Jóval több a mikroműanyag a Balatonban, mint sejtették: ez az oka

HelloVidék   
  Megosztom
Jóval több a mikroműanyag a Balatonban, mint sejtették: ez az oka

A kutatók arra következtettek, hogy a felszíni vizek mikroműanyag-tartalma háromszor, ötször annyi lehet, mint amit korábban mértek. Ez nemcsak a Balatonra igaz, hanem a folyókra is.

Vízmintát vettek a Balatonból a Keszthelyi-öbölben, hogy a kutatók tökéletesíthessék mintavételi módszerüket a mikroműanyagok kiszűrésére. Bordós Péter projektvezető a Sonline.hu kérdésére elmondta, információkat akartak szerezni arról, milyen hatásfokkal lehet visszanyerni a vízbe került mikroműanyagokat a környezetből. Arra következtettek, hogy

Egy köbméter balatoni vízben 5-10 részecskét mértek, ami a korábbi belföldi eredményekhez képest viszonylag alacsony a szakember szerint. A legmagasabb értéket egy 2018-as mérés mutatta a Dunában, amiben köbméterenként 50 részecskét számláltak.

G.-Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia professzora azt mondja, a Balaton vizébe úgy kerülhetett a szennyeződés, hogy a keletkezett hulladék a természetbe került, az esővíz által pedig a tóba mosódtak az egyre apróbbra bomló részeckéi. Arra is van példa, hogy felelőtlenül a vízbe dobják a műanyagszemetet, ez egyenes úton vezet a szennyeződéshez.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

műanyagszennyezés