Ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket soha ne rakd a hűtőbe: mutatjuk, miért

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket soha ne rakd a hűtőbe: mutatjuk, miért

Sokszor olyan zöldségeket, gyümölcsöket, vagy fűszereket is a hűtőszekrénybe teszünk, amiknek árt a hideg, és gyorsabban használhatatlanná válnak, mintha szobahőmérsékleten tároltuk volna őket. A HelloVidék cikkében összegyűjtötte azokat a növényeket, amiket nem érdemes hűteni, viszont helyes tárolással könnyedén elérhetjük, hogy tovább frissek maradhassanak hozzávalóink.

Sok háztartásban előfordul, hogy nem megfelelően tároljuk a hozzávalókat, például közismert tény, hogy a krumplit és a vöröshagymát nem kell hűtőszekrénybe tenni, épp ezért alakult ki, hogy egy helyre tesszük őket a kamrában, pedig ez hiba. Bár ételekben jól összeillik a burgonya és a hagyma, tárolásuknál azonban mindenképp érdemes távol tartani őket egymástól, ugyanis a hagyma etiléngázt bocsát ki magából, ami felgyorsítja a krumpli érési folyamatát, ami így hamarabb megromlik. A vöröshagyma a fokhagymára nincs ilyen hatással, így ezek nyugodtan tárolhatók együtt is. Na de nézzük egyesével:

  • A burgonya helyes tárolására a legkedvezőbb, ha sötét, száraz és hideg helyen tartjuk. Fontos, hogy jól szellőző tárolót használjunk, például faládát, esetleg kilyuggatott karton dobozt, a lényeg az, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon a krumpliból. A tárolót továbbá érdemes fedővel ellátni, ami meggátolja, hogy fény jusson be a zöldséghez, így ugyanis megelőzhető a burgonya kicsírázása.
  • A vöröshagymát szintén jól szellőző helyen kell tartani, a célnak tökéletesen megfelel egy papírzacskó, vagy fonott kosár, amit elhelyezhetünk a polcon, vagy akár a konyhapulton is. Nem szükséges, sőt nem is javasolt a hagymát a hűtőben tartani, mivel a hideg hatására gyorsan meglágyulhat.
  • A fokhagymát 15-18 Celsius fokon érdemes tárolni, a legjobb, ha jól szellőző dobozba, vagy kosárba, tesszük, hogy szabadon elpárologhasson belőle a nedvesség.
  • Tévhit, hogy a paradicsomot hűtőszekrényben kell tartani, épp ilyen tárolás esetén fordul elő ugyanis, hogy a paradicsomot ízetlenné válik. A hideg megváltoztatja a paradicsom kémiai tulajdonságait: alacsony hőmérséklet hatására lassulnak azok a folyamatok, amik azért felelnek, hogy a gyümölcsnek friss, zamatos íze legyen, miközben felgyorsulnak azok a kémiai folyamatok, amelyek miatt a paradicsom íze semmilyen, vízízű lesz. A paradicsomot (amíg még egyben van) ezért inkább polcon érdemes tárolni, mint a hűtőszekrényben.
  • Ha a bazsalikomot 4,5 Celsius foknál alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk, gyorsan befeketedik, épp ezért érdemes a hűtőszekrény helyett inkább a polcon, vagy a konyhapulton tartani. A legjobb, ha egy vízzel feltöltött pohárba tesszük a növényt, mert így tovább friss marad, ezen kívül arra kell még figyelnünk, hogy a bazsalikomnak az árnyas helyek kedveznek, ezért ne tegyük ki erősen napfényes helyekre.
  • A dinnyére – legyen akár görög, akár sárga – nincs jó hatással a hűtőszekrény: a hideg kiöli az antioxidánsokat a gyümölcsből. Egy amerikai tanulmány szerint a dinnye közel dupla annyi béta-karotint termel szobahőmérsékleten, mint hűtőszekrényben. A béta-karotin egy egészséges vegyület; jót tesz a bőrnek, és a látásnak is. Amennyiben a dinnye már fel van szeletelve, mindenképp tartsuk hűtőben, hogy késleltessük a romlási folyamatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség-gyümölcs

tárolás

kamra