Láthatatlan gyilkos pusztít a magyar otthonokban: sokan nagy veszélyben vannak

HelloVidék   
  Megosztom
Láthatatlan gyilkos pusztít a magyar otthonokban: sokan nagy veszélyben vannak

Mindenki számára ismerősek lehetnek azok a jelenetek az amerikai filmekben, amikor a főhős arra ébred éjszaka, hogy a házban felszerelt szén-monoxid jelző pityegő hangot ad ki, ami annak a jele, hogy lemerült az elem benne. Gyakori filmkellék ez a tengerentúli filmekben, hiszen Amerikában minden háztartásban kötelező felszerelni ezeket a berendezéseket. De mi a helyzet Magyarországon? Évről-évre ahogy elkezdődik a fűtési szezon hazánkban, hallani olyan híreket, hogy gáz szivárgás miatt szén-monoxid mérgezésben meghaltak emberek, családok. A HelloVidék most annak járt utána, hogy ezeknek, az olykor tragikus kimenetelű baleseteknek megelőzése végett, miért nem kötelező a szén-monoxid jelzők beszerelése minden háztartásban, főleg annak fényében, hogy már elkezdődött az idei fűtési szezon.

Habár ezeknek az érzékelőknek a használata nem kötelező a katasztrófavédelem mégis kifejezetten ajánlja az eszközök használatát minden házban. Ugyanakkor 2013. október 15-től jogszabály teszi kötelezővé a CO-érzékelő használatát azon közösségi rendeltetésű helyiségek védelmére, amely helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezést használnak, vagy a közösségi tér ilyen helyiséggel légtér-összeköttetésben van. Továbbá a jogszabály általánosságban azt is előírja, hogy a helyiség légterével légtér-összeköttetésben lévő helyen létesített nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszerelt új építésű épület akkor vehető használatba, ha a tüzelőberendezés helyiségében jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeztek el.

Ezeket a közösségi rendeltetésű helyiségeket a kéményseprőipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény határozta meg, illetve a hatályos, a kéményseprőipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény határozza meg

- adta tudomásunkra a Katasztrófavédelem szóvivő-helyettese, Dóka Imre őrnagy.

A főtiszt tájékoztatása szerint, minden olyan meglévő épületben kötelező a szén-monoxid jelzők használata, amikben a nyitott tüzelőberendezések nem független közösségi térben, vagy azzal légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben van. Eszerint kötelező a jelzőkészülékek használata:

  • a bölcsődei, óvodai vagy iskolai ellátás nyújtására szolgáló,
  • a vendégéjszaka eltöltésére használt,
  • a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézmény céljára szolgáló,
  • a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szolgáló,
  • a zenés, táncos rendezvények lebonyolításra használt épületekben.

A jogszabály hatályba lépése óta új építésű épület esetében ez már minden helyiségre vonatkozik, ugyanis az épület csak akkor vehető használatba, ha a nyitott égésterű tüzelőberendezés helyiségében jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeztek el

- magyarázta a helyettes-szóvivő lapunknak.

Mi okozza a szivárgást?

Mint az köztudott, a hőt termelő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Dóka Imre szerint egy köbméter földgáz tökéletes elégetéséhez körülbelül tíz köbméter levegő szükséges. A nyílt égésterű berendezések a szobák levegőjét használják az égéshez, tehát szellőzőkön, ajtók, ablakok légrésein keresztül jutnak oxigénhez. A szén-monoxid veszélyes mennyiségű felgyülemlése alapvetően az alábbi okokra vezethetőek vissza a katasztrófavédelem munkatársa szerint:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • Nem megfelelő az épület szellőzésének, levegő be- és kivezetésének (elszívás) kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés környezetében nem biztosított a levegő-utánpótlás.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.
  • Ugyanakkor még azt fontos kiemelni, hogy a szén-monoxid-mérgezésnek nincsenek jellemző tünetei.

A fejfájás, émelygés és hányinger nagyon könnyen összetéveszthető más betegségek tüneteivel, így ne bízzunk abban, hogy a fizikai tünetek alapján tudomást szerzünk az otthonunkban jelenlévő mérgező gázról

- mondta Dóka Imre.

A szakember kiemelte, hogy a szén-monoxid erős koncentrációban akár egy percen belül is képes halált okozni, ezért különösen fontos, hogy nyílt égésterű fűtőeszköz esetén gondoskodjunk az állandó és automatikus levegő-utánpótlásról, és szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt.

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listái folyamatosan frissülnek a katasztrófavédelem honlapján

- mondta.

Egyre többen használják a jelző berendezéseket

A helyettes-szóvivő tájékoztatása szerint, a katasztrófavédelem tájékoztató kampányának, valamint az állampolgári öngondoskodás erősödésének köszönhetően, egyre több otthonban használnak szén-monoxid érzékelőt.

A statisztikák azt mutatják, hogy a szén-monoxid miatt érkezett segélyhívások többségénél használtak ilyen berendezést. Az adatok azt is megmutatják, hogy egyetlen olyan helyen sem történt haláleset, ahol szén-monoxid-érzékelő működött

- mondta

A katasztrófavédelemhez a mérgező gázzal kapcsolatban beérkező segélyhívások évről évre növekvő száma is azt jelzi, hogy egyre több háztartásban használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. A tájékoztatás szerint 2022-ben 1234 esetben hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt.

Ez 197-tel több, mint egy évvel korábban, köszönhetően a szén-monoxid-érzékelő jelzésének

- válaszolta Dóka Imre arra a kérdésünkre, hogy mennyi alkalommal kellett a tűzoltóknak helyszínre menni ezek miatt az esetek miatt. Mint hozzátette:

Így használjuk a berendezéseket

Az érzékelőket fejmagasságba, a tüzelő-, fűtőberendezéstől 1-1,5 méter távolságra ajánlott elhelyezni. Továbbá abban a helyiségben kell elhelyezzük, ahol a legtöbbet tartózkodunk, ugyanis ott nyújtják a legnagyobb biztonságot. Az érzékelőket a gyártó iránymutatása szerint havonta tesztelnünk kell, illetve minden szén-monoxid-érzékelőnek van szavatossági ideje, ez gyártótól függ, 5, 7, vagy akár 10 év is lehet egy ilyen berendezésnek a szavideje, amint ez a szavatossági idő lejár a készülékek már nem nyújtanak biztonságot, ahogy lehet cserélnünk kell azokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szén-monoxid

szén-monoxid mérgezés

szén-monoxid érzékelő

szén-monoxid-mérgezés

tűzoltók

katasztrofavédelem

otthon

hellovidek