Beindult az alkudozás az ingatlanpiacon: ezek a házak egyre olcsóbbak

HelloVidék   
  Megosztom
Beindult az alkudozás az ingatlanpiacon: ezek a házak egyre olcsóbbak

Az otpotthon.hu legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a többség ugyan egyelőre inkább kivár, de az ingatlanportál statisztikái azt is jelzik, hogy az eladásra kínált lakásoknál a sikeres értékesítés reményében egyre többen csökkentik a meghirdetett árat.

Bár már tavaly év végén is megfigyelhető volt, hogy a korábbinál fontosabb szempont lett a vevők számára egy-egy ingatlan fenntarthatósága, az otpotthon.hu oldalán is háromszorosára növekedett az ezekhez kapcsolódó keresések száma, az ingatlanok állapota és típusa alapján még nincs számottevő változás a négyzetméterárakban.

A még tavaly meghirdetett lakásoknál az új építésűeknél és a még épülő projekteknél a legalacsonyabb (a meghirdetett ingatlanok 6 százalékánál történt csökkentés), és némileg meglepő módon a paneleknél a legmagasabb azoknak az eladóknak az aránya, akik engedtek az eredetileg megadott összegből.

A portál szakértőinek összegzése szerint a fővároson és Pest vármegyén kívül meghirdetett ingatlanok

  • 13 százalékánál döntött úgy az eladójuk, hogy lefelé módosítja az eredetileg kért összeget,
  • 3 százalékuk emelt az ingatlan kínálati árán,
  • míg 84 százalékuk kitart eredeti elképzelése mellett.

A változás azonban még nem okozott számottevő változást az átlagárakban az elmúlt hónapokhoz viszonyítva. Az aktuális kínálati árak alakulása mellett a KSH legfrissebb, 2022 harmadik negyedéves adatai1 mindenesetre már azt mutatják, hogy megtörni látszik a drágulás lendülete a hazai lakáspiacon. Az előző negyedévhez mért árnövekedés ebben az időszakban mindössze 1 százalékos volt.

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője szerint a többéves ingatlanpiaci szárnyalás után a forgalom visszaesése és a drágulás tempójának lassulása most sok eladó számára teremthet olyan új helyzetet, amiben érdemes szakértők segítségét kérni, akik tapasztalatukkal, a piaci változások naprakész követésével, a helyi viszonyok alapos ismeretével támogathatják a sikeres értékesítés folyamatát.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlan eladás

ingatlanpiac

árcsökkenés