Ingatlanvásárlók, figyelem: ezeknek a házaknak az árából lehet most a legtöbbet alkudni

HelloVidék   
  Megosztom
Ingatlanvásárlók, figyelem: ezeknek a házaknak az árából lehet most a legtöbbet alkudni

Jelentős visszaesést mutat a családi házak iránti kereslet: a legnagyobb alkuk pont ebben a szegmensben jelentek meg, ugyanakkor még azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy olcsón hirdetett családi ház biztosan vevőre talál. Az újépítésű ingatlanokra gyakorlatilag “nulla” most a kereslet, ami a túl magas árakkal áll összefüggésben.

Úgy keresnek most ingatlant az érdeklődők, hogy ha teljes mértékben felújított, akkor se kerüljön 50 millió forintnál többe. A felújítandó családi házak viszont még akkor sem érdeklik a vevőket, ha akár 29 millió forintért kínálják őket a legfelkapottabb részeken – hívja fel rá a figyelmet a Balla ingatlan vezetősége.

Jelenleg a családi házak piacán lehet a legnagyobb alkukkal találkozni, a nem túl nagy méretű családi házak iránt nagyobb kereslet mutatkozik. A piacon most nagyon kevés “energiahatékony” ingatlannal találkozni, melyeket rendkívül magas árakon kínálnak a tulajdonosok, ennek ellenére ezek gyakorlatilag alku nélkül kelnek el. Az elmúlt hónapokban nagyon keresettek voltak a gazdaságos családi házak, melyek fűtésüket tekintve belefértek a rezsivédett kategóriába.

Az alku mindig függ attól is, hogy mennyire reális hirdetési árról beszélünk: példának okáért az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint egy szép, reális áron 62 millió forintért kínált családi házra érkezett egy 56 millió forintos ajánlat, amit annak tulajdonosa nem fogadott el. Ugyanakkor adott el az ingatlanközvetítő korábban úgy családi házat 48 millió forintért, hogy egyáltalán nem volt alku a folyamatban.

A Velencei-tó ingatlanpiacán a házaknál 500 ezer és 1 millió forint közötti négyzetméterárakat láthatunk, vagyis jelentős a szórás. A Balaton ingatlanpiaca kapcsán a 40-50 négyzetméteres, önálló nyaralókat keresték leginkább a vevők, 40-60 millió forintért. Emellett jellemző, hogy a jelentősen megdrágult lokációk helyett a relatíve olcsóbb helyszíneken néztek körül, így például Balatonfüred helyett a Káli-medencében vagy Balatonalmádiban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ingatlan

otthon

ingatlanpiac

családi ház

lakásvásárlás

eladó ház

alku