Veszik a külföldiek a magyar ingatlanokat, mint a cukrot: ezek a települések a kedvenceik

HelloVidék   
  Megosztom
Veszik a külföldiek a magyar ingatlanokat, mint a cukrot: ezek a települések a kedvenceik

A nyugat-európaiak döntő többsége a dunántúli kis falvakban vásárol, ahol finoman szólva sem tapossák egymás sarkát a vevők, míg a kínaiak, vietnámiak, izraeliek és oroszok szinte csak Budapestet célozzák.

A hvg360 arra kereste a választ, hogy miből származnak ezek a különbségek. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a portálnak azt mondta, a forint gyengülése most egy stagnáló, vagy enyhén visszaeső ingatlanárakkal működő piacon még előnyösebbé teszi a külföldiek számára a vásárlást, főleg úgy, hogy hosszútávon ismét emelkedhetenek az ingatlanárak.

A fővárosban a vevők 6–8 százaléka a külföldiek részesedése, évi nagyjából kétezer megvásárolt ingatlannal, amely a világjárvány óta ismét enyhe növekedést mutat. Noha az elmúlt években uniós szinten is kimagasló volt a hazai árnövekedés, de a folyamatos drágulás ellenére a magyar ingatlanárak továbbra is olcsónak számítanak a nyugat-európai fővárosokhoz képest.

A magyar ingatlanpiacon nagyjából minden huszadik vevő külföldi: arányuk 4-5 százalékot tesz ki az évi 5-6 ezer megvásárolt ingatlannal. Vannak olyan helyek, amelyek mágnesként vonzzák őket: az egyik ilyen Budapest, ugyanis minden második külföldi itt vesz vagy bérel lakást. A legtöbb külföldi azonban nem csak befektetésként vásárol, sokan itt élnek, vagy az év egy részét töltik hazánkban, és saját otthonra vágynak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ingatlanpiac

ingatlanvársárlás

külföldiek

lakásvásárlás

lakás

otthon