Koronavírus: kivétel nélkül mindenkit szűrnek a debreceni idősotthonokban

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: kivétel nélkül mindenkit szűrnek a debreceni idősotthonokban

Az önkormányzat működtetésében két helyen látnak el idősgondozói feladatokat: a Pallagi úti és a Szávay Gyula utcai idősotthonban. Itt végeznek most koronavírus-tesztelést.

A gondozottak teljes körű koronavírus-szűrését rendelte el a debreceni idősotthonokban az önkormányzat, jelentette be Debrecen polgármestere a Pallagi úti idősotthon előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán. Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben az önkormányzat működtetésében két helyen látnak el idősgondozói feladatokat: a Pallagi úti és a Szávay Gyula utcai idősotthonban.

Tekintettel arra, hogy zárt közösségekről, bentlakásos intézményekről van szó, az elmúlt hetekben, már a veszélyhelyzet elrendelése előtt is szigorú intézkedéseket léptettek életbe megelőzés céljával, az idősek és az ott dolgozók egészségének megőrzése érdekében, mondta a polgármester. Kiemelt figyelmet fordítottak a folyamatos orvosi ellátásra és jelenlétre, valamint a fertőtlenítőszerekkel és védőfelszereléssel való ellátásra.

A járvány időszakában hétvégén is intézményvezetői ellenőrzések zajlanak a biztonságos működés érdekében. Felsorolása szerint március elején látogatási tilalmat vezettek be a bentlakásos intézményekben élők védelmében, minden bejárathoz fertőtlenítőszeres lábtörlőket helyeztek el, belépéskor a fertőtlenítő kézmosás kötelező, zsiliprendszert alakítottak ki az ápolást-gondozást biztosító munkatársak és külön a központi irányítás munkatársai számára, kötelezővé tették a védőruhák, védőeszközök használatát, a lakók pedig egyszer használatos edényben kapják a konyháról az ételt, az evőeszközeiket, poharukat fertőtlenítik, a szennyest, a hulladékot elkülönítetten kezelik.

Papp László azt mondta, március közepén a Pallagi úti idősotthonban

A második emeleten külön bejárattal, külön személyzettel és külön egészségügyi eszközökkel létrehozott 50 férőhelyes részlegbe kijelölték a kizárólag ott munkát végző dolgozókat.

A polgármester tájékoztatása szerint múlt csütörtökön koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak el a mentők egy idős gondozottat a Pallagi úti otthonból. A vizsgálatok ugyan később megállapították, hogy nem fertőződött meg, a fenntartó debreceni önkormányzat koronavírusra teljes körű szűrést rendelt el az intézményben. A feladattal az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban álló Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet bízták meg. A DAEFI a debreceni önkormányzattól ebben az évben 70 millió forint támogatásban részesül egészségügyi feladatok ellátására, a többi között a szűrésre.

Az intézmény ellátottjainak és dolgozóinak - 636 fő - teljes körű szűrése kedden kezdődött meg és jelenleg is tart - közölte Papp László, rámutatva: "a debreceni önkormányzat fenntartja és meghozza az összes olyan intézkedést, amely a bentlakásos idősellátó intézményben élők biztonságát szolgálja".

Elindult országszerte az idősotthonok ellenőrzése, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: az idősek védelmében

Először a nagyobb, többszáz fős intézményeket ellenőrzik, ahol nagyobb a fertőzés továbbadásának lehetősége. Az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy az intézményekben végrehajtották-e az elrendelt intézkedéseket, biztosított-e az orvosi ellátás, megtörténtek-e az oktatások, adottak-e a személyi, tárgyi feltételek, betartják-e az előírt eljárásrendet. Felmérik az egyéni védőeszközzel ellátottságot, az ápolás teljes folyamatát. Ha hiányosságot tárnak fel, intézkednek, és azt kérte az intézményektől, működjenek együtt, hogy feltárhassák az esetleges problémákat. Kiemelten figyelnek azokra a helyekre, ahol "probléma van", ott a járványügyi szakértők jelen vannak, a Pesti úti idősotthon is kiemelt figyelmet kap.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

idősotthon

szűrés

koronavírus

koronavírus-járvány

koronavírus-teszt