Krízis a Balatonnál: ezen múlik, lesz-e igazi nyári szezon idén

HelloVidék   
  Megosztom
Krízis a Balatonnál: ezen múlik, lesz-e igazi nyári szezon idén

A nyár küszöbén állva egyre inkább kulcskérdéssé válik, hogy mi lesz a Balatonnal és a nyári szezonnal. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások és szabályok teljesen új helyzet elé állították a népszerű turisztikai régiót. Mikre számíthatunk a 2020-as nyáron? Mi történik a magyarok legkedvesebb tavával és lesz újra "régi nyár"? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a MOL Nagyon Balaton podcast sorozatában a legnagyobb fesztiválok szervezőivel, turisztikai szakemberekkel, művészekkel és ismert balatoni személyekkel.

Május 4-én indult a MOL Nagyon Balaton online beszélgetés-sorozata. A minden héten új epizóddal jelentkező videókban balatoni események főszervezői, ismert balatoni személyek, művészek, turisztikai szakemberek járják körbe az egyik legaktuálisabb témát, hogy mégis

A beszélgetések házigazdái alkalmanként más-más MOL Nagyon Balaton esemény főszervezője, így többek között a Balaton Sound, a STRAND Fesztivál, a B my Lake, a Paloznaki Jazzpiknik, a Klassz a pARTon, a Balaton Camino, a Kultkikötő, a VeszprémFest, a Művészetek Völgye, a Veszprémi Utcazene Fesztivál és az NN Ultrabalaton szervezői beszélnek majd a terveikről, a jelenlegi helyzetről és a lehetséges jövőről.

Az első podcast házigazdája Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton alapítója volt, aki Csapody Balázzsal, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosával és a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökével, Hoffmann Henrikkel, a Balatoni Turizmus Szövetség elnökével, Marsalkó Dáviddal, a Halott Pénz zenekar alapító-frontemberével, illetve Szollár Domokossal, a MOL-csoport kommunikációs és marketing igazgatójával beszélt a videóban a 2020-as nyár sorsáról, a turizmus újraéledéséről valamint, hogy lehet-e idén még lehetőségünk egy igazi balatoni vakációra? A balatoni szezon kulcsszereplőitől megtudhattuk milyen opciókkal számolhatnak idén a Balatonra látogatók és betekinthettünk a fesztiválok, éttermek jövőképébe is.

A koronavírus-járvánnyal járó korlátozások egyértelműen nehéz szituációba sodortak számos szektort, de talán legnehezebb helyzetbe a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, zeneipar és a szolgáltatások, illetve a rendezvény ágazat került. A bizonytalanság, a szigorítások és a láthatalan ellenség formájában jelentkező vírus egy teljesen új helyzet elé állította a szektorokat, amelyre a határidő és a tervezhetőség teljes hiányában kellett reagálniuk a közös célért, hogy a balatoni szezon átvészelhesse az eddig ismeretlen problémákat.

Azt érdemes tudni a balatoni szezonról, hogy a balatoni turisztikai teljesítmény az ország turisztikai teljesítményének körülbelül a negyedét jelenti. A belföldi turizmust tekintve a teljesítmény fele a Balatonnál keletkezik. Ennek a félnek a gerincét képezi a nyári két jelentős hónap (július, augusztus) és természetesen a nyári fesztiválok, amik nagymértékben befolyásolják a vendégforgalmat. Így, hogy május 3-án a balatoni üzletek, vendéglátóhelyek többsége gyakorlatilag majdnem rendesen vagy, ha máshogy nem is, de korlátozott módon kinyithat és fogadhat vendéget, ez szerintem megmentheti a szezont

- fogalmazott Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, valamint hozzáfűzte, hogy szerinte a járvány után, aki teheti belföldi úticélt fog választani.

