Lassan luxus lesz a tanyasi: így tárold a friss tojást, hogy meg ne romoljon

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Lassan luxus lesz a tanyasi: így tárold a friss tojást, hogy meg ne romoljon

Lassan olyan drága egy tojás, hogy elgondolkozhatunk azon, hogy beszerezzünk néhány tyúkot. Viccet félretéve: az árstop ideig-óráig segíthet, rajtunk, a termelőkön semmiképp, de egyébként is csak az M-es méretig érvényes a tojásokra, a friss, mélyalmos tanyasi tojás pedig ritkán fér bele ebbe a kategóriába. De ha már áldozunk arra, hogy szép sárga, egészséges tojást szerezzünk be a piacon, vagy kapunk néhányat ajándékba a nagyitól, tudnunk kell, hogyan tároljuk, nehogy a végén ránk romoljon a lassan luxusnak számító fehérjeforrás. Mutatunk egy TikTok videót, amelyben rendkívül hasznos tippeket kapunk a tojás tárolásának a fortélyairól.

Több mint egy hete jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány döntése értelmében két újabb termékkel egészül ki a hatósági áras élelmiszerek köre. Mint ismeretes kormány február elsejétől a 2021. október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát, azóta pedig folyamatosan meghosszabbítja az intézkedés hatályát. Legutóbb eezen termékek közé került a friss tojás és az étkezési burgonya.

Raskó György elmondta, hogy a tojás esetében azokat a nagytermelőket, akik beszállítanak a különféle élelmiszerláncokhoz és független boltokhoz, az intézkedéssel mintegy 5-10 forintos termelői árcsökkentésre kényszerítették. A lényeg ugyanis az, hogy a kereskedők nem nyelik le az ársapka miatti veszteségeket, hanem valamilyen formában visszaterhelik azt a termelőkre, így azok is közvetlenül elszenvedő alanyai a hatósági ár okozta bevételkiesésnek.

Az agrárközgazdász elmondta, hogy azok a termelők, akikkel ő beszélt, arról számoltak be, hogy az L-es tojások esetében 10 forinttal, az M-es tojásoknál pedig 5 forinttal csökkentek az átvételi árak. Ez azonban, ahogy arra Raskó György felhívta a figyelmet, még elviselhető, ha nem tart tovább december 31-nél. Ha azonban további hosszú hónapokig, vagy akár egészen nyárig is kitart az árstop, az már olyan masszív veszteséget okozna a termelőknek, amelyet azok nem szeretnének magukra venni.

Karácsonyig egészen biztosan nem lesz tojáshiány, addig fognak szállítani a termelők, valamint import is van még elfogadható áron. A hiányszindróma csak azért fordulhat elő, mert az emberek bepánikoltak, és sokkal több tojást vesznek, mint amennyit ebben az évszakban szoktak, lévén a tojás hideg időben akár egy hónapig is eláll, még hűtő sem kell hozzá. A nagy tojásfelhalmozások épp ezért teljességgel szükségtelenek

- jelentette ki Raskó György az Agrárszektornak

Így tároljuk a tojást, ha piacon vesszük, vagy a nagyi tyúkjai tojják

A TikTokon bukkantunk rá arra a videóra, amelyen tárolási tippeket osztanak meg. Ha a nagyitól szerezzük be a tojást, vagy egy tanyasi tojásokat áruló nénikétől a piacon, így járjunk el, hogy sokáig megőrizze a minőségét. Étkezési szakértők szerint ugyanis, ha helyesen tároljuk, akár 40 napig is megőrzi a minőségét a tojás hűtés nélkül, szobahőmérsékleten.

Íme a tippek:

  • Ne mosd meg a friss tojást, ha netán koszos lenne, legfeljebb finoman törölgesd meg.
  • Ne tárold hűtőben a nem boltban vett tojásokat, mert azok nincsenek fertőtlenítve, és fertőzést okozhatnak.
  • Hegyes végével lefelé tedd a tartóba, hogy a légbuborék ne rekedjen meg az alján.
  • Közvetlenül fogyasztás, felhasználás előtt meg lehet mosni, lehet fertőtleníteni is.
@remenyfarm Te is nagyitól szerzed a friss tojást? ?? #reményfarm #állat #farm #tanya #vidék #fenntarthatóság #szabadtartás #csirke #tyúk #tojás #nagyi #nagymama ♬ eredeti hang - Remény Farm

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tojás

tárolás

tippek

tiktok

videó

tiktok-videó