületben gyűjtsük össze őket. Dobáljuk bele egy sós vízzel teli vödörbe, ott gyorsan elpusztulnak. Sokan a földterületen is sóznak (vagy meszeznek), ami egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros – ezt senkinek sem ajánljuk.

8. Kaszabolás

Ismerősöm a metszőollóban hisz. Hajnalonta kimegy a kertbe, végigpásztázza a terepet, és ha ellenséget lát, lekaszabolja. Manapság barbárnak tűnhet ez az eljárás, de hatásos.

Hátránya: éjszaka, még zseblámpa bevetése mellett is nehéz észrevenni őket, a csigák meg nem biztos, hogy akkor csúsznak-másznak, amikor nekünk épp időnk van összegyűjteni őket.

9. Akadálypályák építése

A veteményt védhetjük fizikai akadályokkal is, ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor (apró kőzúzalék), fahamu, műtrágya vagy a kávézacc, amik a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik - előbb említett - természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és nem tudnak felmászni rá. (Bár ezek a csupasz csigák roppant ügyesek, ezt tegyük hozzá, láttam én már tojáshéjon táncoló példányokat!)

A villanypásztor elvén működő csigakerítés is szóba jöhet, a huzalokba vezetett áram ugyanis megakadályozza a csigák továbbjutását.

10. Védekezzünk vérehulló fecskefűvel

Egy vödörbe frissen szedett növény, 10 l vízzel leforrázva, majd 1 napot állni hagyni, leszűrni, majd hígítva felhasználni. Hasonló arányban, mint a csalánlevet. Gomba, tetű ellen is és tápoldatként is használták ezt a "teát" – de állítólag a spanyol meztelencsiga ellen is hatásos

10+ 1. Itt a legújabb sláger: a búzakorpa!

Egy kertész a TikTokon megosztotta ezt a trükköt: búzakorpát szórt ki a veteményes mellé. A meztelencsigák felfalták a búzakorpát, és mind elpusztultak. A búzakorpa kiszárítja a csigákat, így hatékonyan távol tartja őket.

Végezetül még egy kis segítség egy profitól:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

meztelen csiga

spanyol csupaszcsiga

csali

kártevő

búzakopra