Hungarikummá minősítették a magyarok gyerekkori kedvencét: te ismered mindet?

HelloVidék   
  Megosztom
Hungarikummá minősítették a magyarok gyerekkori kedvencét: te ismered mindet?

Hungarikummá minősítették a 100 epizódos Magyar népmesék rajzfilm sorozatot, így olyan értékek mellé kerülhetett be, mint a Zsolnay porcelán vagy éppen a pálinka - írja az Index.

A portál szerint hunrgarikum lett a Magyar népmesék rajzfilm sorozat, így egy olyan gyűjteménybe kerülhetett be, amely jelenleg 76 értéket számlál egészen a bajai halászlétől a pálinkán át, egészen a Zsolnay porcelánig.

A rajzfilmsorozat széles körben, egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti hazánk hagyományait

- mondta Nagy István agrárminiszter.

Az 1980-tól vetített mesék kultúránk alapját képezik. Az eddig 100 epizódot felsorakoztató mesegyűjteményből mindenki megtudta, kicsoda a Csillagszemű juhász vagy éppen azt, hogy hol nő az égigérő paszuly. A sorozatot több mint 40 országban mutatták be, védjegyévé váló zenéjét a Kaláka együttes szerezte az első epizódtól kezdve.

A mesék narrálása ugyan Szabó Gyula hangjával forrt össze, de korábban más legendás színészek tolmácsolásában hallhattuk a történeteket. A meséket kezdetben legendás színészeink, Bánffy György, Avar István, Molnár Piroska, Bánhidi László és Tolnay Klári hangján ismerhettük meg.

A Lakiteleken megtartott ülésén a bizottság egyhangúlag úgy döntött, hogy a Magyar népmesék rajzfilmsorozat hungarikumnak minősítendő.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

magyar

hungarikum

népmese

rajzfilm