Apró, de pusztító kártevőtől retteghetnek a szőlősgazdák: ezért jelent fenyegetést

HelloVidék   
  Megosztom
Apró, de pusztító kártevőtől retteghetnek a szőlősgazdák: ezért jelent fenyegetést

Az idei év nem szokványos a szőlőtermelőknek sem: a koronavírus-járvány miatt kevesebb minőségi bort lehetett értékesíteni, emellett a szőlőtulajdonosok réme ismét erőre kapott az idei nyár időjárásának köszönhetően.

Javában folyik a szüret Somogy megye két borvidékén. A korai fajták már kádon vannak, illetve a rozénak szánt vörös szőlőket szedték le eddig a termelők, írja a Sonline.hu.

A korai fehér fajtákat, mint a királyleánykát vagy a cserszegi fűszerest már leszedték a szekszárdi borász, Vesztergombi Csaba ültetvényein. Emellett a pinot noir szőlőből rozénak valót szedtek eddig. Közben természetesen figyelik, mérik a többi szőlőfajta cukorfokát, savtartalmát is. A cabernet sauvignon cukorfoka például már húsz körül jár, pedig ennek a szőlőnek a szedése még jócskán várat magára, mondta a jó hírű borász. A következő napokban szedik a vörös fajtákat, így a pinot noirt vörösbornak, majd sorra a többi fajtát is.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, a próbaszüretek is azt bizonyítják, hogy

Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke – aki maga is több ültetvénnyel rendelkező borász – elmondta, a szőlőfürtök egészségesek, jelenleg a gazdák zöme a kékszőlőkből rozéborokat készít, sőt van, ahol már ki is erjedt a rozébor. A kékfrankost, a merlot-t erre a célra a napokban szedik a gazdák. A rozéboroknál nem cél a magas alkoholfok, inkább a gyümölcsösebb, zamatosabb íz az elvárás.

Az idei év nem szokványos a szőlőtermelőknek sem. A koronavírus-járvány miatt kevesebb minőségi bort lehetett értékesíteni, így a tartályok nem ürültek ki, kevesebb szőlőt vásárolnak a nagyobb pincészetek is.

A kártevő a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fő terjesztője, mely fenyegetést jelent a magyar szőlő- és borágazat számára.

Címkép: MTI, Soóki Tamás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szőlő

szüret

bor

koronavírus

koronavírus-járvány

kártevő