Így védd ki a poloskainváziót: poloska csapda házilag

MTI   
  Megosztom
Így védd ki a poloskainváziót: poloska csapda házilag

A poloskákat senkinek sem kell bemutatnunk, hisz mindannyiunk esti pihenését megzavarta már hangos, zümmögő repülésével, koppanásával. Az egyszerű, kerti poloskák kisebb rokonukkal, az ágyi poloskával szemben nem ártalmasak az emberre, viszont jelenlétük zavaró, túlzott elszaporodásuk pedig káros a növényeknek. Cikkünkben bemutatjuk a poloskát és segítünk, milyen módszerrel védekezhetsz a poloska ellen a legegyszerűbben: a poloska csapda kertben és szobában egyaránt működik, de ha nem sikerül elkészítened, mutatjuk, a poloska csapda hol kapható

Magyarországon körülbelül 900 poloskafajt különböztetünk meg, ezek közül a legtöbben növényi nedvekkel táplálkoznak, de vannak, akik áttértek élősködő vagy ragadozó életmódra. A poloska szájszerve a szipóka, amivel egyszerűen táplálkozik általában növényi forrásából. A leggyakoribb poloskafajok, amikkel meggyűlik a bajunk a barna és a zöld árnyalataiban játszanak, testük általában 1-1,5 cm hosszúságú. Ha a poloska veszélyben érzi magát, büdös váladékot választ ki, így próbálja távol tartani ellenségeit.

A poloskákat vonzza a fény: ha poloska van a lakásban, biztos, hogy estére megjelenik a villanykörtén, tévéképernyőn, ilyenkor könnyű elkapni. A poloska napközben szívesen rejtőzik az ablak közelében a függönyön, könnyen berepül a nyitott ablakon, gyakran akkor is, ha szúnyogháló van: a poloska megtalálja a legapróbb rést a szélén és megkerüli.

Szürke, zöld, barna: milyen poloskáról van szó?

Bencepoloska

A leggyakoribb vendégünk a bencepoloska, másnéven mezei poloska, népiesen Büdös Bence. Ez egy mediterrán, európai, észak-afrikai faj, növényi nedvekkel táplálkozik. Hasi oldala világos sárga, fekete foltokkal tarkított, háta szürkésbarna, címeres mintázatú.

Bogyómászó poloska

A rétek és erdők lakója, kedveli az ernyősvirágú növényeket, de a kertekben is ugyanúgy megtalálható. Színe változatos, az év során barnából zöldre vált, vörös színben is ismert.

Zöld vándorpoloska

Mediterrán származású faj, legkönnyebben élénkzöld színéről ismerhetjük meg, teste apró levélre emlékeztet. Kevésbé gyakori, mint a bogyómászó vagy a bencepoloska, de ő is áttelelhet a lakásban, a ház körül.

Hogyan védekezzünk a poloska ellen?

A poloska ellen úgy védekezhetünk a legegyszerűbben, ha a megelőzést választjuk. Néhány egyszerű praktikával megkímélhetjük magunkat egy félórás poloskakergető vadászattól, a bűztől és csapkodástól.

Ellenőrizzük a szúnyoghálót és a réseket

A poloskának a csótányhoz hasonlóan elég egyetlen apró rés a bejutáshoz. Lapított testének köszönhetően a szúnyogháló melletti keskeny réseken, lyukakon könnyen bemászik, a rosszul záródó ablakoknál ugyanígy. Varrjuk meg a rossz szúnyoghálót, a réseket szüntessük meg szigszalaggal, vagy szereljük meg a rossz ablakot.

Nedves törölköző

Az ajtók, ablakok alatti réseket tökéletesen betömhetjük vele, a nedvesség miatt nem jut át a poloska.

Ellenőrizzük a ruhákat

A poloska sokszor rajtunk utazva jut be a házba: ellenőrizzük kabátunkat, könnyen lehet, hogy egy potyautas pihent meg a vállunkon! A ruhaszárítóval ugyanez a helyzet: a száradó ruhák tök jó búvóhelynek tűnnek a poloska számára.

Ne hagyjuk égve a villanyt, he nem muszáj

A poloska imádja a fényt, ezért estére, főleg, ha szellőztetünk, abban a szobában ne hagyjuk égve a villanyt, mert akkor egy egész csapatnyi rovarral gyűlik meg a bajunk.

Poloska csapda házilag

A poloska csapda kertben is alkalmazható, ott gyűjti csak igazán a rovarokat, de ha egy-két kósza poloska betéved a szobába, nagyobb erőfeszítés nélkül is elfoghatjuk őket; aztán csak rajtunk múlik, hogy lehúzzuk a vécén, vagy visszaküldjük a kertbe. A poloska csapda házilag egyszerűen elkészíthető: nincs másra szükség, mint egy üres PET palackra, egy apró, elemes LED lámpára és szigszalagra. A poloska csapda házilag a következőképpen készül el:

  1. Vágjuk félbe az üres üveget a felső harmadánál.
  2. Helyezzük az üveg aljába a bekapcsolt LED lámpát, ha öntapadós, ragasszuk nyugodtan oda, mert a csapdát többször is használhatjuk.
  3. A palack tetejét fejjel lefelé illesszük vissza és szigszalaggal rögzítsük stabilan, résmentesen.
  4. Az üveg aljára, szélére ragaszthatunk még szigszalagot, hogy a fény csak a palack szája felé terjedjen; így még könnyebb lesz elkapni vele a poloskát.
  5. Helyezzük ki a csapdát a szobába vagy a kertbe: garantált védelem poloska ellen, mi pedig nyugodtan alhaltunk. A poloska csapda kertben akár több tucat állatot is elfoghat: a rovarokat magához vonzza a fény, bemásznak az üveg száján, de kijönni nem tudnak.

Poloska csapda hol kapható?

A kártevőkre szakosodott üzletekben is érdeklődhetünk, hogyan védekezzünk a poloska ellen. A kerti poloska ellen nem szoktak vegyszeres megoldásokat alkalmazni, hiszen az ember számára nem ártalmas, így a legjobban a poloska csapda házilag történő elkészítése a tanácsos. A csípős ágyi poloska már más téma, ellenük védekeznünk kell, amint észleltük megjelenésüket: hatásos a poloska csapda is, de ha nagy a baj, forduljunk szakemberhez!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

poloska

poloska-invázió

poloska csapda

rovar

rovarok

kert