A szaki tuti tippjei rozsda ellen: hogyan védekezzünk a pénzgyilkos korrózió ellen házilag?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
A szaki tuti tippjei rozsda ellen: hogyan védekezzünk a pénzgyilkos korrózió ellen házilag?

A téli időszakban rengeteg magyar háztartásban üti fel fejét nemcsak a penész, hanem a rozsda is. Mit lehet tenni ellene? A drága vegyszerek helyett használjunk otthoni módszert? Tényleg működik a rozsda ellen a Coca Cola? Mi a legolcsóbb és a leghathatósabb megoldás?

A párásodásra hajlamos házrészekben, például a fürdőszobában vagy a hűtő környékén visszatérő probléma lehet a rozsda. Idővel kialakulhat a zárakon, a lakaton, az edényeken, vagy a lakás, udvar bármely részén is. Kár azonban egyből kidobásra ítélni azokat a tárgyakat és háztartási berendezéseket, amelyeken felütötte a fejét. De mit lehet tenni a rozsda ellen? A drága vegyszerek helyett használjunk otthoni módszert? Tényleg működik a Coca Cola? Mi a legolcsóbb, és a leghathatósabb megoldás?

Először is tisztázzuk: mi is az a rozsda, ami ellen küzdeni akarunk

A rozsda kémiailag vas-oxid, de a kialakulásához nem elég, ha a vas és az oxigén találkozik. Ebben az esetben minden vastárgyat belepne a rozsda egy idő után. A kialakulásához víz is kell, vagyis száraz levegőjű helyiségekben nem kell félteni a vas eszközöket. Ha a vízben különféle oldott sók is előfordulnak, az gyorsítja a rozsda kialakulását.

Nedves közegben tehát csak úgy védekezhetünk a vastárgyak korrodeálódása ellen, ha elzárjuk a nedves levegő útját a vashoz, vagyis védőréteggel látjuk el a vasat. Vagyis olajozzuk, festjük, vagy lakkozzuk

– tanácsolta a HelloVidéknek egy Vas megyei háztartásigép szerelő, aki nem egyszer maga is találkozik is ezzel a problémával. Szinte nincs olyan háztartás, ahol időszakosan ne okozna problémát a rozsdásodás, kár azonban kidobni a tárgyakat és lecserélni a még működőképes, jó háztartási gépeket csupán azért, mert felütötte a fejét egy kis rozsda. Más persze az, amikor már annyira megette az anyagot, hogy félő, hogy kilyukat miatta például a radiátor vagy a kád, az már menthetetlen, azt cserélni kell!

Fontos tudni, hogy a már meglévő rozsda makacs jószág, és ha nem elég alaposan távolítjuk el, és/vagy továbbra is fennmaradnak a kialakulásához a feltételek, vissza-visszatérő bosszúságot okoz.

Rozsdaeltávolítás vagy rozsdaátalakítás?

Az szakember szerint a rozsda eltávolítása, bár leírni egyszerű, a legtöbb tárgynál nem is olyan könnyen kivitelezhető. Vagy a tárgyak geometriája (sarkok, belső élek, zárt felületek), vagy a hozzáférhetőség miatt.

Ha egyszerű dolgunk van és mechanikusan eltávolítható a rozsda, drótkefével, csiszolópapírral fémtisztára munkálhatjuk, de ahogy a szakember fogalmazott:

Valójában kénsavval, sósavval lemaratható a rozsda, de ezek alkalmazását nehéz volna jó szívvel ajánlani, a szükséges mennyiség felvitele a felületre nehézkes és főleg veszélyes mulatság.

Reakcióba lépnek vele, és valamilyen stabil vegyületté alakítják át, amely jól tapad a vas- vagy acélfelületre, és nem lép vele további reakcióba.