Az enyhítéseken kívül azt is bejelentették 30-án, hogy augusztus 15-ig továbbra sem lehet rendezvényt tartani az országban. A hír a Balaton szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, mivel hazánk legnépszerűbb turisztikai desztinációja több nyári rendezvénynek ad otthont, amelyek hiányában megváltozhat teljesen a szezon struktúrája.

A bejelentés sok szempontból nekünk, fesztiválszervezőknek egy fekete nap volt az életünkben, hiszen arra még a 27 év során nem volt példa, hogy akár egy rendezvényünk is elmaradt volna. Ennek ellenére erre már számítottunk, tehát nem ért váratlanul minket a helyzet, hiszen láttuk, hogy ez történt Európa más országaiban is. A tiltás augusztus 15-ig szól és ez több, a MOL Nagyon Balaton alá tartozó rendezvényt érint. A Strand Fesztivál esetében mi azt kommunikáljuk, hogy mivel ez a korlátozást követően, 18-án indul a B My Lake-kel együtt, ezért jelen tervek szerint ezeket a rendezvényeket szeretnénk megtartani

- mondta Lobenwein Norbert a MOL Nagyon Balaton alapítója.

Részben örülök ennek a bejelentésnek

- mondta Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar alapító-frontembere.

Az eddigi időszakban a legrosszabb a bizonytalanság volt, amikor nem tudtunk mihez alkalmazkodni, tervezni, pedig a mi szakmánkban ez kiemelten fontos. Így, hogy van egy fix terv, egy hivatalos álláspont, lett valami, ami alapján elkezdhetünk gondolkodni.

- jegyezte meg.

A beszélgetés résztvevői abban egyetértettek, hogy csak abból indulhatunk ki, amit eddig megtapasztaltunk, hiszen nem tudhatjuk még pontosan mit hoznak a következő hónapok, ezért mindig az aktuális eseményekhez kell a lehetőségekhez mérten a legjobban alkalmazkodni.

A korlátozó intézkedések bevezetése után 1-2 héttel, már olyan hírek érkeztek, hogy sikerült Magyarországon ellaposítani a járványgörbét. Ez alapján bízom abban, hogy a feloldások kapcsán is felelősen tudunk viselkedni. Ma nem rendendelkezünk még azzal az információval, hogy tudjuk előre mi fog történni júliusban, de ha a történet ilyen pozitívan halad tovább, akkor szerintem további enyhítések lehetnek és hasonló lehet a balatoni nyár a korábbiakhoz

- mondta Hoffman Henrik a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Ez valahol egy lehetőség, mivel szerintem a járvány miatt gyökeresen meg fog változni az életünk és más világ következik. Ebben a helyzetben az lehet a helyes viselkedés, hogy alkalmazkodunk és törekszünk észrevenni benne a lehetőséget, ahhoz hogy a legtöbbet hozzuk ki a szituációból

- hangsúlyozta Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs és marketing igazgatója.

A járványhelyzettel kapcsolatos reakciókat tekintve a legtöbb vendéglátóhely, szolgáltató új kereskedelmi csatornákat keresett, elindította a házhozszállítást, de a Kistücsök Étterem egészen máshogy értelmezte a kényszerszünetet. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa és a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke elmondta, hogy azt a taktikát választották, hogy "előre menekülnek" és minden olyan beruházást, karbantartást megcsinálnak, amit későbbi időpontokra terveztek, így a jelenleg aktuális szálloda beruházásuk is várhatóan fél évvel előbb megnyithat.

Ez most az egész Balatonnak egy történelmi lehetőség. Ha lesz egy nyugodtabb nyarunk, akkor szerintem minden szolgáltatónak az a legfontosabb feladata, hogy a legjobb minőséget adja. Lehet, hogy a Balatonnak ez lesz a jövője: a nyári szezonban egy kicsit fogjuk vissza a vendégkapacitást, de sokkal magasabb minőséget adjunk és felejtsük el végérvényesen azt a fogalmat, hogy szezon. Egész évben legyenek lehetőségek, programok

- fogalmazott Csapody Balázs, majd kiemelte, hogy ha ezt a nyarat mindenki megragadja és jól csinálják, akkor hosszú távon a Balaton csak győztesen jöhet ki ebből a harcból.

