Figyelmeztet a szolgáltató: különös állatok okoznak áramszünetet Zala megye településein

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztet a szolgáltató: különös állatok okoznak áramszünetet Zala megye településein

Eurázsiai hódok okoztak az elmúlt időszakban többször is problémát az áramellátásban. A gond korántsem volt kicsi: a térségben élő emberek otthonaiban gyakran volt áramszünet - számolt be róla a zaol.hu.

Ahogy a portál írja, a megyében nem ismeretlen a közönséges hódként (is) ismert állat. Néhány esztendeje a Principális-csatornában épített „váraik” miatt volt (párszor) zavar a vízelvezetésben, ám Zala más pontján, köztük a Göcsej-szívében is feladták a leckét, a már említett áramkimaradások révén, a szakembereknek.

Noha korábban országszerte még hódtelepítési programok során kerültek magyar földre a közepes testű rágcsálók, később már a túlszaporulat okozott gondot. Jellemzően folyók, illetve más, vízi közegek térségében élnek a pikkelyes farkú, fakérgekkel, lágyszárúakkal táplálkozó állatok. Folyamatosan rágnak – e „tevékenységük” eredménye az is, hogy gyakran olyannyira kárt okoznak a fákban, hogy azok kidőlnek. Természetes ellenségük nincs hazánkban, emiatt és a táplálékban gazdag élőhelyeik okán nem ritkul a példányszámuk

- írta meg a lap.

Mint írják, Zala megyében, a gazdag fás területek és vizes közegek környezetében gyakran szembesülnek különböző szolgáltatók a hódok által okozott problémákkal. Ezért időről-időre, köztük a napokban, egy, a kormányhivatal által kijelölt szakember hódokat fogott be a gyönyörű szentpéterföldei tó ( a víztározó) területén.

Varga Ivett, az E.ON regionális kommunikációs szakreferense elmondta:

a Söjtör és Letenye közötti középfeszültségű hálózatuk a szentpéterföldi víztározó mentén, a pördeföldei erdőrészleten halad keresztül. Ezen a szakaszon rendkívüli módon elszaporodtak a hódok. Az általuk megrágott fák az elmúlt időszakban többször is a villamos hálózatra dőltek, s így áramszünetet okoztak a pördeföldei és szentpéterföldei embereknek. Mindezt a jövőben szeretné elkerülni a szolgáltató, amely arra törekszik, hogy a zavartalan áramellátást biztosítsa az ottani családoknak. A hódok miatt keletkezett üzemzavarok elhárítása nagy és sok munkát okozott az áramszolgáltató munkatársainak. Ugyanis a vizes-fás terület megközelítése a munkagépekkel nehezen ment, illetve a terepviszonyok miatt jellemzően több órát vett igénybe. A gond pedig vissza-visszatérő volt, hiába orvosolták a szakemberek a lehető leghamarabb – ami a fenti gondok miatt így is több órát vett mindig igénybe – az áramszünetet.

A kommunikációs szakreferens kiemelte: a prevencióra is nagy hangsúlyt fektetnek. A problémát, magát az áramszünetet és az emiatti költséges javításokat, szeretnék megelőzni, ezért egy, Tárnokról érkezett hódbefogó szakember dolgozott az elmúlt napokban a szentpéterföldei tónál.

Úgy tudjuk, kiváló eredménnyel, ugyanis a szakmai tudásának és speciális befogó-technikájának köszönhetően jópár példány a kihelyezett csapdákba került. Így miattuk már nem lesz áramprobléma Szentpéterföldén és a környező falvakban

- tette hozzá a lap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hód

zala megye

áramellátás

áramszünet

áramszolgáltató

áramszolgáltatás