Koronavírus: vidéken nagyobb eséllyel halnak bele a betegségbe, mint a fővárosban

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: vidéken nagyobb eséllyel halnak bele a betegségbe, mint a fővárosban

Ha vidéken is a budapesti halálozási arány teljesülne, 880-nal kevesebb áldozata lenne a járványnak. Ha pedig Budapesten is olyan arányban veszítenék el a betegeket, mint az ország többi részén, 206-tal többen haltak volna meg.

Tavasszal a regisztrált koronavírusos fertőzöttek jóval nagyobb arányban haltak meg Budapesten, mint az ország többi részén. Ha a járvány teljes időszakát nézzük, valamivel még mindig rosszabb a budapesti adat, de a második hullámban éppen fordított a helyzet: Budapesten kedvezőbbek a számok, írja a 444.

Augusztus 20-a óta 57218 fertőzöttet azonosítottak Budapesten, közülük 1324-en haltak meg. Vidéken 244148 esetre 6529 elhunyt jutott. Vagyis a fővárosban 2,31, az ország többi részén pedig 2,67 százalékos a halálozási arány.

A cikk szerint több magyarázata lehet ezeknek a számoknak: lehet, hogy Budapesten több fertőzöttet szűrtek ki, akár tünetmenteseket vagy olyanokat, akik enyhe tüneteket mutattak. Mivel ők könnyen átvészelik a fertőzést, lenyomják a halálozási arányszámot, de szerepe lehet az egészségügyi ellátásnak is: minél kevesebb beteg jut egy-egy kórházi dolgozóra, annál jobban tudnak figyelni rájuk, és észlelni tudják, ha romlik az állapotuk. Emellett az is előfordulhat, hogy a budapesti orvosok több tapasztalatot gyűjtöttek az első, enyhébb járványhullám alatt, amit fel tudtak használni ősszel.

A halálozási arányt más környezeti tényezők is befolyásolhatják.

Azonban még egy városon belül is nagyon eltérő lehet, hol, miyen minőségű levegőt szívnak az emberek, ráadásul az aktuális időjárási, közlekedési viszonyok is meghatározzák.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

halálozás

vidék

budapest