Te is fával fűtesz? Százezreket spórolhatsz, ha megfogadod ezeket a praktikákat

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Te is fával fűtesz? Százezreket spórolhatsz, ha megfogadod ezeket a praktikákat

5 év alatt majdnem 40 százalékkal drágult a tűzifa. Brutálisan többe kerül a fűtés és a főzés annak, aki jobb híján tűzifával vagy gázpalackkal vészeli át a telet. Ezért sem mindegy, honnan vesszük a tűzifát, aztán hogyan tároljuk otthonunkban! Sokat spórolhatunk azzal, ha megnézzük mire költjük a pénzünket!

Hazánkban a rezsi (vezetékes gáz, a fűtés, a víz és az áram) évek óta hatósági áras, hiába drágul az élelmiszertől kezdve a bezinárig szinte minden, a rezsiárak legalább állandóak. Ezt azonban nem minden magyar élvezheti, ugyanis sok család a hatósági áras vezetékes gáz, vagy villany helyett más alternatívákat kénytelen használni.

Jelentősen többe kerül a fűtés és a főzés annak, aki jobb híján tűzifával vagy gázpalackkal vészeli át a telet. A Pénzcentrum összesítése szerint egy mázsa tűzifa 2017. januárjában 3160 forint volt, idén szeptemberben pedig 4370-et kellett érte fizetni, ami 38,3 százalékos drágulást jelent majdnem 5 év alatt. (A tűzifa friss árairól a HelloVidék itt írt korábban.) Ezért sem mindegy, honnan és kitől vesszük a tűzifát, majd hogyan tároljuk otthonunkban!

Nézd meg, kitől veszel tűzifát!

Nem elég, hogy megdrágultak a tüzelők, sokan még át is verik a gyanútlan vásárlókat. A dörzsölt fanepperek számos módszert alkalmaznak – írta a Nébih. Tipikus eset például, amikor a hirdetésre jelentkezve a megrendelést egy kedves női hang nyugtázza a telefonban, ami azt erősíti a vevőben, hogy jutányos üzletet köt. A szállítmány megérkeztekor viszont az olcsón kínált, jó minőségű, száraz tűzifa helyett a fizetendő mennyiségnél általában már látványra is gyanúsan kevesebb, más fajtájú vagy nemritkán nedves fa érkezik, ami csak lepakolás után derül ki. A fuvarosok pedig azt állítják, ők csak szállítanak, nincs közük a termékhez, a vevő reklamáljon közvetlenül az eladónál, rosszabb esetben fenyegetően lépnek fel, amitől elmegy a vevő kedve a reklamációtól.

Pedig a megfelelő engedélyekkel rendelkező, jogkövető faárus a lerakodás előtt megmutatja a terméket, és engedi, hogy azt ellenőrzésként lemérje a fogyasztó, ám az ilyen átverésgyanús esetekben általában a vevő hiába fut a pénze után. A Nébih ezért is azt tanácsolja:

ha tömegre vásárolunk tűzifát, csak hitelesített mérlegen engedjük lemérni, és mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk.

Eleve olyan számlaképes értékesítőtől szabad csak vásárolni, aki hiteles szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót, hatósági nyilvántartási adatokat is felmutat. De nem mindegy például az sem, hogy súly- vagy térfogat-áron vesszük a tüzelőanyagot, a kereskedők ugyanis gyakran trükköznek azzal, hogy a kilóáron mért fát (vagy szenet) vizesen adják, ezáltal jóval többet fizethetünk, és az áru fűtőértéke is jelentősen csökken.

A csalások, csúsztatások között talán még a legenyhébb verzió, hogy a kereskedő a legfrissebb, legnedvesebb fáját adja súly szerint. A súlyméréssel eleve sokan trükköznek, tudva, hogy házhoz szállítás esetén a vevő úgysem tud ellenőrizni. Előfordul, hogy az árat köbméter helyett erdei űrméterben fejezik ki a kedvezőbb ár látszatáért, vagy ömlesztett űrméterrel számolnak, miközben köbméterről beszélnek.

