Igazi ritkaságot csodálhatunk meg a Nyírségben: már virágzik a különleges növény

MTI   
  Megosztom
Igazi ritkaságot csodálhatunk meg a Nyírségben: már virágzik a különleges növény

A ritka, védett növényfajnak számító vadvirág ismét nyílik a nyíregyházi Sóstói-erdőben. Tizennyolc éve minden évben, így idén is önkéntesek és természetvédők térképezik fel az állományt. A gyors felmelegedés miatt korai elvirágzásra számítanak a szakemberek.

Újra nyílik a ligeti csillagvirág a nyíregyházi Sóstói-erdőben. A Nyírség igen ritka védett növényfajának számító vadvirág állományának egyedeit már tizennyolc éve minden évben, így idén is feltérképezik az önkéntesek és a természetvédők szombaton a nyírségi megyeszékhelyen. Szigetvári Csaba az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke elmondta, hogy a hegy- és dombvidékeken többfelé gyakori, az Alföldön rendkívül szórványos előfordulású ligeti csillagvirág Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kizárólag olyan ősi eredetű tölgyesekben található meg, mint a Sóstói-erdő.

Itt egyetlen helyen ismerik állományát, amely mintegy két évtizede egy tarvágás miatt került veszélybe. A felmérések szerint a védett vadvirág kiheverte a húsz évvel ezelőtti megrázkódtatást és lassan helyreáll az erdei ökoszisztéma.

Ebben az időszakban csak 2013-ban és 2018-ban volt két kisebb tőszám-visszaesés volt, ekkor a március közepén betörő sarkvidéki hideg szakította meg a növények kifejlődését. A jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj virágzása csupán egy-két hétig tart és általában március-áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet.

Idén zavartalannak tűnik a tavaszodás, a gyors melegedés miatt gyors elvirágzásra számítanak a szakemberek. Az egyesület március 15-én, szombat délelőtt várja az érdeklődőket az erdőben, a virágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők. A program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait és az első pillangókat is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

csillagvirág

virág

sóstói-erdő

nyíregyháza