Beindult az alkudozás az ingatlanpiacon: ezek a házak egyre olcsóbbak

HelloVidék   
  Megosztom
Beindult az alkudozás az ingatlanpiacon: ezek a házak egyre olcsóbbak

Az otpotthon.hu legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a többség ugyan egyelőre inkább kivár, de az ingatlanportál statisztikái azt is jelzik, hogy az eladásra kínált lakásoknál a sikeres értékesítés reményében egyre többen csökkentik a meghirdetett árat.

Bár már tavaly év végén is megfigyelhető volt, hogy a korábbinál fontosabb szempont lett a vevők számára egy-egy ingatlan fenntarthatósága, az otpotthon.hu oldalán is háromszorosára növekedett az ezekhez kapcsolódó keresések száma, az ingatlanok állapota és típusa alapján még nincs számottevő változás a négyzetméterárakban.

A még tavaly meghirdetett lakásoknál az új építésűeknél és a még épülő projekteknél a legalacsonyabb (a meghirdetett ingatlanok 6 százalékánál történt csökkentés), és némileg meglepő módon a paneleknél a legmagasabb azoknak az eladóknak az aránya, akik engedtek az eredetileg megadott összegből.

A portál szakértőinek összegzése szerint a fővároson és Pest vármegyén kívül meghirdetett ingatlanok

  • 13 százalékánál döntött úgy az eladójuk, hogy lefelé módosítja az eredetileg kért összeget,
  • 3 százalékuk emelt az ingatlan kínálati árán,
  • míg 84 százalékuk kitart eredeti elképzelése mellett.

A változás azonban még nem okozott számottevő változást az átlagárakban az elmúlt hónapokhoz viszonyítva. Az aktuális kínálati árak alakulása mellett a KSH legfrissebb, 2022 harmadik negyedéves adatai1 mindenesetre már azt mutatják, hogy megtörni látszik a drágulás lendülete a hazai lakáspiacon. Az előző negyedévhez mért árnövekedés ebben az időszakban mindössze 1 százalékos volt.

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője szerint a többéves ingatlanpiaci szárnyalás után a forgalom visszaesése és a drágulás tempójának lassulása most sok eladó számára teremthet olyan új helyzetet, amiben érdemes szakértők segítségét kérni, akik tapasztalatukkal, a piaci változások naprakész követésével, a helyi viszonyok alapos ismeretével támogathatják a sikeres értékesítés folyamatát.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlan eladás

ingatlanpiac

árcsökkenés