Elképesztő dolog derült ki a Balatonról: évtizedes titokról rántották le a leplet a NASA kutatói

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő dolog derült ki a Balatonról: évtizedes titokról rántották le a leplet a NASA kutatói

Mostanra dübörög a megkésett nyári szezon, így a Balaton partját is elleépték a turisták. Azonban most számukra eddig láthatatlan titokról hullt le a lepel a NASA kutatásának köszönhetően. A Stanford Egyetem és a NASA közösen, a Landsat műholdak képeivel figyelték meg hat kontinensen 71 tó vízét.

A leállás és a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat követően, mostanra dübörög a megkésett nyári szezon, így a Balaton partját is elleépték a turisták. A szakértők aggodalmai ellenére nem törlődött el a 2020-as balatoni turisztikai szezon és továbbra is a legnépszerűbb úticélnak számít a magyar tenger. Azonban most a turistáknak eddig láthatatlan titokról hullt le a lepel a NASA kutatásának köszönhetően.

A Stanford Egyetem és a NASA közös kutatást indított, amelynek az volt a célja, hogy a Landsat műholdak képeivel megfigyeljék hat kontinens 33 országának 71 darab 100 négyzetkilométeresnél nagyobb állóvizét. A szakértők 30 év alatt (1982 és 2012 között) készített felvételeinek elemzése során arra a megállapításra jutottak, hogy a nyári algavirágzás 71 tó közül 48 esetében növekedett, de 6-nál javulást észleltek. Jó hír, hogy utóbbi kategóriába tartozik a Balaton is.

Többször írtunk már róla mi is, hogy miért veszélyes a Balatonra nézve az algavirágzás és mit tehetünk, hogy ne romoljon a helyzet. A kutatás szerint több évtizede javuló tendenciát mutat legnagyobb tavunk, ami talán azt is bizonyítja, hogy az eddig tett erőfeszítések nem voltak hiábavalók.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

nasa

balaton

vízminőség

alga