A nyári szezon újfajta megközelítését és a korlátozások betartását szem előtt tartva rengeten alternatíva. megoldás született minden szektorban. A balatoni turisztikai régió fontos elemeit képző rendezvények, programok sok esetben későbbi időpontot választottak, így az augusztus vége és az ősz 2020-ban elég sokszínűnek ígérkezik, de az még kérdéses lehet, hogy működhet-e mindez a gyakorlatban.

Nyilván az lenne az ideális, ha nem a nyár helyett folytatódna a szezon, hanem egyszerűen az őszt és a telet is jobban be tudnánk lakni. Azt látom, hogy a most elmaradó programok kapcsán születhetnek érdekes helyzetek azzal, hogy olyan programoknál, ahol megtehetik a szervezők megpróbálják megtartani ősszel a rendezvényt és ha jól sikerül, akár a következő évben már automatikusan őszre terveznék és, így folytatódna az ősszel a szezon

- mondta Lobenwein Norbert és megjegyezte, hogy elsősorban például a gasztronómiai eseményekre gondol, mivel az utóbbi években már több jó kezdeményezést is láthattunk ezen a területen.

Marsalkó Dávid elmondta, hogy a szórakoztatóipar és a zeneipar szempontjából nagyon fontos az őszi szezon, illetve ha marad egy kis szelet a nyárból, mivel a tél a mélypontja az évnek, amikor nem igazán van bevétel. Így ha a zenekaroknak, zeneiparnak kimaradna esetleg az ősz is, akkor nem három hónap, hanem gyakorlatilag másfél év kiesésről beszélhetnénk.

Furcsa nyár lesz, mivel a pandémiás helyzet egyrészt pont azt vette el az embertől, ami a legerősebb igénye, kiragadta tőlünk a társas érintkezés lehetőségét. Nagy szomorúság, hogy ez történik most és hatalmas lemondásokkal jár a fesztiválokkal kapcsolatban is, de bizakodással tölt el, hogy akkora az áldozat a társas érintkezésről való lemondással, hogy ez talán megsokszorozza az emberek erejét, hogy minél hamarabb túl lendüljünk ezen

- mondta

Egy eddigitől gyökeresen eltérő helyzet, új megoldások, megváltozott körülmények és kiszámíthatatlan időzítés elsősroban ez jellemzi talán az utóbbi időszakot és az előttünk álló nyarat. A lehetőségeink és igényeink is belső, vagy külső ingerek, anyagi és lelki okok miatt egy teljesen új irányba mozdulhatnak.

Szollár Domokos megjegyezte, hogy a Magyar Turisztikai ügynökség kutatása pontosan erre világít rá: az embereknek az utazással kapcsolatos fogyasztása megváltozik. Eddig az emberek alapvetően nagyon az élményeket hajtották és most meg fog nőni a biztonság iránti igény. Sokkal fontosabb lesz, hogy ahova utazunk, ahol eszünk, ahol fesztiválozunk, ott a biztonság legyen számunkra elfogadható.

Arra kell szerintem mindenkinek törekednie a nyári szezonban, hogy ezt a biztonságot meg tudja teremteni és el is tudja mondani a fogyasztóknak

- mondta.

A beszélgetés résztvevői szerint az idei szezont a biztonság iránti igény és a bizalom megtartása, megerősítése határozhatja meg, valamint nagyon fontos tényezőként szerepel a célközönség helyzete is, hiszen a gazdasági nehézségek a fogyasztókat is érintették.

