Nem késő: ezeket még most tegye meg kedvence biztonságáért

HelloVidék   
  Megosztom
Nem késő: ezeket még most tegye meg kedvence biztonságáért

Egész évben fontos, de a szilveszteri időszakban kiemelt jelentőséggel bír a kutyatartó gazdák felkészültsége és elővigyázatossága. A Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb óvintézkedéseket, tanácsokat, ha esetleg kis szökevényekre bukkannánk.

A szilveszteri tűzijátékkal, pirotechnikai eszközök használatával járó fokozott fény- és hanghatások megijeszthetik a kutyákat, így minden gazda kötelessége, hogy gondoskodjon kedvence nyugalmának biztosításáról, ezzel megelőzve az ösztönös menekülésből adódó problémákat.

1. A legfontosabb a megelőzés!

Fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre és biztosítjsunk számukra megnyugtató körülményeket (például sötétítsünk be és menjünk a szoba egy csendesebb részére). A külünösen félős állatok esetében érdemes előzetesen gyógynövényes nyugtató hatású állatorvosi készítményt felíratni, ám ezeknél a szereknél is kiemelten fontos az adagolásra ügyelni.

2. Ellenőrizzük a regisztrált adatokat!

Minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező ellátni az egyedi kódot tartalmazó mikrochippel. A chip tartalmazza a gazda adatait is, ezért kiemelten fontos időszakosan ellenőrizni, hogy a beültetett chip regisztrációja megtörtént-e, illetve hogy helyesen szerepelnek-e az adatok. A Nébih honlapján található nyilvános eb-chipszám kereső használatával a chipszám alapján a rendszer megadja a keresett kutyáról a publikus adatokat, ha nem hoz találatot feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmatadt, ebben az esetben a beültetést végző állatorvossal kell felvenni a kapcsolatot minél hamarabb. A chip mellett hasznos lehet, ha kutyánk nyakörvére a nevünkkel és telefonszámunkkal ellátott bilétát helyezünk.

3. Mit tehetünk, ha mégis megszökött a kutyánk?

Hasznosak lehetnek a közösségi oldalakon közzétett figyelemfelhívó posztok, de célszerű ezen kívül megkérni az állatorvost is, hogy az eb adatbázisban a kutyánk adatlapjára vezesse fel megjegyzésként, hogy "eltűnt". Érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található ebrendészeti telepeket, környékbeli menhelyeket, hiszen a közterületen kóborló kutyák befogásáról az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek gondoskodnak, illetve a civilek az általuk talált állatokat gyakran menhelyekre viszik.

4. Hogyan segíthetünk, ha elkóborolt kutyát találunk?

Mostanra az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány mikrochip-leolvasó hálózata a chippel ellátott kutyák hazajutását. A matricával jelölt kutyabarát helyeken ingyenese leolvasható a mikrochip száma, ami alapján a programban résztvevő állatorvosok kikereik a kutya adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot az aggódó gazdival.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szilveszter

állattartás

kutya

tűzijáték

biztonság