8+1 használati tárgy az otthonodban, amitől durván beteg lehetsz: koszosabbak, mint a WC-ülőke

HelloVidék   
  Megosztom
8+1 használati tárgy az otthonodban, amitől durván beteg lehetsz: koszosabbak, mint a WC-ülőke

Az otthonunk általában az a hely, ahová visszavonulhatunk pihenni, kikapcsolódni, újratölteni. Éppen ezért, nem is gondolnánk, hogy vannak olyan pontjai a lakásnak, amelyek könnyen megbetegíthetnek minket. Hogy mely szobák, tárgyak jelentik a legnagyobb veszélyforrást, illetve mit tehetünk azért, hogy kiirtsuk a legdurvább baktériumokat? Ennek jártunk most utána!

A legtöbb háztartásban felüthetik a fejüket baktériumok, éppen ezért, még ha nem is okoznak megbetegedéseket, mindenképp kezelni kell a kényes területeket. Azok az otthonok, amelyekben gyerekek, idősek vagy légzőszervi megbetegedéssel küzdők élnek, még inkább veszélyeztetve vannak.Éppen ezért, a gyakran jelentkező fejfájás, légzési problémák vagy emésztőrendszeri zavarok esetén érdemes ellenőrizni a következő néhány pontot:

 • A penész- és penész spórák szinte minden lakásban megtalálhatók. De meleg, nedves környezetben, például fürdőszobákban, mosókonyhákban és pincékben a spórák előszeretettel növekedhetnek és szaporodhatnak, majd olyan kolóniát hozhatnak létre, amelyek veszélyesek lehet az egészségre. Az összes penészfaj irritálja a légutakat, és óriási problémákat okozhat azok számára, akiknek gyenge at immunrendszerük.
 • A kényelem érdekében már nagyon sok lakásban központi fűtési és hűtési rendszert használnak. Emellett energiatakarékossá tettük otthonainkat a műanyag nyílászárók beépítésével is. Ugyan ez ideális pénztárcánknak, veszélyes lehet egészségünkre nézve, különösen a légúti betegségben szenvedők számára. Ezek a rendszerek nem fújnak be friss levegőt, egyszerűen megszűrik és újra felhasználják a beltéri levegőt, így a legtöbb méreganyag bent marad a lakásban. Ide tartoznak a cigarettafüst, a penész, tisztítószerek, illékony szerves vegyületek és a szén-monoxid. Előfordulhat, hogy egyes házakban a beltéri levegő szennyezettebb lehet, mint odakint.
 • Azokban a lakásokban, ahol légkondicionálókat használnak, gyakran válnak a penész- és penész spórák központjának. Ez könnyen elkerülhető viszot, ha a szűrőket és a szellőzőnyílásokat gyakran tisztítjuk. Emellett érdemes figyelni a rendszeres szellőztetésre. De ajánlott gondoskodni a fürdőkben szellőzőnyílásokról valamint a konyhákban a páraelszívóról.
 • A lakás hatalmas mumusa lehet a por, ami nem csak az allergiában szenvedőknek okozhat kellemetlen pillanatokat. Ha mindenki leveszi a teraszon vagy az előszobában a cipőjét, akkor már egyel kevesebb szennyeződés jut be a házba. De nem maradhat el a rendszeres porszívózás sem.
 • A hálószobában sem aludhatunk nyugodtan, itt a fő problémát az ágynemű jelenti. A nem megfelelően tisztított párnákat és matracokat elboríthatja a testünkről leváló bőrsejtek részecskéi, ami kedvez a poratkák megjelenésének és elszaporodásához

Mi lehet egy háztartásban koszosabb, mint egy WC?

Mivel a WC-kről ismert, hogy baktériumok bukkanhatnak fel bennük-rajtuk, éppen ezért gyakrabban takarítják őket minden háztartásban. De rengeteg egyéb tárgy van az otthonokban, amelyeket általában nem takarítanak annyira, mert valószínűleg nem gondolja senki azt, hogy piszkosabbak, mint egy WC-ülőke. Éppen ezért, most annak jártunk utána: mi az a 12+1 dolgot a lakásban, amelyeket rendszeresen ellepnek a baktériumok, ezért érdemes őket rendszeresen takarítani.

