Veszik a külföldiek a magyar ingatlanokat, mint a cukrot: ezek a települések a kedvenceik

HelloVidék   
  Megosztom
Veszik a külföldiek a magyar ingatlanokat, mint a cukrot: ezek a települések a kedvenceik

A nyugat-európaiak döntő többsége a dunántúli kis falvakban vásárol, ahol finoman szólva sem tapossák egymás sarkát a vevők, míg a kínaiak, vietnámiak, izraeliek és oroszok szinte csak Budapestet célozzák.

A hvg360 arra kereste a választ, hogy miből származnak ezek a különbségek. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a portálnak azt mondta, a forint gyengülése most egy stagnáló, vagy enyhén visszaeső ingatlanárakkal működő piacon még előnyösebbé teszi a külföldiek számára a vásárlást, főleg úgy, hogy hosszútávon ismét emelkedhetenek az ingatlanárak.

A fővárosban a vevők 6–8 százaléka a külföldiek részesedése, évi nagyjából kétezer megvásárolt ingatlannal, amely a világjárvány óta ismét enyhe növekedést mutat. Noha az elmúlt években uniós szinten is kimagasló volt a hazai árnövekedés, de a folyamatos drágulás ellenére a magyar ingatlanárak továbbra is olcsónak számítanak a nyugat-európai fővárosokhoz képest.

A magyar ingatlanpiacon nagyjából minden huszadik vevő külföldi: arányuk 4-5 százalékot tesz ki az évi 5-6 ezer megvásárolt ingatlannal. Vannak olyan helyek, amelyek mágnesként vonzzák őket: az egyik ilyen Budapest, ugyanis minden második külföldi itt vesz vagy bérel lakást. A legtöbb külföldi azonban nem csak befektetésként vásárol, sokan itt élnek, vagy az év egy részét töltik hazánkban, és saját otthonra vágynak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ingatlanpiac

ingatlanvársárlás

külföldiek

lakásvásárlás

lakás

otthon