Elképesztő dolog derült ki a Balatonról: évtizedes titokról rántották le a leplet a NASA kutatói

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő dolog derült ki a Balatonról: évtizedes titokról rántották le a leplet a NASA kutatói

Mostanra dübörög a megkésett nyári szezon, így a Balaton partját is elleépték a turisták. Azonban most számukra eddig láthatatlan titokról hullt le a lepel a NASA kutatásának köszönhetően. A Stanford Egyetem és a NASA közösen, a Landsat műholdak képeivel figyelték meg hat kontinensen 71 tó vízét.

A leállás és a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat követően, mostanra dübörög a megkésett nyári szezon, így a Balaton partját is elleépték a turisták. A szakértők aggodalmai ellenére nem törlődött el a 2020-as balatoni turisztikai szezon és továbbra is a legnépszerűbb úticélnak számít a magyar tenger. Azonban most a turistáknak eddig láthatatlan titokról hullt le a lepel a NASA kutatásának köszönhetően.

A Stanford Egyetem és a NASA közös kutatást indított, amelynek az volt a célja, hogy a Landsat műholdak képeivel megfigyeljék hat kontinens 33 országának 71 darab 100 négyzetkilométeresnél nagyobb állóvizét. A szakértők 30 év alatt (1982 és 2012 között) készített felvételeinek elemzése során arra a megállapításra jutottak, hogy a nyári algavirágzás 71 tó közül 48 esetében növekedett, de 6-nál javulást észleltek. Jó hír, hogy utóbbi kategóriába tartozik a Balaton is.

Többször írtunk már róla mi is, hogy miért veszélyes a Balatonra nézve az algavirágzás és mit tehetünk, hogy ne romoljon a helyzet. A kutatás szerint több évtizede javuló tendenciát mutat legnagyobb tavunk, ami talán azt is bizonyítja, hogy az eddig tett erőfeszítések nem voltak hiábavalók.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

nasa

balaton

vízminőség

alga