Lássuk, mely tárgyak ezek:

 • Telefon, billentyűzet, távirányító: Rossz szokássá vált az, hogy sokan még az illemhelyre is magukkal viszik a mobiljaikat. Nem is gondolnánk, de míg mi a híreket böngésszük és görgetjük fel-le a képernyőt, baktériumok száza tapad meg az okostelefonunk testén. Azok, akik ilyenkor sem tudják mellőzni a mobiljukat, figyeljenek oda a megfelelő tisztításra. A legjobb megoldás, ha egy szórófejes üvegben két deciliter 70%-os, gyógyszertári etil-alkoholt és ugyanennyi desztillált vizet keverünk össze. Az így kapott elegyet egy mikroszálas kendőre kell permetezni és azzal megtisztítani a kikapcsolt készülék külsejét. Ezzel a keverékkel a fülhallgatót, egeret, billentyűzetet és a távirányítót is áttörölhetjük, mivel ezek is olyan felületek, ahol nagyon könnyen megtapadnak a baktériumok.
 • Vágódeszka: A vágódeszkát, szinte naponta használjuk, hiszen ételeink elkészítésénél kulcsfontosságú szerepet játszik. A zöldségek feldarabolásától kezdve, a húsok szeleteléséig, egy jó vágódeszka kihagyhatatlan eleme konyhánknak. Persze ehhez nem árt figyelembe venni azt is, hogy kiemelt tisztítási folyamatot igényel minden egyes használat után. Ez ugyan macerásnak tűnhet, de rengeteg betegséget és rosszullétet (mint például a szalmonella, lisztéria, és E.coli) spórolhatunk meg, ha odafigyelünk a deszka tökéletes higiéniai állapotára. Szerencsére a műanyag vágódeszkák elég könnyen tisztíthatók. Csak helyezd őket a mosogatógépbe, vagy egy mosókefe és meleg víz segítségével mosd el őket. Ezzel szemben a fa vágófelületek sokkal több odafigyelést igényelnek. Az, hogy a fa deszkán kevesebb baktérium marad, nem azt jelenti, hogy használat után csak dobjuk arrébb és várjunk órákat az elmosogatásával.
 • Fürdőszobai kéztörlő: A lakásban mindenki ugyanazt a kéztörlőt használja kézmosás után, ezért érdemes rendszeresen cserélni, épp úgy, mint a konyhai fogókendőket. Utóbbi használata előtt nem sokszor mosunk kezet, sőt gyakran előfordulhat az is, hogy ezzel töröljük fel a kiömlött folyadékokat a pultról. Ugyan elengedhetetlen és nagyszerű módja a papírtörlő használatának csökkentésére, viszont könnyen veszélyforrás lehet, ha nincs megfelelően kimosva. A rosszul mosott vagy csak ritkán mosott konyharuha keresztfertőzést okozhat a konyhai felületek között. Egy korábbi tanulmány szerint a vizsgált konyhai törölközők legalább 75 százaléka coliform baktériumokat (szalmonella vagy E.coli) tartalmaz. Használjunk külön kendőt a takarításhoz, az élelmiszer-előkészítéshez és a kézmosás utáni törülközéshez is. Fontos: rendszeresen mossuk ki a konyharuhákat forró vízben.
 • Konyhai szivacsok: A szivacsokban nagyon könnyen és egyszerűen tapadnak meg a baktériumok, pont ezért forró, szappanos vízzel kell átmosni őket, de fontos az is, hogy minden mosogatás után meg is száradjanak. Ha már valamilyen furcsa szagot érzünk rajta, az annak a jele, hogy elszaporodtak benne a bacik, ideje kidobni őket.
 • Bevásárlótáska: Egyre elterjedtebb szokás, hogy műanyag zacskók és táskák helyett valamilyen lenből vagy vászonból készült bevásárlószatyrot cipelünk magunkkal a boltba bevásárláshoz. Ugyan ezzel a környezet számára sokat teszünk, oda kell figyelni, hogy magunknak viszont ne okozzunk kárt. Néha a kiszivárgott húslé, a megtört gyümölcsök leve könnyen rohadásnak eredhet, amiből a baktériumok gyorsan a frissen vásárolt árura kerülhetnek. Az ilyen táskákat ajánlott rendszeresen mosni. Főleg a nagy nyári melegben.
 • Kisállat játékok: Kedvenceink etető tálkái tele vannak baktériumokkal, amik az állat szájából és a maradék élelmiszerből származnak – ráadásul ezek minden használat után szaporodnak. A legjobb az lenne, ha ezeket a tálakat minden étkezés után forró vízzel és szappannal elmosnánk. Ugyanígy kellene kezelni a kisállat játékokat is. Persze mosni csak is külön szabad a hétköznapi ruháinktól!
 • +1 Mosógép: Egy kutatás szerint egy átlagos háztartásban hetente 23 kg ruhát tesznek mosógépbe és mosnak ki. A tanulmány szerint ez évente több mint 6000 ruhadarabot jelent. Ha a saját életünkre tekintünk, valóban azt tapasztaljuk, hogy minden héten elindítunk 1-2 mosást - nyilván a nagyobb létszámú családoknál ez 3-4 alkalom is lehet. A folyamat viszont mindenkinek ismerős: bedobjuk a ruhákat, öblítő, mosószer vagy gél és indítjuk is a programot, a ruhák pedig tisztulnak. Apropó tisztítás, gondolkodtál már azon, hová tűnnek a szennyeződések és mi történik a baktériumokkal mosás közben? Erről többet itt olvashatsz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

takarítás

tisztítás

fertőtlenítés

otthon

lakás

kosz

baktérium

baktériumok

betegségek

allergia