Mindennek ez az alfája és ómegája, hogy az emberek hogyan fogják megélni a járványhelyzetet, hiszen nyilván étterembe, fesztiválra akkor mennek és akkor utaznak, ha tudnak költeni rá. Teljesen reális dolog, ha megszorulnak, akkor a háztartások fogyasztási szokásai priorizálódnak és a kultúra, illetve a szórakozás a lista végére kerül

- jegyezte meg Marsalkó Dávid és elmondta, hogy ennek ellenére mindenkinek szüksége van élményekre, de pénztárcától fogg függeni, hogy mit engedhetnek meg maguknak, így a szolgáltatásnak és a fogyasztónak is lazítania kell, hogy megtalálják a közös nevezőt, a balanszot.

Mi továbbra is szeretnénk folytatni azt a konyhai stílust amit elkezdtünk, de felkészülünk azért arra is, hogy több legyen az olyan étel is, ami nem prémium alapanyagból készül, hanem nagyon jó minőségű, de visszafogottabb árú anyagokból. A későbbiekben pedig figyeljük az igényeket

- mondta Csapody Balázs a gazdasági változásokkal kapcsolatos témára reagálva.

Én azt látom, hogy a kreativitás és a gazdasági kényszerek hoznak létre jó dolgokat

- jegyezte meg Hoffmann Henrik. Példaként említette, hogy anno a fesztiválok is úgy születtek, hogy a zeneipar nehéz helyzetbe került az ingyenes zeneletöltő oldalak megjelenésével és kellett egy jó megoldás. A szakember szerint most ismét van egy nem túl jó helyzet, amely megfelelő kreativitással és leleményességgel újabb dolgokat hívhat életre, amire 5-10 év múlva úgy gondolhatunk, hogy teljesen természetes, mint most a fesztiválok.

Mostanra a fesztiválok olyan természetessé váltak, hogy elképzelhetetlennek tűnhet a nyár a zenés rendezvények nélkül. Így a közönség, vendégek reakciói a fesztivál szektorban is kérdésesek voltak. Számos kezdeményezés indult a zenekarok, kulturális intézmények, szórakoztatóipar támogatására a civilek és a szakmabeliek fogtak össze és sokan nem váltották vissza a jegyeiket, de ennél jóval összetettebb lehet a helyzet a fesztiválokhoz kapcsolódóan.

Lobenwein Norbert elmondta, hogy az utóbbi időszak legnagyobb meglepetése volt a sok pozitív visszajelzés és biztató mondat, amit a bejelentés után kaptak. A biztatás ellenére ő azonban úgy gondolja, hogy a jótékonyság nem lehet elvárható, mindenkinek a saját pénztárcájához, meggyőződéséhez mérten kell erről döntenie. Megjegyezte, hogy a legnagyobb kérdést a területen az okozza, hogy egy olyan megoldást találjanak, ami gazdaságilag is működőképes, de a legfontosabb szempont, hogy a közönség ne járjon pórul.

Nézve a piacot, más országokat különböző módokon próbálnak megoldást találni. Sok esetben azt kezdeményezik, hogy legyen lehetőség egy éven belül adott cégnél vagy adott eseményre egy vouchert beváltani, amit a jegyért kap cserébe a vendég. Ezek a kérdések Magyarországon is természetesen felmerülnek. Mi azzal a kéréssel fordultunk a közönségünkhöz, hogy néhány hetet kapjunk, amíg megvizsgáljuk a lehetőségeket. A legfontosabb minden terület esetében, hogy a közönség bizalmát nem szabad elveszíteni, ebben a helyzetben.

- erősítette meg Lobenwein Norbert a járványhelyzet utáni turisztikai újraélesztés legjelentősebb tényezőjének, a fogyasztói bizalom megőrzésének fontosságát.

Azzal kapcsolatban, hogy mernek-e majd a Balatonra vagy a fesztiválokra vendégek menni a feloldásokat követően még rengeten a bizonytalanság, de a beszélgetés résztvevői úgy gondolják, hogy a biztonság iránti igény erősítheti a belföldi turizmust és a fogyasztói bizalom megőrzésével, a megfelelő kreatív és újító hozzáállással egy nagyon erős megbízható márkaként éledhet fel újra a Balaton.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány

fesztivál

nyár

szezon