Elárulták: erre költi a legtöbb magyar család a csok-ot

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Elárulták: erre költi a legtöbb magyar család a csok-ot

A kormány 2015-ben indította útjára a Családok Otthonteremtési Programját, mely indulása óta számos változtatáson esett át. 2019-ben útnak indították a Falusi CSOK-ot, hogy a vidéken élők ingatlanvásárlását is támogassák. A HelloVidék kíváncsi volt a CSOK-kal kapcsolatos változásokra és különbségekre, ezért megkerestük a Takarékbanknál Kun Ildikó értékesítési menedzsert, hogy válaszoljon pár kérdésünkre.

HelloVidék: A meghirdetés óta van-e valamilyen kimutatásuk, hogy mennyien vették eddig igénybe a CSOK-ot?

Kun Ildikó: A Takarék Csoport a CSOK 2015.07.01-i indulásától több mint 20 ezer családdal kötött szerződést, közel 60 MRD Ft értékben.

HV: Abban az esetben, ha egy család felveszi 1-2 gyerekre, de később mégis vállalnának még gyereket, lehet-e növelni az összeget utólag?

K. I.: A meglévő gyermekek vonatkozásában megkötött támogatási szerződés utólagosan nem egészíthető ki. Ha még nem került folyósításra a támogatás, úgy a szerződés felbontható, de az egész kérelmet elölről kell indítani a megváltozott igényeknek megfelelően (új kérelem, új hatósági igazolások). Amennyiben pedig kiutalásra került a pénz, akkor már csak a folyósított támogatás összegének büntetőkamatokkal történő visszafizetése mellett igényelhető újabb támogatás.

HV: Egyedülálló szülő is felveheti-e?

K. I.: Egyedülálló szülő is igényelheti a támogatást, amennyiben a gyermeket saját háztartásában neveli és tartja el. Feltétel még, hogy a gyermek és a szülő lakcímkártyával igazoltan, azonos állandó lakcímmel rendelkezzen. Válás esetén szükséges még a gyermekelhelyezésről szóló bírósági végzés. Ha a végzésben nem a támogatást igénylőnél helyezték el a gyermeket, úgy kiskorú gyermek esetén szükséges legalább az ügyvéd által ellenjegyezett megállapodás a szülők között, a gyermekelhelyezés módosításáról.

HV: Van-e a különbség a falusi és a sima CSOK között?

K. I.: Igen, van különbség. A falusi CSOK 2019 júliusától igényelhető támogatás, jelenleg 2486 db előnyben részesített kistelepülés lakóingatlanaira vehető igénybe. Ezzel szemben a sima CSOK bármely településen igényelhető. A Falusi CSOK támogatás kombinált lakáscélra is felvehető (lakásvásárlás + korszerűsítés/bővítés) vagy csak meglévő ingatlan korszerűsítése/ bővítése is lehet az igénylés célja. A 2015-től indult sima CSOK támogatás csak önálló lakáscélra vehető igénybe, azaz vagy egy ingatlan megvásárlásához, vagy már meglévő ingatlan bővítéséhez használható fel. További különbség, hogy a Falusi CSOK támogatás mellé a kedvezményes kamatozású OTK hitel is felvehető, de csak akkor, ha a bank településkategóriába besorolása ezt támogatja. A két támogatás igénylésénél további eltérés a benyújtandó dokumentumok körében van. A Falusi CSOK befogadásának feltétele az érvényes és elfogadható Erkölcsi Bizonyítvány, illetve az 1 évre visszatekintő OEP igazolás. A sima CSOK támogatás igénylése esetében a büntetlen előéletről magánokiratban foglalt nyilatkozat is elfogadható, illetve az OEP igazolást az elmúlt 180 napra visszamenőleg elegendő igazolni. (Az OEP igazolás előbbi időtartama az 1 vagy 2 gyermekes családokra vonatkozik, a 3 vagy többgyermekesek esetében egységesen 2 év az előírt idő.)

HV: Mennyi időt vesz igénybe átlagosan a CSOK ügyintézése?

K. I.: Az értékbecslés visszaigazolásától, azaz a befogadás időpontjától számítva jelenleg átlagosan kb. 1 hónapot vesz igénybe a teljes folyamat.

HV: Milyen főbb törvényi változások az elmúlt évben?

K. I.: A CSOK igénybevételi lehetőségét a 16/2016., valamint a 17/2016. Korm. rendeletek szabályozzák. A 2019-es év egyik legnagyobb változása a júliusban bevezetett Falusi CSOK lehetősége volt. Ekkor nem csak az új lakáscélok kerültek bevezetésre, hanem a korábban csak új lakóingatlanok esetén igénybe vehető, többgyermekesek kamattámogatott kölcsöne is elérhetővé vált a használ lakás beruházások esetén. Az akkori módosítás eleme volt még pár enyhítő rendelkezés is, mint pl. hogy a 2011.12.31-ét követően igénybe vett és az újbóli igénylésig már visszafizetett támogatásokat nem kell levonni az újonnan igényelt támogatási összegből. Ekkor törölték el ugyanakkor a korábbi, használt lakások vételárára vonatkozó 35 MFt-os korlátot is. Nem sokkal ezután, még szintén júliusban adott a jogszabály lehetőséget arra is, hogy a támogatással érintett ingatlant a támogatott személy vállalkozásának székhelyeként is bejelenthesse. Augusztus végén került leszabályozásra a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek számára, hogy ingatlanukat visszavásárolhassák a CSOK segítségével. 2019.10.24-ével az építésügyi jogszabályokban volt jelentős változás, mely szerint megszűnt az elektronikus építési napló vezetésének kötelezettsége. A bár már 2020-as, de január 1-i az adó-visszatérítési támogatás átalakítása, mely szerint a 16/2016. szerinti, bármely településen, de kizárólag új ingatlan építésére adható támogatási forma megszűnt, s helyette kizárólag a preferált kistelepülésen, de ott bármely építési jellegű munkára igényelhető a támogatás változatlan, 5 MFt-os mértékben.

HV: Kaptak-e visszajelzéseket arról, hogy mely vállalásokat a legnehezebb a családoknak teljesíteni?

K. I.: Nincs erre vonatkozó átfogó felmérésünk, de általában a külföldi OEP igazolás beszerzése megy nehézkesen.

HV: Hogyan látják, családi házakra vagy lakásokra veszik fel a CSOK-ot? Gondolok itt használt/ új ingatlanok építésére, vásárlására.

K. I.: A 2019 I. féléves elemzési adatok alapján 45%-55% arányban a használt beruházások voltak túlsúlyban. Mivel a Falusi CSOK ezután került csak bevezetésre, ez az arány még jobban eltolódhatott a használt lakások iránti támogatás felhasználás irányába.

HV: Kimutatható-e hogy a CSOK miatt emelkedtek az ingatlanok értékesítési árai? Ha igen, átlagosan mennyivel?

K. I.: Az ingatlanpiaci elemzésekből látható, és valószínűsíthető is, hogy az eladók/beruházók számításba veszik az ügyfelek CSOK igénylési lehetőségét és a támogatás mértékével növelt összegben szeretnének magasabb ellenértéket meghatározni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

takarékbank

csok

otthonteremtés

otthon

falusi csok