Elképesztő dolog derült ki a Balatonról: évtizedes titokról rántották le a leplet a NASA kutatói

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő dolog derült ki a Balatonról: évtizedes titokról rántották le a leplet a NASA kutatói

Mostanra dübörög a megkésett nyári szezon, így a Balaton partját is elleépték a turisták. Azonban most számukra eddig láthatatlan titokról hullt le a lepel a NASA kutatásának köszönhetően. A Stanford Egyetem és a NASA közösen, a Landsat műholdak képeivel figyelték meg hat kontinensen 71 tó vízét.

A leállás és a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat követően, mostanra dübörög a megkésett nyári szezon, így a Balaton partját is elleépték a turisták. A szakértők aggodalmai ellenére nem törlődött el a 2020-as balatoni turisztikai szezon és továbbra is a legnépszerűbb úticélnak számít a magyar tenger. Azonban most a turistáknak eddig láthatatlan titokról hullt le a lepel a NASA kutatásának köszönhetően.

A Stanford Egyetem és a NASA közös kutatást indított, amelynek az volt a célja, hogy a Landsat műholdak képeivel megfigyeljék hat kontinens 33 országának 71 darab 100 négyzetkilométeresnél nagyobb állóvizét. A szakértők 30 év alatt (1982 és 2012 között) készített felvételeinek elemzése során arra a megállapításra jutottak, hogy a nyári algavirágzás 71 tó közül 48 esetében növekedett, de 6-nál javulást észleltek. Jó hír, hogy utóbbi kategóriába tartozik a Balaton is.

Többször írtunk már róla mi is, hogy miért veszélyes a Balatonra nézve az algavirágzás és mit tehetünk, hogy ne romoljon a helyzet. A kutatás szerint több évtizede javuló tendenciát mutat legnagyobb tavunk, ami talán azt is bizonyítja, hogy az eddig tett erőfeszítések nem voltak hiábavalók.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

nasa

balaton

vízminőség

alga