Hungarikummá minősítették a magyarok gyerekkori kedvencét: te ismered mindet?

HelloVidék   
  Megosztom
Hungarikummá minősítették a magyarok gyerekkori kedvencét: te ismered mindet?

Hungarikummá minősítették a 100 epizódos Magyar népmesék rajzfilm sorozatot, így olyan értékek mellé kerülhetett be, mint a Zsolnay porcelán vagy éppen a pálinka - írja az Index.

A portál szerint hunrgarikum lett a Magyar népmesék rajzfilm sorozat, így egy olyan gyűjteménybe kerülhetett be, amely jelenleg 76 értéket számlál egészen a bajai halászlétől a pálinkán át, egészen a Zsolnay porcelánig.

A rajzfilmsorozat széles körben, egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti hazánk hagyományait

- mondta Nagy István agrárminiszter.

Az 1980-tól vetített mesék kultúránk alapját képezik. Az eddig 100 epizódot felsorakoztató mesegyűjteményből mindenki megtudta, kicsoda a Csillagszemű juhász vagy éppen azt, hogy hol nő az égigérő paszuly. A sorozatot több mint 40 országban mutatták be, védjegyévé váló zenéjét a Kaláka együttes szerezte az első epizódtól kezdve.

A mesék narrálása ugyan Szabó Gyula hangjával forrt össze, de korábban más legendás színészek tolmácsolásában hallhattuk a történeteket. A meséket kezdetben legendás színészeink, Bánffy György, Avar István, Molnár Piroska, Bánhidi László és Tolnay Klári hangján ismerhettük meg.

A Lakiteleken megtartott ülésén a bizottság egyhangúlag úgy döntött, hogy a Magyar népmesék rajzfilmsorozat hungarikumnak minősítendő.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

magyar

hungarikum

népmese

rajzfilm