Új intézkedések az idősotthonokban a járvány miatt: 24 órásra is nőhet a műszak

HelloVidék   
  Megosztom
Új intézkedések az idősotthonokban a járvány miatt: 24 órásra is nőhet a műszak

A bentlakásos szociális intézmények kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban. Kockázatot jelentenek azért, mert sokan vannak egy helyen, és azért is, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes.

Újabb intézkedések végrehajtására utasította a járványügyi hatóság az idősek otthonainak fenntartóit, írják a koronavirus.gov.hu oldalon. Már több önkormányzati fenntartásban lévő idősek otthonában is regisztráltak fertőzötteket, ezért az országos tisztifőorvos újabb intézkedések végrehajtására kérte fel a fenntartókat és az otthonok vezetőit.

A kormány emellett elrendelte, hogy

A bentlakásos szociális intézmények, köztük is az idősotthonok kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban. Kockázatot jelentenek önmagukban azért, mert sokan vannak egy helyen, és azért is, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes. A betegség súlyos formája leginkább a 60 évnél idősebbeket és a krónikus alapbetegségben (például magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, krónikus légúti megbetegedés, rosszindulatú daganatos megbetegedés) szenvedőket érinti.

Az idősotthonok többségében önkormányzati, esetleg egyházi, civil vagy magánfenntartásúak. A fenntartóknak különösen nagy a felelőssége a járványügyi intézkedések szigorú betartásában és végrehajtásában.

Az intézkedések közül kiemelték a látogatási, kijárási, felvételi tilalmat, emellett azt is írják, hogy a koronavírus-fertőzés megelőzéséért felelőst kell kijelölni minden otthonban, továbbá kiemelten figyelmet kell fordítani a szociális dolgozók védelmére és fokozott figyelemmel kell végezni a kéz- és a környezetfertőtlenítést.

Az intézmény orvosának kell a fertőzés gyanúját megállapítani, gyanús beteg esetén is el kell végezni a vírus kimutatására irányuló mintavételt. Az intézmény orvosa telefonon értesíti a kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztályát. Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagy már beigazolódott a fertőzés, de a tünetei alapján nem igényel kórházi ellátást a gondozott, akkor az időseket az otthonon belül kell elkülöníteni egyágyas, komfortos szobákban. A mosdatást, fürdetést, WC-használatot az erre a célra elkülönített helyiségben kell biztosítani.

Igazolt fertőzés esetén a járványügyi hatóság elvégzi a szoros kontaktok felkutatását és gondoskodik a mintavételezésről is.

Az elkülönített ember állapotát napi szinten ellenőrizni kell, ellátása során kötelező az egyéni védőeszközök használata, és a higiénés rendszabályok fokozott betartása. Biztosítani kell, hogy minden dolgozó tudatában legyen, kik azok a gondozottak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatják, illetve gyanús, valószínűsített vagy megerősített esetek. A légúti fertőzésben szenvedő gondozottakkal kontaktusba kerülő egészségügyi és nem egészségügyi dolgozóknak sebészi maszkot, védőszemüveget, védőruhát, kesztyűt kell viselniük. A fertőzésgyanús vagy fertőzött beteg ellátása során be kell tartani az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendet.

Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, és tünetei alapján kórházi ellátást igényel a gondozott, akkor kórházba kell szállítani. Az intézmény orvosának kötelessége hívni a mentőt és a beteget kórházba szállíttatni, ezzel egyidejűleg értesíteni a helyi járványügyi hatóságot. A kórházi kezelést, a gyógyulást követően a gondozott visszatérhet a szociális intézménybe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

idősek otthona

óvintézkedés