Elképesztő dolog derült ki a Balatonról: évtizedes titokról rántották le a leplet a NASA kutatói

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő dolog derült ki a Balatonról: évtizedes titokról rántották le a leplet a NASA kutatói

Mostanra dübörög a megkésett nyári szezon, így a Balaton partját is elleépték a turisták. Azonban most számukra eddig láthatatlan titokról hullt le a lepel a NASA kutatásának köszönhetően. A Stanford Egyetem és a NASA közösen, a Landsat műholdak képeivel figyelték meg hat kontinensen 71 tó vízét.

A leállás és a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat követően, mostanra dübörög a megkésett nyári szezon, így a Balaton partját is elleépték a turisták. A szakértők aggodalmai ellenére nem törlődött el a 2020-as balatoni turisztikai szezon és továbbra is a legnépszerűbb úticélnak számít a magyar tenger. Azonban most a turistáknak eddig láthatatlan titokról hullt le a lepel a NASA kutatásának köszönhetően.

A Stanford Egyetem és a NASA közös kutatást indított, amelynek az volt a célja, hogy a Landsat műholdak képeivel megfigyeljék hat kontinens 33 országának 71 darab 100 négyzetkilométeresnél nagyobb állóvizét. A szakértők 30 év alatt (1982 és 2012 között) készített felvételeinek elemzése során arra a megállapításra jutottak, hogy a nyári algavirágzás 71 tó közül 48 esetében növekedett, de 6-nál javulást észleltek. Jó hír, hogy utóbbi kategóriába tartozik a Balaton is.

Többször írtunk már róla mi is, hogy miért veszélyes a Balatonra nézve az algavirágzás és mit tehetünk, hogy ne romoljon a helyzet. A kutatás szerint több évtizede javuló tendenciát mutat legnagyobb tavunk, ami talán azt is bizonyítja, hogy az eddig tett erőfeszítések nem voltak hiábavalók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

nasa

balaton

vízminőség

alga