Tomboló viharok pusztítottak: ezeken a településeken mégis segítettek a viharkárok

HelloVidék   
  Megosztom
Tomboló viharok pusztítottak: ezeken a településeken mégis segítettek a viharkárok

Számos településen okozott hatalmas több milliós károkat az elmúlt hetek időjárása. Hihetetlenül hangzik, de a vihar egyes területeken mégis segíthet. Kevesen gondolunk arra, mi történik a kidőlt fákkal, miután elvonul a szél. Győr-Moson-Sopron megyében például a rászorulók fűthetnek be a letört ágakkal - írja a kisalfold.hu.

Az utóbbi két hét időjárása az ország minden táján okozott problémákat, amiről számos portál beszámolt, ám a viharkárok pozitív vonatkozásairól már nem sok helyen olvashattunk. A több mint 70-80 km/órás széllökések kicsavarhatják a korhadt fák törzsét, a gyenge ágakat pedig könnyedén törik le az erős széllökések. De vajon mi történik ezekkel a fákkal a vihar elvonulását követően?

A lapnak Bárány István győri önkormányzati képviselő beszélt a kidőlt fákkal kapcsolatos ügyekről a bácsai tó partján, egy körülbelül öt tonnát nyomó kicsavart, korhadt fa helyén állva. Elmondta, hogy a héten kezdeményezi a Városházán, hogy a kidőlt fák, letört ágak szervezetten jussanak a rászorulókhoz tűzifaként.

Annyi szélviharral szembesülünk évente, hogy érdemes rendszerben kezelni a törött fák jótékony osztását. Úgy kell a rendszert építeni, hogy a helyi fák lokálisan könnyítsék a családok fűtését. Így nem kell feleslegesen utaztatni a fát a városrészek között

- fogalmazott.

Tápszentmiklóson már működő rendszer, hogy minden vihar után foglalkozik az önkormányzat a kicsavart fákkal, törött gallyakkal. Évek óta bevált gyakorlat, ha a vihar miatt egy-egy utcát településrészt ki kell takarítani, akkor a helyi lakók vállalják a feladatot, amiért cserébe a fa fele az övék. A másik részt az önkormányzati telepre kell szállítaniuk, így az államtól évente kapott 50 köbméter szociális tűzifát, sikerül 50-70 köbméter saját fával kiegészíteni.

Már most 30 köbméter saját fa áll készenlétben a következő fűtési szezonra. Ezeket a rönköket már szárítjuk

– mondta Kovács József, Tápszentmiklós polgármestere.

Az elmúlt két hétben Győr-Moson-Sopron megyében csak az E.ON vállalkozó partnere körülbelül 25 köbméter fát, gallyat gyűjtött össze, amikor az áramszolgáltatásban keletkező üzemzavarokat javították. Ebből is egyértelműen látszik, hogy a szélvihar okozta károk komoly szociális lehetőséget adhatnak a rászorulóknak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

tápszentmiklós

győr

vihar

viharkár

fa

fűtés