Láthatatlan gyilkos pusztít a magyar otthonokban: sokan nagy veszélyben vannak

HelloVidék   
  Megosztom
Láthatatlan gyilkos pusztít a magyar otthonokban: sokan nagy veszélyben vannak

Mindenki számára ismerősek lehetnek azok a jelenetek az amerikai filmekben, amikor a főhős arra ébred éjszaka, hogy a házban felszerelt szén-monoxid jelző pityegő hangot ad ki, ami annak a jele, hogy lemerült az elem benne. Gyakori filmkellék ez a tengerentúli filmekben, hiszen Amerikában minden háztartásban kötelező felszerelni ezeket a berendezéseket. De mi a helyzet Magyarországon? Évről-évre ahogy elkezdődik a fűtési szezon hazánkban, hallani olyan híreket, hogy gáz szivárgás miatt szén-monoxid mérgezésben meghaltak emberek, családok. A HelloVidék most annak járt utána, hogy ezeknek, az olykor tragikus kimenetelű baleseteknek megelőzése végett, miért nem kötelező a szén-monoxid jelzők beszerelése minden háztartásban, főleg annak fényében, hogy már elkezdődött az idei fűtési szezon.

Habár ezeknek az érzékelőknek a használata nem kötelező a katasztrófavédelem mégis kifejezetten ajánlja az eszközök használatát minden házban. Ugyanakkor 2013. október 15-től jogszabály teszi kötelezővé a CO-érzékelő használatát azon közösségi rendeltetésű helyiségek védelmére, amely helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezést használnak, vagy a közösségi tér ilyen helyiséggel légtér-összeköttetésben van. Továbbá a jogszabály általánosságban azt is előírja, hogy a helyiség légterével légtér-összeköttetésben lévő helyen létesített nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszerelt új építésű épület akkor vehető használatba, ha a tüzelőberendezés helyiségében jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeztek el.

Ezeket a közösségi rendeltetésű helyiségeket a kéményseprőipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény határozta meg, illetve a hatályos, a kéményseprőipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény határozza meg

- adta tudomásunkra a Katasztrófavédelem szóvivő-helyettese, Dóka Imre őrnagy.

A főtiszt tájékoztatása szerint, minden olyan meglévő épületben kötelező a szén-monoxid jelzők használata, amikben a nyitott tüzelőberendezések nem független közösségi térben, vagy azzal légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben van. Eszerint kötelező a jelzőkészülékek használata:

  • a bölcsődei, óvodai vagy iskolai ellátás nyújtására szolgáló,
  • a vendégéjszaka eltöltésére használt,
  • a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézmény céljára szolgáló,
  • a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szolgáló,
  • a zenés, táncos rendezvények lebonyolításra használt épületekben.

A jogszabály hatályba lépése óta új építésű épület esetében ez már minden helyiségre vonatkozik, ugyanis az épület csak akkor vehető használatba, ha a nyitott égésterű tüzelőberendezés helyiségében jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeztek el

- magyarázta a helyettes-szóvivő lapunknak.

Mi okozza a szivárgást?

Mint az köztudott, a hőt termelő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Dóka Imre szerint egy köbméter földgáz tökéletes elégetéséhez körülbelül tíz köbméter levegő szükséges. A nyílt égésterű berendezések a szobák levegőjét használják az égéshez, tehát szellőzőkön, ajtók, ablakok légrésein keresztül jutnak oxigénhez. A szén-monoxid veszélyes mennyiségű felgyülemlése alapvetően az alábbi okokra vezethetőek vissza a katasztrófavédelem munkatársa szerint:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • Nem megfelelő az épület szellőzésének, levegő be- és kivezetésének (elszívás) kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés környezetében nem biztosított a levegő-utánpótlás.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.
  • Ugyanakkor még azt fontos kiemelni, hogy a szén-monoxid-mérgezésnek nincsenek jellemző tünetei.

A fejfájás, émelygés és hányinger nagyon könnyen összetéveszthető más betegségek tüneteivel, így ne bízzunk abban, hogy a fizikai tünetek alapján tudomást szerzünk az otthonunkban jelenlévő mérgező gázról

- mondta Dóka Imre.

A szakember kiemelte, hogy a szén-monoxid erős koncentrációban akár egy percen belül is képes halált okozni, ezért különösen fontos, hogy nyílt égésterű fűtőeszköz esetén gondoskodjunk az állandó és automatikus levegő-utánpótlásról, és szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt.

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listái folyamatosan frissülnek a katasztrófavédelem honlapján

- mondta.

Egyre többen használják a jelző berendezéseket

A helyettes-szóvivő tájékoztatása szerint, a katasztrófavédelem tájékoztató kampányának, valamint az állampolgári öngondoskodás erősödésének köszönhetően, egyre több otthonban használnak szén-monoxid érzékelőt.

A statisztikák azt mutatják, hogy a szén-monoxid miatt érkezett segélyhívások többségénél használtak ilyen berendezést. Az adatok azt is megmutatják, hogy egyetlen olyan helyen sem történt haláleset, ahol szén-monoxid-érzékelő működött

- mondta

A katasztrófavédelemhez a mérgező gázzal kapcsolatban beérkező segélyhívások évről évre növekvő száma is azt jelzi, hogy egyre több háztartásban használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. A tájékoztatás szerint 2022-ben 1234 esetben hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt.

Ez 197-tel több, mint egy évvel korábban, köszönhetően a szén-monoxid-érzékelő jelzésének

- válaszolta Dóka Imre arra a kérdésünkre, hogy mennyi alkalommal kellett a tűzoltóknak helyszínre menni ezek miatt az esetek miatt. Mint hozzátette:

Így használjuk a berendezéseket

Az érzékelőket fejmagasságba, a tüzelő-, fűtőberendezéstől 1-1,5 méter távolságra ajánlott elhelyezni. Továbbá abban a helyiségben kell elhelyezzük, ahol a legtöbbet tartózkodunk, ugyanis ott nyújtják a legnagyobb biztonságot. Az érzékelőket a gyártó iránymutatása szerint havonta tesztelnünk kell, illetve minden szén-monoxid-érzékelőnek van szavatossági ideje, ez gyártótól függ, 5, 7, vagy akár 10 év is lehet egy ilyen berendezésnek a szavideje, amint ez a szavatossági idő lejár a készülékek már nem nyújtanak biztonságot, ahogy lehet cserélnünk kell azokat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szén-monoxid

szén-monoxid mérgezés

szén-monoxid érzékelő

szén-monoxid-mérgezés

tűzoltók

katasztrofavédelem

otthon

hellovidek