Kiderült, milyen ingatlanra futja vidéken az új minimálbérből: Te beérnéd ilyen lakással?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiderült, milyen ingatlanra futja vidéken az új minimálbérből: Te beérnéd ilyen lakással?

A minimálbér - fele, mert a lakbéren kívül más kiadások is vannak - ma már egy rendes szoba kibérlésére is alig elég Budapesten az ingatlanpiaci szakértők szerint - és vidéken is csak kevés helyen jönne ki 77 ezer forintból egy önálló lakás. A Pénzcentrum arra is kíváncsi volt, hogy mire elég ma a bérleti piacon a magyarországi nettó mediánkereset - ez az az összeg, aminél pont ugyanannyi dolgozó kap többet, mint kevesebbet -, és a szakemberek szerint ennek a feléből sem futja túlzottan nagy fényűzésre a fővárosban. Vidéken már valószínűleg elérhető egy önálló lakás.

Ma a minimálbér összege Magyarországon bruttó 232 000 forint, aminek a nettója egy kicsivel több, mint 154 ezer forint. Ekkora összegből mind félretenni, mind lakáshitelt felvenni gyakorlatilag lehetetlen ma, így a lakhatás szempontjából elég elkeserítő helyzetben van, akinek ekkora összegből kell boldogulnia.

Ekkora jövedelemmel a saját lakás vásárlása csak álom marad komolyabb megtakarítások nélkül. Kíváncsiak voltunk, milyen kilátásai lennének a képzeletbeli minimálbéres dolgozónknak, ha bérelt ingatlanban kellene élnie. Természetesen nem az összes jövedelmét fordíthatná lakbérre, hiszen a lakhatás csak az alap, sőt, még az sem az első lépés lenne, hiszen valamit enni is kell, valamint más kiadásokra, például számlákra is kell gondolni. Tehát feltételezzük, hogy a jövedelmének csak a felét, azaz 77 135 forintot, fordíthatja a bérleti díjra.

Mindemellett azt is megkérdeztük az ingatlanpiaci szakértőktől, hogy mire elég a mai bérleti piacon a magyarországi nettó mediánkereset - ez az az összeg, aminél pont ugyanannyi dolgozó kap többet, mint amennyi kevesebbet. A KSH friss adatai szerint augusztusban a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 312 300 forint volt. A játékszabályok ugyanazok: képzeletbeli bérlőnk ennek maximum a felét, 156 150 forintot fordíthatna bérleti díjra.

Minimálbérből felejtsd el a lakást

Budapesten 77 ezer forintért csak alig 50 kiadó szoba található, de az agglomerációban is csak 12 darab. Tekintettel arra, hogy a fővárosi átlagos bérleti díjak már 240 ezer forint körül járnak, ezért a kiadó szobák is sokat drágultak az elmúlt időszakban - részletezte adataikat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Tavaly novemberben még 80 ezer forintért lehet kiadó szobát találni a fővárosban, de most ez már átlagosan 85 ezer forintba kerül. A kínálat így sem túl nagy, hiszen a fővárosi kiadó lakások és házak több mint 8500 darabos kínálatához képest kiadó szobából alig 200 elérhető

- sorolta a szakember. A vidéki helyzet kapcsán arról beszélt, a megyeszékhelyeken ugyanez a 77 ezer forint már érezhetően többet ér - de nem sokkal.

Több mint kétszer akkora kínálatból válogathatunk mint Budapesten, de ez még mindig csak 120 kiadó ingatlant, jellemzően szobát jelent. Nem meglepő módon ennek a kínálatnak több mint a fele a keleti országrészben található: Debrecenben, Szegeden és Miskolcon 15-30 albérletből is válogathatnak a minimálbérből élők. Miskolcon közel 30 olyan albérlethirdetésben keresnek bérlőt, ahol önálló lakást kínálnak bérbevételre. A többi vármegyeszékhelyen jellemzően 1-2 önálló kiadó ingatlan található, aminek a havi bérleti díja nem több 77 ezer forintnál.

- tette hozzá.

a vidéki nagyvárosokban, főként az egyetemvárosokban jóval meghaladja az átlagos bérleti díj a minimálbér felét, így vidéki viszonylatban is egyre ritkább, hogy ebből az összegből ki lehessen hozni egy önálló lakás vagy ház bérlését.

Ráadásul, ha az említett 77 135 Ft-ból a rezsinek is ki kell jönni, az még nehezebben megvalósítható helyzetet teremt. A Duna House kínálatában található legolcsóbb kiadó lakás szombathelyi garzon, amelyért 60 ezer forint plusz rezsit kér a tulajdonos, azonban, hogy a fenntartási költségekkel együtt is beleférjen a bérlő a 77 ezer forintos keretbe, a rezsin érdemes spórolni. Ennél alacsonyabb összegért már a vidéki területeken is ritkaságszámba megy az önálló lakás vagy ház

- mondta a szakértő.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint Budapest és Pest vármegyében mind a minimálbért, mind a mediánkeresetet alapul véve szűkösek a lehetőségek, itt havi 150 000 forint alatt már nem nagyon lehet kiadó lakást találni. Vidéken, például Tatabánya és környékén a minimálbér feléből maximum egy szobát lehet bérelni, a mediánbér fele kisebb garzonlakásra lehet elegendő.

Székesfehérvár és környékén jellemzően a mediánbér feléért sem lehet kiadó ingatlant találni, míg Ajkán a minimálbér feléből bányászlakásokat, falusi ingatlanokat lehet bérelni, Ajka belvárosában felújított lakásra és házra is elegendő lehet a mediánbér. Velencén a mediánbér feléből 2-3 szobás lakást, 50 nm-es házat már lehet bérelni. Szombathely és környékén a minimálbér feléért lehet már 25-30 nm átlagos állapotú lakásokat, a mediánbér feléért lakótelepi, 50-60 nm-es lakások is találni. A Dél-Dunántúli régió nagyobb városaiban, mint Pécs, Szekszárd, Kaposvár és Zalaegerszeg jellemzően nincsenek kiadó ingatlanok 80-100 ezer forint alatt.

A Dél-Alföld nagyobb városaiban a minimálbér feléért szinte csak szobát lehet bérelni, önálló lakást nem. A kisebb, nem belvárosi lakások is 90 ezer forint havi bérleti díj felett kezdődnek Szegeden, valamint Kecskeméten. Békéscsabán kis szerencsével 75-80 ezer forinttól azonban már elérhető önálló lakás is. A kisebb településeken nagyon kevés kiadó albérlet van, elvétve találni átlagos vagy rosszabb állapotú ingatlant a minimálbér felének összegéért.

Ellenben a mediánbér feléből a nagyobb városokban, már egy jobb állapotú lakás is számításba jöhet, de a felújított korszerűbb házak, lakások induló bérleti díjai inkább a 200 ezer forinthoz közelítenek. A külsőbb, kevésbé népszerű kerületekben, vagy kisebb településeken ennyi pénzért már akár újabb lakás is bérelhető

- tették hozzá.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ingatlanpiac

albérlet

albérlet árak

megélhetés

otthon

vidék

minimálbér

fizetésemelés