Tomboló viharok pusztítottak: ezeken a településeken mégis segítettek a viharkárok

HelloVidék   
  Megosztom
Tomboló viharok pusztítottak: ezeken a településeken mégis segítettek a viharkárok

Számos településen okozott hatalmas több milliós károkat az elmúlt hetek időjárása. Hihetetlenül hangzik, de a vihar egyes területeken mégis segíthet. Kevesen gondolunk arra, mi történik a kidőlt fákkal, miután elvonul a szél. Győr-Moson-Sopron megyében például a rászorulók fűthetnek be a letört ágakkal - írja a kisalfold.hu.

Az utóbbi két hét időjárása az ország minden táján okozott problémákat, amiről számos portál beszámolt, ám a viharkárok pozitív vonatkozásairól már nem sok helyen olvashattunk. A több mint 70-80 km/órás széllökések kicsavarhatják a korhadt fák törzsét, a gyenge ágakat pedig könnyedén törik le az erős széllökések. De vajon mi történik ezekkel a fákkal a vihar elvonulását követően?

A lapnak Bárány István győri önkormányzati képviselő beszélt a kidőlt fákkal kapcsolatos ügyekről a bácsai tó partján, egy körülbelül öt tonnát nyomó kicsavart, korhadt fa helyén állva. Elmondta, hogy a héten kezdeményezi a Városházán, hogy a kidőlt fák, letört ágak szervezetten jussanak a rászorulókhoz tűzifaként.

Annyi szélviharral szembesülünk évente, hogy érdemes rendszerben kezelni a törött fák jótékony osztását. Úgy kell a rendszert építeni, hogy a helyi fák lokálisan könnyítsék a családok fűtését. Így nem kell feleslegesen utaztatni a fát a városrészek között

- fogalmazott.

Tápszentmiklóson már működő rendszer, hogy minden vihar után foglalkozik az önkormányzat a kicsavart fákkal, törött gallyakkal. Évek óta bevált gyakorlat, ha a vihar miatt egy-egy utcát településrészt ki kell takarítani, akkor a helyi lakók vállalják a feladatot, amiért cserébe a fa fele az övék. A másik részt az önkormányzati telepre kell szállítaniuk, így az államtól évente kapott 50 köbméter szociális tűzifát, sikerül 50-70 köbméter saját fával kiegészíteni.

Már most 30 köbméter saját fa áll készenlétben a következő fűtési szezonra. Ezeket a rönköket már szárítjuk

– mondta Kovács József, Tápszentmiklós polgármestere.

Az elmúlt két hétben Győr-Moson-Sopron megyében csak az E.ON vállalkozó partnere körülbelül 25 köbméter fát, gallyat gyűjtött össze, amikor az áramszolgáltatásban keletkező üzemzavarokat javították. Ebből is egyértelműen látszik, hogy a szélvihar okozta károk komoly szociális lehetőséget adhatnak a rászorulóknak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

tápszentmiklós

győr

vihar

viharkár

fa

fűtés