Az egyszerűbb rozsdaátalakítók hatóanyaga a legtöbbször foszforsav. Ezért ajánlják sokan a kólát is erre a célra, mert valamennyi foszforsavat az is tartalmaz. Ezeknél az átalakítóknál a felületen megtapadt savmaradékot langyos vizes lemosással el kell távolítani, mert a megmaradt sav még gondokat okozhat, ha a fém védelmére felvitt festékréteggel reakcióba lép

- tudtuk meg.

Vannak olyan összetett – gyakran vizes bázisú - anyagok, amelyek a mellett, hogy átalakítják a vasoxidot, rögtön egy védőréteget is képeznek. Az ilyen szerek adják a rozsdás fémre is felhordható festékek anyagát.

Extra házi praktikák: tényleg működnek?

A HelloVidék által megkérdezett szakember szerint az interneten olvasható házi praktikák jó része egyszerűen „marhaság”, némelyik egyenesen ellentétes hatást hoz:

Valahol láttam sós vizes kezelést is – na a sós-nedves közeg egyenesen gyorsítja a rozsdásodást. Ecetet is olvastam, egy-egy rozsdapöttyre biztos jó, mert savas és lemarhatja, de tényleges rozsdásodás ellen…

- tette hozzá.

Amik viszont működhetnek, azok a vizes bázisú rozsdaátalakító festékek

A készítménnyel egy lépésben rozsda eltávolítást, stabilizálást és korrózióvédő bevonat kialakítását érhetjük el. Alkalmasak vas- és acéltárgyak, gépek, szerelvények, kerítések, vaskorlátok, gépkocsi rozsdásodó része, kovácsoltvas tárgyak stb. rozsdamentesítésére és dekoratív védelmére. Rozsdás vagy tiszta vasfelületre egyaránt felhordhatóak. Az időjárás hatásainak kevésbé kitett helyeken önálló festék bevonatként is funkcionálhatnak, de kültérben és más agresszív hatásnak (pld. vegyi hatás) kitett helyeken az igénybevételnek megfelelő fedőfesték használata szükséges.

Ami még fontos, emelte ki a szakember, hogy a mechanikus rozsdaéltávolítás után a festés előtt ajánlott a felület zsírtalanítása lakkbenzinnel vagy denaturált szesszel.

Online webáruházakban kapható rozsdaoldók és rozsdaátalakítók:

  • Rozsdaoldó és átalakító RO-55 1000ml: 1350 Ft
  • FERROKÉMIA Korant rozsdaátalakitó festék 500 ml: 1.682 Ft
  • Korant rozsdaátalakító 500 ml: 2090 Ft
  • K2 DERUSTO+ L365 Rozsdaátalakító 500 ml: 2266 Ft
  • Loctite SF 7505 Rozsdaátalakító emulzió 1 liter: 17875 Ft

Így rozsdátlanítsunk:

  1. A fém felületéről a lazán tapadó rozsdát és festékréteget mechanikai úton távolítsuk el. A felületnek mindennemű más szennyeződéstől is (pld. zsír, olaj, por, korom, stb.) mentesnek kell lennie.
  2. A termék csak fémes ill. rozsdás felületen fejti ki a hatását, ezért a korábban lefestett felületeken csak a rozsdásodott részeket kell kezelni.
  3. Használat előtt a festéket alaposan keverjük fel és két rétegben hordjuk fel.
  4. A felhordás történhet ecsettel, hengerrel, szórással esetleg merítéssel.
  5. Az első réteg felhordásakor szükség szerint 5-30% vízzel hígíthatjuk a terméket. Csak annyi vizet használjunk, hogy a készítmény a felületen jól elterüljön ill. beszívódjon a rozsdarétegbe.
  6. A második réteget hígítás nélkül, az első réteg megszáradása után hordjuk fel.
  7. A két réteg felhordása között, hőmérséklettől, relatív páratartalomtól függően legalább 2 óra száradási időt kell biztosítani!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rozsda

háztartás

háztartási gépek

praktika