Elárulta a kormánybiztos, mit terveznek a falvakkal: februárban indul a pénzosztás

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Elárulta a kormánybiztos, mit terveznek a falvakkal: februárban indul a pénzosztás

Kizárólag hazai forrásból, összesen százötvenmilliárd forintot fordít a kistelepülések fejlesztésére a kormány. A Magyar Falu Program februárban indul, az előzetes becslések szerint 2400 sikeres pályázatot tudnak majd ebből finanszírozni. A témáról részletesebben, Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszélt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban rendezett polgármesteri fórumon.

A falvak népessége az országos átlaghoz képest 5-10 százalékkal nagyobb mértékben fogy, ezért is indítja el Magyarország kormánya a Magyar Falu Programot. Ennek köszönhetően a következő időszakban nem lesz olyan falu hazánkban, ahol ne kezdődnek el valamilyen fejlesztés, szembetűnő változás. A vásárosnaményi fórumon közel 80 településvezetővel konzultálhatott Gyopáros Alpár.

A beregi térségben is számos fejlesztés valósult meg az elmúlt évek alatt, ezért is fontos a kormánynak, hogy egyeztessen az országgyűlési képviselőkkel és polgármesterekkel a további lehetőségekről. Szabolcs megye 4-es számú választókerületének képviselője, Tilki Attila is részt vett a konzultáción, a térségi vezető is támogatja az egyeztetést.

Mindegyik prioritás fontos lesz a térségi települések számára, hiszen a programok kialakítása egy közös munka volt, megkérdezték az országgyűlési képviselők véleményét is, hogy melyek azok a fejlesztési területek, amelyek fontosak lehetnek ahhoz, hogy a falvakban élő népességet helyben próbáljuk meg tartani. Így az orvosi rendelő felújítása, az orvoshiány, amivel küzdünk a térségben, úgy gondolom ez egy fontos feladatkör lehet, illetve az egyházi fejlesztések, valamint az óvoda-bölcsőde, úgy gondolom bőven vannak olyan területek, amire lesz sok pályázó a térségben

- közölte Tilki Attila.

Az elmúlt években számtalan forrás érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően a megyébe, ezek uniós források voltak. A mostani lehetőséget azonban teljes mértékben hazai forrás biztosítja. A pályázatok kiírása előtt a települések vezetői is hangot adhatnak javaslataiknak.

Ez egy összehangolt tervezési folyamat, természetesen a települési vezetőkkel végig fogjuk azt beszélni, hogy a TOP-os pályázatokból milyen fejlesztéseket tudtak megvalósítani. Önmagában fejleszteni, az csak egy dolog, minden egy fejlesztést fönn kell tartani és üzemeltetni kell és itt azért ez egy aktív közös munkát jelent az országgyűlési képviselők és a település vezetők között

- tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A Magyar Falu Programot Magyarország kormánya az ötezer lélekszám alatti települések számára indította el, így akár városi jogállású települések is jelentkezhetnek, amennyiben nem éri él a lakosok száma ezt a határt, ezt már a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta.

Most a Magyar Falu Programmal indulunk, februárban jelennek meg az első pályázatok, azonban a pályázatok ütemezetten jelennek meg. Tizennyolc olyan célterületet fogalmazott meg a kormány, amelyben különböző fejlesztési célokra lehetőséget kínálunk a falvakra. Nagyjából az év harmadik negyedévében jelennek meg az utolsó pályázatok és a forrásokat a következő év közepéig, következő év második feléig tudják fölhasználni a települések

- mondta Gyopáros Alpár.

A tizennyolc célterületen kívül további tizenkettő alprogramot is megfogalmazott a kormány, így nagyon széles lehetőséget kínálnak a településeknek. Ezek között klasszikus fejlesztési pályázatok szerepelnek, ilyenek például az intézményi felújítások, óvodák és bölcsődéké, orvosi rendelők eszközbeszerzései, ezeknek a műkődési támogatása, járdák építése, belterületi utak korszerűsítése, temetők és ravatalozók felújítás vagy akár tanyagondnoki buszok cseréje. Ezekre összesen hetvenötmilliárd forintos forrást különített el a magyar állam, de nem csak ekkora összeget fordít a kormány a kistelepülések korszerűsítésére.

