Veszik a külföldiek a magyar ingatlanokat, mint a cukrot: ezek a települések a kedvenceik

HelloVidék   
  Megosztom
Veszik a külföldiek a magyar ingatlanokat, mint a cukrot: ezek a települések a kedvenceik

A nyugat-európaiak döntő többsége a dunántúli kis falvakban vásárol, ahol finoman szólva sem tapossák egymás sarkát a vevők, míg a kínaiak, vietnámiak, izraeliek és oroszok szinte csak Budapestet célozzák.

A hvg360 arra kereste a választ, hogy miből származnak ezek a különbségek. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a portálnak azt mondta, a forint gyengülése most egy stagnáló, vagy enyhén visszaeső ingatlanárakkal működő piacon még előnyösebbé teszi a külföldiek számára a vásárlást, főleg úgy, hogy hosszútávon ismét emelkedhetenek az ingatlanárak.

A fővárosban a vevők 6–8 százaléka a külföldiek részesedése, évi nagyjából kétezer megvásárolt ingatlannal, amely a világjárvány óta ismét enyhe növekedést mutat. Noha az elmúlt években uniós szinten is kimagasló volt a hazai árnövekedés, de a folyamatos drágulás ellenére a magyar ingatlanárak továbbra is olcsónak számítanak a nyugat-európai fővárosokhoz képest.

A magyar ingatlanpiacon nagyjából minden huszadik vevő külföldi: arányuk 4-5 százalékot tesz ki az évi 5-6 ezer megvásárolt ingatlannal. Vannak olyan helyek, amelyek mágnesként vonzzák őket: az egyik ilyen Budapest, ugyanis minden második külföldi itt vesz vagy bérel lakást. A legtöbb külföldi azonban nem csak befektetésként vásárol, sokan itt élnek, vagy az év egy részét töltik hazánkban, és saját otthonra vágynak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ingatlanpiac

ingatlanvársárlás

külföldiek

lakásvásárlás

lakás

otthon