Igazi ritkaságot csodálhatunk meg a Nyírségben: már virágzik a különleges növény

MTI   
  Megosztom
Igazi ritkaságot csodálhatunk meg a Nyírségben: már virágzik a különleges növény

A ritka, védett növényfajnak számító vadvirág ismét nyílik a nyíregyházi Sóstói-erdőben. Tizennyolc éve minden évben, így idén is önkéntesek és természetvédők térképezik fel az állományt. A gyors felmelegedés miatt korai elvirágzásra számítanak a szakemberek.

Újra nyílik a ligeti csillagvirág a nyíregyházi Sóstói-erdőben. A Nyírség igen ritka védett növényfajának számító vadvirág állományának egyedeit már tizennyolc éve minden évben, így idén is feltérképezik az önkéntesek és a természetvédők szombaton a nyírségi megyeszékhelyen. Szigetvári Csaba az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke elmondta, hogy a hegy- és dombvidékeken többfelé gyakori, az Alföldön rendkívül szórványos előfordulású ligeti csillagvirág Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kizárólag olyan ősi eredetű tölgyesekben található meg, mint a Sóstói-erdő.

Itt egyetlen helyen ismerik állományát, amely mintegy két évtizede egy tarvágás miatt került veszélybe. A felmérések szerint a védett vadvirág kiheverte a húsz évvel ezelőtti megrázkódtatást és lassan helyreáll az erdei ökoszisztéma.

Ebben az időszakban csak 2013-ban és 2018-ban volt két kisebb tőszám-visszaesés volt, ekkor a március közepén betörő sarkvidéki hideg szakította meg a növények kifejlődését. A jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj virágzása csupán egy-két hétig tart és általában március-áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet.

Idén zavartalannak tűnik a tavaszodás, a gyors melegedés miatt gyors elvirágzásra számítanak a szakemberek. Az egyesület március 15-én, szombat délelőtt várja az érdeklődőket az erdőben, a virágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők. A program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait és az első pillangókat is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

csillagvirág

virág

sóstói-erdő

nyíregyháza