Brutális számokra derült fény: ennyi lakástűz keletkezett Magyarországon 2023-ban

MTI   
  Megosztom
Brutális számokra derült fény: ennyi lakástűz keletkezett Magyarországon 2023-ban

Tavaly csaknem 6500 ingatlanban keletkezett tűz, ezek közül csupán 16-ban, az otthonok 0,2 százalékában volt füstérzékelő - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese hétfőn az MTI-vel.

Dóka Imre azt írta, ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, de még súlyos sérülés sem, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. Az életmentő eszköz hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a tűzre, akkor, amikor még a testi épségük kockáztatása nélkül meg tudják fékezni a lángokat, amihez egy otthoni, porral vagy habbal oltó készülék használatát ajánlják - jelezte.

A szóvivőhelyettes kiemelte, hogy fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét lehet venni az otthoni tűzeseteknek. Azt javasolta, hogy rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket, kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. Fontosnak nevezte, hogy a gyúlékony anyagokat tartsuk távol a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk. Emellett ügyeljünk a fűtési rendszerek karbantartására, és arra, hogy csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk - sorolta Dóka Imre.

Kitért arra, hogy a nyílt láng használatára fokozottan figyelmet kell fordítani, minden esetben meg kell győződni arról, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, a gyertyát vagy éppen a cigarettát. Fokozottan figyelni kell az idős, egyedül élő rokonokra, ismerősökre - figyelmeztetett Dóka Imre, hozzátéve, baj esetén a 112-es segélyhívó számon azonnal értesíteni kell a tűzoltókat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

tűz

lakástűz

füstérzékelő

tűzesetek

2023

veszély