Fűtsünk olcsóbban, energiatakarékosabban és biztonságosabban: tippek a fűtési időszakra

MTI   
  Megosztom
Fűtsünk olcsóbban, energiatakarékosabban és biztonságosabban: tippek a fűtési időszakra

A téli időszakban egy rosszul működő kazán vagy kémény súlyos gondokat okozhat, akár családunk vagy gyermekeink élete is veszélybe kerülhet. Ennél kisebb, de jelentős problémát jelentenek a megemelkedett fűtési költségek, amelyek néhány praktikával csökkenthetők.

A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező panaszokban a fogyasztók sokszor kifogásolják a fűtési számlát vagy az elszámoló számlában mért mennyiségeket. Ilyenkor az eljárásban lehet tisztázni a szolgáltatóval az elszámolt fogyasztás mennyiségét, jogosságát, derül ki a testület közleményéből.

A fűtési szezonban sokszor megugrik annak a fogyasztónk a fűtésszámlája, aki a tényleges fogyasztás alapján fizet díjat, van azonban arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel, egész évben közel ugyanakkora úgynevezett részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer az elszámoló számlában történjen meg a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kiszámlázott fogyasztás összevetése. Amennyiben már előre látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeink lesznek, ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy a kedvezményekkel, könnyítésekkel élni tudjunk, vagy sikerrel kérelmezhessük a védendő fogyasztói státuszt.

A családunk épsége és a későbbi problémák elkerülése érdekében sosem késő átvizsgáltatni a fűtésrendszert, a kazánt, akkor is, ha már használatba vettük a nyári időszak után, vagy éppen a téli időszakban költözünk be az új vagy használt lakásba, házba. Ilyen esetben nem csak az lehet kérdés, hogy egyáltalán működik-e, hanem az is, hogy jól vagy gazdaságosan működik-e az adott fűtésrendszer. Fontos, hogy kizárólag szakképesítéssel rendelkező víz-, gázszerelő helyezheti üzembe a kazánt, így átvizsgálni, karbantartani is csak ők jogosultak.

A kötelező kéményellenőrzést kétévente egy alkalommal kell elvégezni, méghozzá annál az égéstermék-elvezetőnél, amelyre a tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt. Természetesen semmi akadálya nincs, hogy a fogyasztók esetileg rendeljék meg - függetlenül a kötelező ellenőrzéstől - az élet- és vagyonbiztonságot garantáló ellenőrzést.

A gázfűtéses lakásokban érdemes szén-monoxid érzékelőt felszerelni, nem mindegy azonban melyiket választjuk. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a kormány fogyasztóvédelemmel foglalkozó honlapján megtalálható pozitív és negatív listáról. A hatóság több alkalommal végzett ellenőrzéseket vizsgálva a termékek megfelelőségét, biztonságosságát, ezen tapasztalatok alapján állította össze a listákat.

Ha új kazánt vásárolunk vagy olyan légkondicionáló készüléket, ami nem csak hűt, hanem fűt is, akkor fontos, hogy a márkaszervizt kérjük meg a beszerelésre, majd az évenkénti karbantartásra, így garantálható, hogy évekig megfelelő minőségben használhatjuk a terméket. Olyan szakembert válasszunk, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált, hiszen így garantálható, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezik. Valamint olyan készüléket vásároljunk, ami szintén átesett a regisztráció folyamatán.

Néhány további tanács a fogyasztóknak:

  1. Családunk testi épsége és egészsége érdekében sosem késő átvizsgáltatni a fűtésrendszert, a kazánt!
  2. Ellenőrizzük, hogy a kötelező kéményellenőrzés megtörtént-e?
  3. Gázfűtéses lakásokban szereltessünk fel szaküzletben vásárolt szén-monoxid érzékelőt! Beszerzés előtt tájékozódjunk a kormány fogyasztóvédelemmel foglalkozó honlapján.
  4. Amennyiben szabályozható a fűtés, akkor tekerjük lejjebb a fűtést 1 Celsius fokkal, így körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk! Szellőztessünk röviden, de gyakrabban! Télen 3-5 percre teljesen tárják ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő.
  5. A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, éjszakára viszont engedjük le a redőnyöket. Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18-19 Celsius fok, a nappaliban 20-21, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ideális.
  6. Szereljenek fel hő visszaverő fóliát a radiátorok mögé! Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyenek a radiátorra!
  7. A hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban tegyünk vastag szőnyeget valamint az ajtókhoz vagy nagyobb üvegablakokhoz a padlóra helyezzünk el vastag összetekert takarókat.
  8. Ha számlakifogásunk van vagy egy fűtés-felújítási munkával kapcsolatos problémánk keletkezik és a vitát nem tudjuk a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljunk a Budapesti Békéltető Testülethez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűtés

fűtésszezon

gáz

kazán

kéményseprők