Nem késő: ezeket még most tegye meg kedvence biztonságáért

HelloVidék   
  Megosztom
Nem késő: ezeket még most tegye meg kedvence biztonságáért

Egész évben fontos, de a szilveszteri időszakban kiemelt jelentőséggel bír a kutyatartó gazdák felkészültsége és elővigyázatossága. A Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb óvintézkedéseket, tanácsokat, ha esetleg kis szökevényekre bukkannánk.

A szilveszteri tűzijátékkal, pirotechnikai eszközök használatával járó fokozott fény- és hanghatások megijeszthetik a kutyákat, így minden gazda kötelessége, hogy gondoskodjon kedvence nyugalmának biztosításáról, ezzel megelőzve az ösztönös menekülésből adódó problémákat.

1. A legfontosabb a megelőzés!

Fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre és biztosítjsunk számukra megnyugtató körülményeket (például sötétítsünk be és menjünk a szoba egy csendesebb részére). A külünösen félős állatok esetében érdemes előzetesen gyógynövényes nyugtató hatású állatorvosi készítményt felíratni, ám ezeknél a szereknél is kiemelten fontos az adagolásra ügyelni.

2. Ellenőrizzük a regisztrált adatokat!

Minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező ellátni az egyedi kódot tartalmazó mikrochippel. A chip tartalmazza a gazda adatait is, ezért kiemelten fontos időszakosan ellenőrizni, hogy a beültetett chip regisztrációja megtörtént-e, illetve hogy helyesen szerepelnek-e az adatok. A Nébih honlapján található nyilvános eb-chipszám kereső használatával a chipszám alapján a rendszer megadja a keresett kutyáról a publikus adatokat, ha nem hoz találatot feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmatadt, ebben az esetben a beültetést végző állatorvossal kell felvenni a kapcsolatot minél hamarabb. A chip mellett hasznos lehet, ha kutyánk nyakörvére a nevünkkel és telefonszámunkkal ellátott bilétát helyezünk.

3. Mit tehetünk, ha mégis megszökött a kutyánk?

Hasznosak lehetnek a közösségi oldalakon közzétett figyelemfelhívó posztok, de célszerű ezen kívül megkérni az állatorvost is, hogy az eb adatbázisban a kutyánk adatlapjára vezesse fel megjegyzésként, hogy "eltűnt". Érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található ebrendészeti telepeket, környékbeli menhelyeket, hiszen a közterületen kóborló kutyák befogásáról az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek gondoskodnak, illetve a civilek az általuk talált állatokat gyakran menhelyekre viszik.

4. Hogyan segíthetünk, ha elkóborolt kutyát találunk?

Mostanra az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány mikrochip-leolvasó hálózata a chippel ellátott kutyák hazajutását. A matricával jelölt kutyabarát helyeken ingyenese leolvasható a mikrochip száma, ami alapján a programban résztvevő állatorvosok kikereik a kutya adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot az aggódó gazdival.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szilveszter

állattartás

kutya

tűzijáték

biztonság