
Kész, vége! Végleg eltűnhet a piacokról is a híres makói vöröshagyma: mi jöhet még?
A HellóVidék utána járt, milyen zöldségek és gyümölcsök juthatnak hasonló sorsra, mint a Hungarikumnak számító makói hagyma.
A HellóVidék utána járt, milyen zöldségek és gyümölcsök juthatnak hasonló sorsra, mint a Hungarikumnak számító makói hagyma.
Lakitelken, a Hungarikum kiállítóház megnyitóján jelentették be a nyolcvanharmadik hungarikumot. A bizottság döntése értelmében a hungarikumgyűjtemény ezúttal a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzéssel bővült.
A pumi évszázadokon keresztül a pásztorok mellett élt, dolgozott, rövid „együttélés” után képes kiismerni gazdáját, a folyamatos „gazdafigyelésen” keresztül teljesen ráhangolódik az emberre, és még mielőtt kiadnánk a parancsot, ő már teljesítette is.
Nagy István hangsúlyozta, a hungarikumok a magyar értékeket, a magyarság kiemelkedő teljesítményét ismerik el.
Sokszor eszünkbe sem jut, hogy mennyi finomság is van a mi magyar receptárunkban, amikor azon gondolkodunk, mit főzzünk vagy süssünk másnap. Ilyen a töpörtyűs pogácsa is, amiből rengeteg recept van, de a most következő az egyetlen, ami mindent visz.
Tizedére zsugorodott az elmúlt években a kuvaszállomány hazánkban, amin még az sem segített, hogy 2017-ben hungarikummá nyilvánították a fajtát. A polgárőr és kuvaszőr program segít a fajtamegőrzésben és a népszerűsítésben.
A töltött káposzta diadalmenete valamikor a 17. században kezdődött el hazánkban, és a mai napig töretlenül tart, olyannyira, hogy Kelet-Magyarországon se lagzit, se nagyobb családi összejövetelt nem lehet elképzelni nélküle.
Hiába Magyarország az egyik legnagyobb máktermelő ország a világon, a terméshozam ellenére egyre kevesebb gazda foglalkozik ezzel a növénnyel. A lehetséges okok felkutatásában a dunavecsei Zöldi Kertészet egyik társtulajdonosát kérdezte a HelloVidék.
A napokban ugyanis várhatóan megkapja a HÍR-védjegyet a szolnoki habos isler, így jó úton halad, hogy a dobostortához hasonlóan hungarikummá válhasson.
A Royal Tokaji Borászat birtokigazgatójával, Kovács Zoltánnal beszélgettünk a hungarikummá nyilvánított tokaji aszú régi dicsőségének visszahozásáról és a külföldi piaci viszonyokról.
A magyar hagyományok egyik közkedvelt programja a disznóvágás. A hagyományos fogások mellett vannak azonban igazi különlegességek is. Tudd meg, hogyan készül a liptói burka, ami egy igazi felvidéki disznótoros ételkülönlegesség!
A tavalyihoz hasonlóan az idén is 930 millió forint keretösszeggel támogatják a hungarikumok népszerűsítését három célterületen.
Nemzeti italunkról, a pálinkáról szinte a világ bármely pontján beazonosítanak bennünket, mert aki egyszer felhajtott egy jó ízes stampedlit, örökre megjegyzi annak karakteres, intenzív ízét. Országhatáron belül azonban már nem ilyen fényes „tüzes vizünk” renoméja.
Gyulai házi kolbász recept az eredeti gyulai kolbász recept szerint: így készül a kolbász recept gyulai módra, ez a gyulai kolbász összetétele a gyulai kolbász mintabolt szerint.
Az erdélyi kopó jelenleg a legveszélyeztetettebb Magyarországról származó kutyafajta. Az egész világon nagyjából 1300 törzskövezett példányt tartanak számon, ebből Magyarországon és a Kárpát-medencében él 800-1000 kutya.
A régi, magyar konyhát kedvelők között azonnal izgalmat okoz az édesség neve. Egy elvetemült szakácsnő találta fel Erdélyben, ahol évtizedeken át könyörögtek a receptért, de nem adta oda semmi pénzért sem!
Az agrárminiszter azt mondta, hogy a jelentős érdeklődés miatt tavaly emelte a kormány 230 millió forintról 980 millió forintra a hungarikum pályázat összegét.
Hungarikummá minősítették a 100 epizódos Magyar népmesék rajzfilm sorozatot, így olyan értékek mellé kerülhetett be, mint a Zsolnay porcelán vagy éppen a pálinka.
Kovács Miklós a Petendi Pálinkaház tulajdonosa a HelloVidéknek saját történetükön keresztül mutatta be, hogy mi a helyzet a magyar pálinkával és, hogy miért is döntöttek úgy feleségével, hogy a minőségi pálinka készítés lesz a fő hivatásuk.
A gulyásleves bőséges lével, hagymával és paprikával készített étel, egyesek kockára vágott burgonyával, mások csipetkével főzik.