Íme, ez a 10 épület a legmagasabb most Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Íme, ez a 10 épület a legmagasabb most Magyarországon

Magyarország nem éppen a felhőkarcolóiról híres, most viszont épül egy 23 emeletes, 90 méter magasra tervezett irodaház, a Twist-Budapest City Tower a fővárosba. Bár impozáns, nem ez lesz továbbra sem a legmagasabb épület az országban, a top 10-be viszont könnyedén befér majd. Megmutatjuk, melyek most Magyarország legmagasabb épületei.

Mielőtt belecsapnánk, egy fontos kiegészítés: rádiótornyokat, ipari kéményeket, stb. nem számoltunk, hiszen ezek nem épületek, hanem építmények, de amúgy a Lakihegyi adótorony lenne a legmagasabb a maga több mint 300 méterével. És akkor nézzük a listát:

10. Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom és miskolci Kakas-templom

A képen az Erzsébetvárosi plébániatemplom látható. Fotó: Cseh Áron / Indafotó / Wikimedia Commons.

Két, 76 méter magas templom is „versenyzik” Magyarország 10. legmagasabb épületének helyéért, az egyik a miskolci Kakas-templom, a másik Erzsébetvárosi plébániatemplomként is ismert egyházi épület. Előbbit 1808-ban, utóbbit 1901-ben szentelték fel, a miskolci templom református, míg az erzsébetvárosi templom pedig a katolikus felekezethez tartozik.

9. Székesfehérvári Szent Sebestyén-templom

Fotó: Mr. No / Panoramio / Wikimedia commons.

A Székesfehérvári Szent Sebestyén téren található monumentális építmény 1807-re készült el, mintegy 80 méter magas. A város lakói egy Istennek tett fogadalmat betartva építették meg, melyet azért tettek, mert úgy vélték, megmentette őket az 1700-as években pusztító pestisjárványtól.

8. Szegedi Magyarok Nagyasszonya székesegyház

Fotó: Shutterstock

Az inkább Fogadalmi templomként ismert építmény 81 méter magas, a ’30-as évek elején nyitotta meg kapuját, mintegy 5000 embert képes befogadni.

7. Szolnoki toronyház

A toronyház jól látszik a pályaudvarról. Fotó: Shutterstock

A szegedi székesegyházzal holtversenyben álló épület szolnoki pályaudvarhoz közel található, a 24 emeletes épület 81 méter magas, 1975-ben épült meg. Magyarország legmagasabb lakóháza, mióta (az egyébként régóta üresen álló) pécsi magasházat elbontották.

6. Bátaszéki Nagyboldogasszony-templom

Szent Vendel szobra a templom mellett. Fotó: Wikimedia Commons.

A Bátaszék egyik legfontosabb szimbólumának tartott Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom 82,45 méter magas, 1842-ben épült. Pár éve fel kellett újítani, mivel tornyának sisakja életveszélyessé vált.

5. Kőbányai Szent László-templom

Fotó: Czimmy / Wikimedia Commons

A kőbányai Szent László téren álló Szent László-templom 1899-re épült meg, 83 méter magas, Lechner Ödön tervei alapján készült. Nem rég „nyerte el” Magyarország ötödik legmagasabb épületének járó címet, miután a pécsi magasházat lebontották.

4. Semmelweis Egyetem, Nagyváradtéri Elméleti Tömb (NET)

Fotó: Shutterstock

A Semmelweis Egyetemet 1976-ban bővítették ki ezzel a 88 méter magas épülettel, mert helyhiánnyal küzdött, ezzel ez a legmagasabb modern épület Magyarországon és a harmadik legmagasabb épület Budapesten.

3. Szent István-bazilika

Fotó: Shutterstock

A magyar államalapítóról elnevezett székesegyházat 1905-ben szentelték fel, 96 méteres magasságával az ország harmadik legmagasabb épülete. A neoreneszánsz stílusú vallási épületet Ybl Miklós és Hild József magyar építészlegendák tervezték.

2. Országház

Fotó: Shutterstock

A Magyar Országgyűlés székhelye 96 méter magas, ezzel Budapest legmagasabb és Magyarország második legmagasabb épülete. A számos látnivalót tartalmazó, világörökség részének számító építményt 1904-ig építették, pár éve pedig hosszas felújításon esett át.

1. Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház

Fotó: Shutterstock

A szélesebb körben egyszerűen Esztergomi bazilikaként ismert építményt 1856-ban szentelték fel, mintegy 100 méter magas a kripta padlósíkjától a kereszt csúcsáig. 5660 négyzetméteres alapterületével a székesegyház egyébként a világ egyik legnagyobb keresztény egyházi épülete.

Források: Bátaszék.hu, Építészfórum.hu, Wikipedia, Wikimedia Commons.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

épület

építmény

magasság