Megszólaltak a népszerű vidéki éttermek: csak így nyithatnak újra

HelloVidék   
  Megosztom
Megszólaltak a népszerű vidéki éttermek: csak így nyithatnak újra

Szigorúbb szabályok mentén és csak szabadtéri asztalaikat használva, de a korlátozások enyhítésével hétfőtől újra kinytihattak az éttermek, kávézók, vendéglátóhelyek vidéken. A 24.hu megkérdezett több vidéki éttermet, hogy mire számítanak a 2020-as nyártól és, hogy mennyire látszik bizonytalannak a szezon a budapesti vendégek nélkül.

A korlátozások enyhítésével hétfőtől kinyithattak az éttermek, vendéglátóhelyek vidéken, ugyan jelenleg még csak szigorúbb szabályokkal és szabadtéri asztalaikat használva, de ennek köszönhetően fokozatosan újra elindulhat az élet a vendéglátásban. Budapesten egyelőre nem oldották fel a kijárási korlátozásokat, így csak alapos indokkal utazhatnak a fővárosiak vidékre. Kérdéses lehet az is, hogy a fővárosi vendégek hiányára hogyan reagálnak a vidéki helyek. A korlátozásokkal az utóbbi időszakban rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az éttermek, amiben az egyetlen segítséget a házhoz szállítási szolgáltatások elindítása jelentette. Vannak olyanok, akik a történtek ellenére erős szezonra számítanak és olyanok is, akik nem várnak túl sokat a 2020-as nyártól.

A portál annak járt utána, hogy mire számítanak májusban, mennyire látszik bizonytalannnak a szezonjuk a népszerű éttermeknek. Megkérdeztek több balatoni éttermet, illetve a miskolci Pizza, kávé, világbékét, hogy mégis hogyan látják a nyarat.

A kérdésekre válaszolva a badacsonyi Hableány bisztró és borbár elmondta, hogy péntekre tervezik a nyitást, mivel szükségük van pár napra, hogy felkészüljenek az új rendszerre. Eddig csak a házhoz szállítás működött náluk is, ami éppen elég volt a dolgozók kifizetésére, de elég nehezen ment a megszokott kerékvágáshoz képest. Alapvetően az étterem személyzetének nyolcvan százaléka egész évben dolgozik, most viszont nehéz kalkulálni, hogy hány emberre lesz szükség. Elárulták, hogy azokkal a turistákkal számolnak, akik beülnek a kocsiba, eljönnek egyet kirándulni és nem budapestiek, mivel még a szállodák sem nyitottak ki. Több szempontból vegyes érzésekkel vágnak bele a nyitásba: a járvány mellett tartanak a szeszélyes időjárású májustól is, mivel a belső tereket nem lehet használni.

A köveskáli Kővirág szintén kinyit, már csütörtökön. A portálnak elmondták, hogy a választék kisebb lesz és a higiénia jegyében a menüsort táblára írják, abrosz sem lesz, de legalább végre elindulhat az élet. Bizonytalan az indulás, de remélik a vendégek megértik, majd, hogy első a biztonság most. Úgy fogalmaztak, hogy a háborúban legalább tudják, hol a front, de itt fogalmuk sincs mire számítsanak.

Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint a legfontosabb most az összefogás lehetne. Például olyan kis dolgokkal, hogy a munka nélkül maradt szolgáltatók segítsék az idősebb nyaralósokat, hogy ne kelljen annyit a boltba járniuk. A budapesti nyaraló ellenességgel nem ért egyet, mivel szerinte vannak felelős és felelőtlen gondolkodású emberek és ez nem lakcímtől függ.

Összességében a Hableány, a Kővirág és a Kistücsök is pozitívan látja a jövőt. A portálnak adott intejú szerint a badacsonyi Hableány csapata arra számít, hogy az idén még a szokottnál is többen keresik fel a Balatont, a belföldi turizmus szárnyalni fog. Csapody Balázs az alapcsapattal nyit majd május végén (május 20-25-re tervezik), de azzal szerinte számolni kell, hogy nem egyik pillanatról a másikra durran be a szezon. Nyugalmasabb nyárban bíznak, ahol a szolgáltatók a legjobb arcukat mutathatják meg. Erről az új balatoni jövőképről már korábban is beszélt Csapody Balázs.

A miskolci Pizza, kávé, világbéke és az encsi Anyukám mondta tulajdonosai is a házhoz szállítással oldották meg a kényszerszünetet. Most náluk sem olyan kényelmes a helyzet, mint a veszélyhelyzet előtt, nem dübörögnek száz százalékon, de annak örülnek, hogy legalább valahogy túl tudták élni a járványt, és senkit sem kellett elküldeni. Itt is messzebb ülnek majd egymástól a fogyasztók, csak a teraszon kávézhatnak, és csak maszkban mehetnek be a benti térbe a rendeléshez. Náluk is elég erős a budapesti közönség, éppen ezért találták ki, hogy heti három alkalommal Miskolcról viszik a római pizzát a fővárosba, és amíg fel nem oldja a kormány a korlátozásokat mindenhol.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

éttermek

miskolc

balaton

nyár

szezon

újranyitás

vendéglátás