Különleges eszközökre bukkanhatunk az erdőkben: erre használják őket

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges eszközökre bukkanhatunk az erdőkben: erre használják őket

A nyolc telepített eszköz a Feketeerdőtől Károlyházáig, Kimlétől Héderváron át Dunaszigetig, több mint 16 ezer hektárnyi területet felügyelő Szigetköz Vadásztársaság munkáját segíti - írja a Kisalföld.

A portál információi szerint nyolc telepített automata takarmányadagoló segíti a több mint 16 ezer hektárnyi területet felügyelő Szigetköz Vadásztársaság munkáját. Az etetőknek köszönhetően az állatok megszokják, hogy egy adott helyen mindig találnak élelmet, a napelemes példányok mellé szerelt éjjellátó kamerákkal pedig meg is figyelhetik a vadakat.

Az utóbbi időben országos szinten jellemző, hogy az erdős területeken sokan sportolnak, szabadon sétáltatják a kutyájukat a vadászterületen, amivel könnyen megzavarhatják az állatok nyugalmát és befolyásolhajták mozgásukat, ezért is hasznosak az kamerával felszerelt etetők.

Szitás Attila hivatásos vadász a portálnak elmondta, hogy az etetők többsége akkumulátorral működik, a maradék napelemes. Az eszközöket be lehet állítani, hogy mikor szórják ki a takarmányt. A vadász szerint hasonló elven működnek, mint a műtrágyaszórók: egy kis motor hajtja. A nyári időszakban este hét órakor szórják ki a takarmányt az automaták, amelyekbe csak jó minőségű élelmet helyeznek, körülbelül havonta egy mázsát.

Az apróvadak, az őzek, a szarvasok, a vaddisznók is ide járnak enni. Az etetők kialakítása óta már megtanulták, hol találnak élelmet maguknak, az erdők mely részére kell menniük, ha éhesek. Megszokja a vad, hogy egy adott helyen mindig, nyugalomban talál magának friss élelmet. És nekünk, hivatásos vadászoknak is egyszerűbb a dolgunk, mert nem kell mindennap etetnünk

- fogalmazott.

Az eszközök nem igényelnek karbantartást, csak a jó minőségű takarmányt és az akkumulátort kell cserélni bennük. Hangsúlyozták, hogy a társaság táblákkal figyelmezteti a lakosságot, hogy a vadászterületen a kutyákat tartsák pórázon, de sokan nem veszik komolyan a kérést, pedig sok baleset elkerülhető lenne, mivel a csapdakihelyezéskor is mindig úgy helyezik el a kelepcéket, hogy a kutyák hosszú pórázon se tudjanak belemenni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vad

etetés

automata

erdő

szigetköz