Így újulhat meg 66 magyar település: 11 milliárd forintot osztanak szét

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Így újulhat meg 66 magyar település: 11 milliárd forintot osztanak szét

A Bereg szíve Vásárosnamény, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település kiugrási pontját a turizmus jelenti. A Tisza-parti adottságát kihasználva lapátos pihenőhelyet építettek a kajak-kenu sportág kedvelőinek és látogatócentrum épül jövőre. A fiataloknak is kínál perspektívát a város, önkormányzati lakásokat építettek, amelyeket a helyben dolgozók 18-35 közöttiek használhatják. Minderre kormány Esély Otthon néven futó, 11 milliárd forint keretösszegű programja adott lehetőséget. A pályázati forrásról, illetve az abból megvalósuló fejlesztésekről Filep Sándor polgármesterrel beszélgetett a HelloVidék.

A megyei területfejlesztési és vidékfejlesztési bizottság elnökeként látom azokat a lehetőségeket, amelyek megnyílhatnak nem csak Vásárosnamény, hanem a megye valamennyi települése előtt

- nyilatkozta a HelloVidéknek Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere.

Mint ismert, a helyi fiatalok segítésére 180 millió forintos pályázatot nyert Vásárosnamény önkormányzata. Az Esély Otthon elnevezésű program keretében országos szinten 11 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből hatvanhat települést támogat a kormányzat. Ebből az összegből különböző programokat tudnak megvalósítani és lakásokat alakíthatnak ki az önkormányzatok. A program célja, hogy a vidéki Magyarország is népszerű legyen a fiatalok számára, legyen perspektíva az otthonmaradás.

Vásárosnaményban például 16 fiatalt érint a Gólyafészek nevet viselő programnak köszönhetően 8 önkormányzati lakást használhatnak a fiatalok, ebből három felújított épület, öt pedig idén épült. Ennek célja, hogy hazatérjenek azok a fiatalok, akik más városban tanultak, illetve helyben maradjanak azok, akiknek talán megfordult a fejükben, hogy más településen könnyebben találhatnak maguknak lakást. A célcsoport a 18 és 35 év közöttiek. A program tartalmazza azt is, hogy aktív közösségi életet élhessenek a fiatalok, ez mintegy 200 főt érint.

Az a célunk, hogy ne a pályázatok találjanak meg minket, hanem mi találjunk olyan pályázatokat, ami a település és térség életét segíti. Én magam is meg tudnék neveznék legalább 6-8 olyan fiatalt, aki külföldről hazatért, jólképzett fiatalok és úgy gondolták, hogy nem feltétlenül kell külföldön leélni az életüket, hanem hazatérnének a fészekbe, ahonnan indultak

- hangsúlyozta Filep Sándor polgármester.

A program létjogosultságát az is jelzi, hogy egyre többen élnek a településen. Vásárosnamény lakosságszáma évek óta nő, pár évvel ezelőtt 8300-an laktak a városban, ez hamar megnőtt 8500-ra meg pedig már a 9100 főt is meghaladja a Bereg fővárosában élők száma. A Gólyafészek program lakásainak elérhetőségéről már elkészült egy rendelet is, így hamarosan megtudhatják az érintettek, hogy hogyan jelentkezhetnek.

A hazaköltözés egyik fontos kérdése, hogy városba visszatérők sok esetben vállalkozóként kezdik az életüket, de több cég is működik vásárosnaményi székhellyel, többek között egy adatfeldolgozó 300 főnek biztosít megélhetést, egy faipiar gyárban 120-an dolgoznak, egy ruhagyárban pedig 580-an. Vásárosnamény önkormányzata elindította egy ipari terület fejlesztését, amely korábban nem rendelkezett úttal, csapadékvíz elvezetéssel és világítással, erre 510 millió forintos forrást nyert a település, a jövő évben indulnak a munkálatok. Ez további cégek számára jelent lehetőséget a helyi működésre. A helyi foglalkoztatás segítésére egy 180 millió forintos paktumot is indított a település.

