Változás élesedik a piacon: egy nagyon fontos dologra figyeljen, aki most bérelne lakást

HelloVidék   
  Megosztom
Változás élesedik a piacon: egy nagyon fontos dologra figyeljen, aki most bérelne lakást

Nagyobb az érdeklődés az év első hónapjaiban a kiadó, mint az eladó lakások iránt főként a magas kamatokról szóló hírek miatt. Ugyanakkor érdemes résen lenni, ha valaki mostanában szeretne lakást bérbe venni, hívta fel rá a figyelmet a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. Gadanecz Zoltán szerint további drágulás várható az albérleti piacon, ezért érdemes a szerződésben rögzíteni, hogy az ott tartózkodásunk ideje alatt mekkora lehet az emelkedés mértéke.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a bérlemény kifejezetten jó megoldás is lehet, hiszen kipróbálhatjuk az ingatlant, megismerhetjük a körülményeket, szemben a vásárlással, ami ilyen tekintetben hordoz kockázatokat.

Az albérletnek hatalmas előnye, hogy ha bármi probléma adódik, akkor foghatjuk magunkat és elköltözhetünk. A vásárlásnál viszont rizikófaktort jelenthet egy rossz szomszéd, ha a környéken az ingatlan árát negatívan befolyásoló beruházás indul, vagy ha a fölöttünk lakó miatt rendszeresen beázunk és még számtalan a gyakorlatban előforduló példát hozhatnánk, ami megkeserítheti a tulajdonosok életét. Ez bárkivel előfordulhat, ha lakást vesz

- magyarázta a szakember.

Emiatt mindazok számára, akik most bármilyen okból kifolyólag kivárnak az ingatlanvásárlással, rövidebb-hosszabb távon megérheti bérleményt keresni. Kifejezetten előnyös ott nézelődni, ahol később vásárolnánk is, hiszen kicsit jobban meg is ismerhetjük a környéket.

Ne bízzuk a sorsunk a tulajdonosra

Gadanecz Zoltán úgy fogalmazott, ez most az albérletek szezonja, különösen tavasszal és nyáron lehet ugyanis kifejezetten jó ajánlatokat elcsípni, amikor az iskolai dömping még nem zúdul rá a piacra és ezáltal nagyon beszűkül a minőségi kínálat.

A választáskor ugyanakkor észnél kell lenni, már csak azért is, mert a növekvő kereslet miatt az árak is elkezdtek emelkedni, és várhatóan ez a tendencia a következő negyedévben is kitart majd.

A drágulást látva több tulajdonos próbálhatja majd egyoldalúan emelni a bérleti díjat. Éppen emiatt ebben az időszakban a szerződésben érdemes szabályozni, hogy mekkora lehet az emelkedés mértéke. Ezt akár a jegybanki alapkamathoz is lehet igazítani, de fix összegben is meg lehet állapodni

- mutatott rá a szakember.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy látja, ezt érdemes meglépni akár egy egyéves határozott idejű szerződés esetében is, hiszen egy ilyen típusú megállapodással kizárhatjuk az életünkből a bizonytalanságot.

Közölte, ugyan az aláíráskor nem mindenki szeret arra gondolni, hogy később drágább lesz az ingatlan, de sok vita elejét veheti egy mindenre kiterjedő megállapodás a tulajdonos és a bérlő között.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

albérlet

bérlet

lakáseladás

ingatlanpiac

gadanecz zoltán

bérbeadás

kiadó lakás