Közeleg a darázsinvázió: mutatjuk, hogyan védekezz ellenük

MTI   
  Megosztom
Közeleg a darázsinvázió: mutatjuk, hogyan védekezz ellenük

Az enyhe tél miatt az idei évet is megkeserítik majd a darazsak, hiszen a királynők könnyedén átvészelték az elmúlt hónapokat. Egy szakértő szerint most érdemes kihelyezni a házilag is elkészíthető darázscsapdákat ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyen nagyobb baj.

Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója szerint az elmúlt hónapokban enyhe volt az idő, ami miatt a darázskirálynők könnyedén átvészelték a telet. A darázsbefogással is foglalkozó szolnoki szakember azt mondja, a tavalyi évben is rengeteg volt a darázs, és idén sem lesz jobb a helyzet, de ha a lakosok még most, vagyis áprilisban elkezdenek védekezni a zavaró rovarok ellen, elkerülhetik a későbbi kellemetlenségeket, írja a Szoljon.hu.

A darázskirálynők ezekben a hetekben keresik a fészküket, és építik a kolóniájukat, tehát most kell elkezdeni a védekezést ellenük. Most lehet a darázskirálynőt elkapni, ugyanis csak ő telel át, a többiek elpusztulnak a télen. Házilag akár egy flakon segítségével is lehet védekezni. Félbevágjuk a flakont, és a tetejét a szájával lefordítva visszatesszük. A flakonba negyed liter sört, tizenöt dekagramm cukrot és negyed liter vizet összekeverünk. Nagyon fontos, hogy egy kanál ecetet is tegyünk bele, hogy a méhek ne menjenek rá.

- mondja a szaktanácsadó.

A darazsat viszont vonzza ez a keverék, és azért ideális most kirakni, mert így nem fog feldúsulni a kolónia. Ha ezt augusztusban vagy szeptemberben tennénk, akkor már csak minimális gyérítésről beszélhetünk, a problémát akkor már nem tudjuk megoldani – tette hozzá a szakember.

Molnár Ferenc szerint olyannyira elfajulhat a helyzet, hogy tavaly például egy ember nagyságú fészket kellett leszednie egy szolnoki porta lakatlan alsó épületéből. Az ekkora fészekben akár ezres nagyságrendben lehetnek darazsak, és ezek a rovarok akár négyszer-ötször is szúrhatnak, szemben a méhekkel.

Ez a mennyiségű méreg halálos, így még véletlenül se kezdjünk védőfelszerelés nélkül darázsirtásba, de a legjobb az, ha ilyen esetben már szakembert hívunk.

Onnan tudhatja valaki hogy befészkelték magukat hozzá a darazsak, hogy nagyon intenzíven kezdenek mozogni a hőmérséklet emelkedésével. Meg lehet számolni a darázs ki- és bemenetelét, és ha másodpercenként négy-öt, esetleg tíz darázs repül el és vissza az épület környékén, akkor már hatalmas darázsfészekről van szó. Ezek a rovarok a mennyezetbe fúrják be előszeretettel magukat, és folyamatosan bővítik a fészket, rágják a falat. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy bár nem volt eső, vagy eddig nem ázott be tető, mégis beázásszerű folt jelenik meg a plafonon

– sorolja a figyelmeztető jeleket.

Molnár Ferenc szerint jelenleg kicsi az esély arra, hogy vége lesz a darázsinváziónak, erre akkor lenne esély, ha megjelenne egy olyan, darázsra veszélyes betegség, mely jelenleg nem létezik. A darazsak életmódjukkal ugyanis nagyon jól védekeznek a betegségek ellen.

Franciaországban a közelmúltban megjelent a hatalmas méretű ázsiai lódarázs, ami egy nagyon agresszív fajta. Mára egész Belgiumig eljutott, de már a Brit-szigetek déli részén is találkoztak velük…Valószínűleg hozzánk is eljut, csak évek kérdése. Bár lakásba ez a faj egyáltalán nem fészkel, a fák lombkoronáiba igen, így akár egy udvarra is beköltözhet.

– mondja Molnár Ferenc.

A szakember az őshonos lódarazsaknál az utóbbi években nem tapasztalt jelentős létszámnövekedést, évente öt- hat ilyen esete van. Az esetek nyolcvan-kilencven százalékában a lódarázsnál jóval kisebb méretű, de annál szívósabb német és a francia darazsak miatt riasztják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

darázs

invázió

rovar

csapda