Nagyon fontos számunkra a felnövekvő nemzedék, hiszen tudjuk azt, hogy a gyermekek a jövőnk záloga, épp ezért odafigyeltünk a korábbi időszakokban is, hogy bölcsődét építsünk, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból pedig óvodafejlesztésre került sor, két csoportszobával, logopédiai szobával, orvosi szobával, játszótérrel bővült az óvodánk, amire nagyon-nagyon büszkék vagyunk. A gyermek létszámunk is bővült, ezért kellett bővíteni az intézményt is, jelenleg az ideális 22-es csoportlétszámokkal dolgoznak az óvónőink és a dajkáink

- fűzte hozzá a polgármester.

A város a környezetbarát fejlesztések felé is próbált nyitni, öt intézményen tudtak napelemes rendszert kiépíteni és három épületben talajszondás hőszivattyús rendszer épült ki. Kifejezetten kerékpárosbarát település Vásárosnamény, nem csak a turisztikai fejlesztéseket szolgálják a bicikliutak építse, hanem a munkába járást is segítik. Kisvarsányt és a városközpontot összekötő kerékpárutat építettek, a fejlesztés során célja volt az önkormányzatnak, hogy a középületeket is biztonságosan elérjék a biciklizők.

A Vásárosnaményhoz tartozó üdülőövezet, Gergelyiugornya nagyban javítja a település turisztikai szerepét. A Tisza-parti adottság vonzza a fürdőzőket és a vízisportok kedvelőit. Egy közel 230 millió forintos turisztikai beruházás zajlik a szabolcsi településen, ebből már megépült a Bereg Szíve üdülőközpont. A Tisza-parti létesítmény célja, hogy a kajak-kenu sport hódolóinak egy lapátos pihenőhelyet biztosítsanak, a hetveni millió forintos fejlesztést a Magyar-Kajak Kenu Szövetség is támogatta. A városban már több mint húsz gyermek ismerkedik a sportág alapjaival. A beruházás részeként egy tízszemélyes sárkányhajót, több kajakot és kenut is vásárolt az önkormányzat.

A város kitörési pontja a turizmus, ezért egy stílusváltást szeretnének elérni Gergelyiugornyán. Egy további 161 millió forintos TOP forrást is nyert az önkormányzat, amiből egy központot épülhet meg a jövőben szintén közvetlenül a Tisza-parton. Egy ingatlant vásárolt meg az önkormányzat, de ezzel nem a helyi vállalkozóknak akarnak konkurenciát teremteni, hanem az ő tevékenységüket egészítik majd ki, ezért olyan szolgáltatásokat terveznek, mint például egy információs pult működtetése, ingyen wifi, kerékpár és kajak-kenu kölcsönzés, valamint egy vizesblokkot is kialakítanak majd. A beruházás megvalósítása a jövő évben kezdődik.

Eddig is igyekeztünk jó gazdái lenni a Tisza-partnak, nyilván gazdasági fellendülés kellett ahhoz, hogy ide forrásokat tudjunk átcsoportosítani, 2013 előtt erre nem igazán volt lehetőségünk, majd, amikor az adósságátvállalás után a város levegőhöz jutott, akkor elkezdtük először saját erőből a Tisza-partot kicsikét fejleszteni, most pedig azon vagyunk, hogy minél nagyobb pályázati forrásokból tudjuk ezt megvalósítani

- emelte ki a HelloVidéknek Filep Sándor.

A településen a vendégéjszakák száma közel 15 ezer, hétvégi napokon akár 5-6 ezer fiatal is megfordul a Tisza-parton a nyári időszakban. Vásárosnamény korábban már több díjat is nyert a Magyar Marketing Szövetségtől, díjazták a Zoárd napi rendezvényüket, az adventi adománygyűjtésüket, de arculattervezés kategóriában is kitüntették a Bereg szívét. A település az Eötvös-kúria felújítására már többször pályázott, most azonban forrást nyertek az 1720-ban, Eötvös Miklós vásárosnaményi báró által építtetett kúriát, amely jelenleg műemléki védelem alatt áll.

Az Eötvös család méltó emlékének őrzése fontos számunkra és épp ezért pályáztunk az Eötvös-kúria teljes felújítására, körülötte zöld területek létrehozására szabadidős területek kialakításával, illetve szeretnénk, hogy az Eötvös-kúriával szembeni Eötvös utca teljesen megújulna parkolási lehetőséggel és ezáltal illeszkedne abba a kisváros képbe, amelyet szeretnénk kialakítani

- vázolta Vásárosnamény polgármestere.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidék interjú

filep sándor

vásárosnamény

polgármester

esély otthon

gólyafészek

pályázat