Változás élesedik a piacon: egy nagyon fontos dologra figyeljen, aki most bérelne lakást

HelloVidék   
  Megosztom
Változás élesedik a piacon: egy nagyon fontos dologra figyeljen, aki most bérelne lakást

Nagyobb az érdeklődés az év első hónapjaiban a kiadó, mint az eladó lakások iránt főként a magas kamatokról szóló hírek miatt. Ugyanakkor érdemes résen lenni, ha valaki mostanában szeretne lakást bérbe venni, hívta fel rá a figyelmet a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. Gadanecz Zoltán szerint további drágulás várható az albérleti piacon, ezért érdemes a szerződésben rögzíteni, hogy az ott tartózkodásunk ideje alatt mekkora lehet az emelkedés mértéke.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a bérlemény kifejezetten jó megoldás is lehet, hiszen kipróbálhatjuk az ingatlant, megismerhetjük a körülményeket, szemben a vásárlással, ami ilyen tekintetben hordoz kockázatokat.

Az albérletnek hatalmas előnye, hogy ha bármi probléma adódik, akkor foghatjuk magunkat és elköltözhetünk. A vásárlásnál viszont rizikófaktort jelenthet egy rossz szomszéd, ha a környéken az ingatlan árát negatívan befolyásoló beruházás indul, vagy ha a fölöttünk lakó miatt rendszeresen beázunk és még számtalan a gyakorlatban előforduló példát hozhatnánk, ami megkeserítheti a tulajdonosok életét. Ez bárkivel előfordulhat, ha lakást vesz

- magyarázta a szakember.

Emiatt mindazok számára, akik most bármilyen okból kifolyólag kivárnak az ingatlanvásárlással, rövidebb-hosszabb távon megérheti bérleményt keresni. Kifejezetten előnyös ott nézelődni, ahol később vásárolnánk is, hiszen kicsit jobban meg is ismerhetjük a környéket.

Ne bízzuk a sorsunk a tulajdonosra

Gadanecz Zoltán úgy fogalmazott, ez most az albérletek szezonja, különösen tavasszal és nyáron lehet ugyanis kifejezetten jó ajánlatokat elcsípni, amikor az iskolai dömping még nem zúdul rá a piacra és ezáltal nagyon beszűkül a minőségi kínálat.

A választáskor ugyanakkor észnél kell lenni, már csak azért is, mert a növekvő kereslet miatt az árak is elkezdtek emelkedni, és várhatóan ez a tendencia a következő negyedévben is kitart majd.

A drágulást látva több tulajdonos próbálhatja majd egyoldalúan emelni a bérleti díjat. Éppen emiatt ebben az időszakban a szerződésben érdemes szabályozni, hogy mekkora lehet az emelkedés mértéke. Ezt akár a jegybanki alapkamathoz is lehet igazítani, de fix összegben is meg lehet állapodni

- mutatott rá a szakember.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy látja, ezt érdemes meglépni akár egy egyéves határozott idejű szerződés esetében is, hiszen egy ilyen típusú megállapodással kizárhatjuk az életünkből a bizonytalanságot.

Közölte, ugyan az aláíráskor nem mindenki szeret arra gondolni, hogy később drágább lesz az ingatlan, de sok vita elejét veheti egy mindenre kiterjedő megállapodás a tulajdonos és a bérlő között.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

albérlet

bérlet

lakáseladás

ingatlanpiac

gadanecz zoltán

bérbeadás

kiadó lakás