Néha még a fafajjal is becsapják a tájékozatlan vevőket: ha a tölgy helyett égert vagy juhart adnak el, csak nyernek rajta, míg a vásárló kisebb fűtőértéket kap a pénzéért. A durvább esetek közé tartozik az adócsalás (konkrétan a számla nélkül eladott fa), de a lopott anyag eladása is. Utóbbi esetben a rendőrség a fát kártérítés nélkül lefoglalhatja, a vevő ellen pedig orgazdaság miatt eljárás indulhat

Kerüld a frissen kivágott, nedveset!

A szakemberek azt tanácsolják, hogy érdemes tavasszal beszerezni a téli tüzelőt. A frissen kivágott fa víztartalma ugyanis meglehetősen magas, ezért érdemes úgy megvásárolni az őszi, vagy inkább a következő évi tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni. A fának ugyanis sokkal magasabb szárazon a fűtőértéke, hiszen a nedves tüzelőnél az energia jó része a víz elpárologtatására fordítódik. Így a költségek akár 30%-át is meg lehet spórolni!

Ha megvettük, nem mindegy, hogyan tároljuk!

  • Alapvető szabály, hogy óvjuk a fát a közvetlen csapadéktól, nedvességtől!
  • A tároló legyen fedett. Bár nyáron még elfogadható, ha nem fedett, de ősztől már pakoljuk el száraz helyre.
  • A fatárolóban a megfelelő szellőzés kulcsfontosságú. A szabadon járó levegő segíti a fa megfelelő száradását.
  • A teljesen zárt hely nem ideális a tűzifának, mert nem lesz elegendő levegő a száradáshoz. Inkább kiugró vagy féltető alatt tároljuk.
  • Pincében, garázsban vagy rosszul szellőző helyen csak száraz tűzifát tároljunk, ellenkező esetben a fa befülled és egy része elkorhad.
  • A tűzifát “konyhakész” állapotban, felhasogatva rajuk el.
  • Kérgezzük le! Ha a tűzifát méterben, kérgestül hagyjuk, sokkal lassabban szárad, hiszen a kéreg nem engedi át a nedvességet.
  • A farakás alá mindig tegyünk keretet, vagy rácsot támasztékokkal! Így létrejön egy 15-20 cm-es légáteresztő réteg, ami megakadályozza, hogy a fa felszívja a föld nedvességtartalmát, és így az alsó rétegek is megfelelően tudnak szellőzni. A nedves földdel érintkező fa ráadásul jóval előbb korhadásnak indul.
  • A farakás mögött hagyjunk egy 5-10 cm-es levegőrést, ezzel a levegő itt is át tudja járni, egyenletesen szárad, és nem korhad el.
  • Ha lehetőségünk van rá, a tárolót déli irányba tegyük, hogy minél több napsütés érje a tűzifát.

Figyeljünk a biztonságra is

Sajnos minden télen előfordul, hogy fafűtéssel kapcsolatos tűzesetekhez hívják a tűzoltókat. Sokszor csak a gyors beavatkozásának köszönhető, hogy nem történik nagyobb baj. Ezért családunk és otthonunk védelme érdekében különösen tartsuk be a következő biztonsági szabályokat:

  • Egyszerre csak pár órára elegendő tűzifát tartsunk bent a lakásban, azt is a kazántól, kandallótól messzebb elhelyezve. Felhasználás előtt érdemes pár órát meleg helyen tartani a tűzelőt, hogy ne a fa felmelegítése vigye el az energiát .
  • A téli tüzelésre vásárolt famennyiséget szigorúan tilos abban a helyiségben tárolni, ahol a kazán vagy kandalló van!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzifa

rezsi

rezsiköltség

fafűtés

vegyes tüzelés

gázár

praktika