Falánk kártevők lepik el az otthonokat: indul a megszállás, így védekezz!

HelloVidék   
  Megosztom
Falánk kártevők lepik el az otthonokat: indul a megszállás, így védekezz!

Azt már tudjuk, hogy a gyapjúból készült ruhákat gyakran megtámadják a molyok. De arról kevés szó esik, hogy vannak még olyan bogarak, rovarok, melyek nem csak a ruhákban, de a többi háztartási textíliában is képesek kárt okozni. Hogy melyek a leggyakrabban előforduló kártevők a szekrényekben? Most megtudhatod!

Sok háziasszony rémálmát jelentik a ruhamolyok főleg akkor, mikor a szekrényben tárolt ruhákat kezdik el megdézsmálni. Arról viszont kevés szó esik, hogy nem ez az egyetlen állat képes megrágcsálni a különböző textíliákat. Gyakran nem csak a gyapjú alapú textilek kerülnek veszélybe, hanem a selyem, gyapot és len anyagok is. Ráadásul a ruháink mellett csemegét jelent a bogarak számára a szőnyeg, a függöny és még a terítő is. Ezekre előszeretettel vadásznak olyan kártevők, mint a szűcsbogár, gyapjúbogár, ezüstös pikkelyke vagy a múzeumbogarak.

Most abban segítünk, hogy miként lehet felismerni, ha ezek a bogarak megtelepedtek a lakásunkban vagy, hogy milyen sérüléseket tudnak okozni egy-egy ruhadarabon. Persze adunk néhány tippet is, hogy lehet őket kiirtani és miként ajánlott tárolni a nagytakarítás után az öltözékünket. Lássuk!

  1. Szűcsbogár

    A szűcsbogár 4-5 milliméter hosszú, feketés-barna színű rovarféle. A kifejlett bogár az életét főképp a szabadban tölti és csak a peterakás előtt repül be az épületekbe. Élénk mozgású rovar, de érintésre holtnak tetteti magát.

    Ez a bogár elsősorban a szőnyegen és a szőrmén, de gyakran a kárpitozott bútoron és a selymen is előfordul. A lakásba az ablakon át berepülve telepszik meg. Kizárólag a lárvája károsít, rágásával tönkreteszi a szőnyegeket, ruhákat. Nagyon nehéz észrevenni, mivel lárvái után nem marad szövedék. Gyakran a levedlett lárvabőr és az elfogyasztott táplálékából visszamaradt por jelzi jelenlétét.
  2. Gyapjúbogár

    A gyapjúbogár 3-5 milliméter hosszú. Szőrös vörösesbarna lárvája akár 7 milliméter hosszú is lehet. Ez a bogárfaj a gyapjúban, tollban, szőrmében, nyersbőrben, szárított húsban fordulhat elő legtöbbször, de a szemes gabonában, növényi őrleményekben, szárított tésztafélékben, dohányárukban és tojásporban is megtelepedhet. Ő is az ablakon keresztül berepülve kerülhet a lakásba. Maga a bogár és lárvája is egyaránt károsít. Nagyon nehezen lehet észrevenni és irtani is nehéz. Ha észre is vesszük a lárvákat időben, nem lehet őket rázással vagy kiporolással eltávolítani.
  3. Ezüstös pikkelyke

    Kedves neve ellenére, talán a legkártékonyabb konyhai rovar. Hosszúsága 7–10 milliméter. Jellegzetessége, hogy ezüstösen csillog a teste. Szürkületben, éjjel tevékenykedik, így nehéz észrevenni a lakásban. A természetben a fatörzseken, mohán, sziklákon, régi épületekben, lakásoknak főleg a mellékhelyiségeiben találhatjuk meg. A lakásban pedig a keményítő- és szénhidráttartalmú anyagokat keresi, de gyapjúféleségeket, bőrárukat is megrág (akárcsak ragasztóanyagot, papírt, fényképeket, cukrot és lisztet). 22 és 27 °C között érzi magát a legjobban. Legmeghökkentőbb tulajdonsága, hogy akár egy évet is kibír élelem nélkül.

Hogyan szabadulj meg tőlük?

Elsőként pakoljuk ki a ruhákat a szekrényből és mossuk át őket a mosógépben. Fontos, hogy minden ruha címkéjét olvassuk el és csoportosítva válogassuk szét őket. Minden kupacot a neki megfelelő, legmagasabb hőmrsékleten mossunk át, majd lehetőleg napos, meleg helyen szárítsuk meg őket.

Ha végeztünk a kipakolással és a ruhák már a gépben forgolódnak, akkor ideje kitakarítani a szekrényünket. Alaposan porszívózzuk át, minden fiókot és polcot beleértve, ezután pedig törüljük át a belső felületeiket eukaliptusz- vagy levendulaolajjal. Ez számunkra kellemes illatot áraszt majd, de a bogarak számára természetes riasztóként hat.

A ruhák közé érdemes úgynevezett muszlinzacskókba helyezett természetes illatosítót tenni. Ezek közül a legjobbak a

  • keserűsó
  • szegfűszeg
  • levendula

Megelőzésként ajánlott az ágyneműket a legmagasabb hőfokon kimosni. Érdemes az ágyneműhöz önteni egy jó adag eukaliptusz olajat önteni - köztudottan fertőtlenítő hatása van. A szőnyegeket és a burkolatot ajánlott rendszeresen porszívózni. Különösen figyeljünk arra, hogy az ágyak alatt és a szegélylécek mentén is áthaladjunk, hiszen itt gyűlik össze a legtöbb por, de ide hullanak az elpusztult rovarok, emberi bőrdarabkák is, amik kiváló táplálékul szolgálnak a kártékony bogarak lárváinak.

(via: thespruce.com)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

textil

ruha

ágynemű

bogarak

rovarok

moly

molyok

kártevők

kár

ruhásszekrény

szekrény