További hetvenötmilliárd forint áll rendelkezésre 2019-ben részben mellékút hálózatok, állami utak, 3-4 vagy 5 számjegyű utak javítására, részben pedig az úgynevezett falusi CSOK elindítására. Azonban nem egyéves programról beszélünk, kifejezett célunk, hogy hosszútávú, több éven vagy akár évtizedeken keresztül rendelkezésre álló lehetőségről beszélünk és azért tartunk a vásárosnaményihoz hasonló találkozókat településvezetőkkel, immáron a harminckettediken helyszínen országszerte, mert szeretnénk meghallgatni a településeknek mindazon javaslatait, észrevételeit, amit akár már a 2019-es pályázatok kiírásakor meg tudunk fogalmazni részletkérdések tekintetében

- folytatta Gyopáros Alpár.

A falusi CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében többlet forrást kínál a kormány azoknak a fiataloknak, akik kistelepülésen szeretnének családot alapítani és letelepedni. Erre huszontötmilliárd forint jut. A mellékút hálózat fejlesztési programot már most több évesre tervezi a kormány, erre ötvenmilliárdos az elkülönített keret. Több mint 2500 fővel, részben polgármesterekkel, jegyzőkkel, alpolgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel találkozott személyesen Gyopáros Alpár az elmúlt hetekben. Ezek alapján látják, hogy fokozott az érdeklődés a pályázatok iránt és örülnek a lehetőségnek, hogy valamilyen részben beleszólhatnak a kiírásokba. A Magyar Falu Program februárban indul, a kormány tervei alapján nagyon gyors elbírálásra számíthatnak a településvezetők.

Úgy számolunk, hogy minden egyes pályázati kiírás meghirdetését követően adunk egy körülbelül másfél-két hónapos felkészülési időt a településeknek. Fogalmazzák meg pontosan a pályázati kiírás figyelembevételével, hogy mit is szeretnének az adott településen megvalósítani, ahol szükséges, a tervezéseket indítsák el, engedélyezési eljárásokat indítsák el és a pályázati beadási határidőtől számított hatvan napon belül, én nagyon optimistán azt tudom mondani, hogy hatvan napon belül támogatói okiratokat tudunk kibocsátani. Azt követően néhány nap, esetleg egy-két héten belül biztos, hogy a pályázati támogatás összege ott lesznek az önkormányzatok számláján. Ezért azt tudom mondani, hogy körülbelül egyes kiírások meghirdetésétől négy hónapon belül ott lesz a forrás a településen és elkezdhetik a fejlesztéseket

- közölte a kormánybiztos Vásárosnaményban.

A településeknek nincs megszabva, hogy mire pályáznak, maguk dönthetnek arról, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani.

Nem szabunk korlátot a tekintetben, hogy a települések hány támogatási célra nyújthatnak be pályázatot, ha van olyan település, amely minden támogatási célra pályázni szeretne, extrém esetben akár ezt is megtehetik. Nyilván nem lesznek ilyenek, hiszen nagyon sok támogatási célra már korábban is rendelkezésre álltak források, én magam is láttam mikor a bejártam most Szatmárt és Bereget, hogy nagyon sok helyen újultak meg például orvosi rendelők, oktatási intézmények. Ezek a települések nyilván ezekre a fejlesztésekre már nem fognak pályázni, ők valamilyen más területet fognak kiválasztani. A maximális támogatási összegek pedig az egyes kiírásoktól is függenek majd, lesznek kis értékű fejlesztési lehetőségek, ahol csak 1-2 millió forint az, amire pályázni lehet, például egy orvosi rendelő eszközbeszerzése vagy egy temető kerítésének felújítása. Ezek mellett megfogalmazódhatnak 30-40 vagy akár 100 millió forintos fejlesztési nagyságok is, ezek már jellemzően épület felújítások

- részletezte Gyopáros Alpár.

A kormány Modern Városok Programja után fontosnak tartotta a kistelepülések fejlesztését is, a kormányzati ciklus egyik legfontosabb kezdeményezése a Magyar Falu Program. Összesen 2400 nyertes projekttel számolnak a pályázatok elbírálása utána. A kormány a közeljövőben egy kisvárosi fejlesztési programot is indít olyan települések vagy városok számára, amelyek lélekszáma meghaladja az 5000 főt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vidék

magyar falu program

gyopáros alpár

modern települések

tilki attila