Drágulnak a házak ebben a vármegyében: dobogós helyen áll falusi CSOK-os településeivel

HelloVidék   
  Megosztom
Drágulnak a házak ebben a vármegyében: dobogós helyen áll falusi CSOK-os településeivel

A 2022-es árakhoz képest mindössze 3%-kal emelkedett az átlagos négyzetméterár a második legtöbb Falusi CSOK-os településsel rendelkező Baranya vármegyében. Otthonteremtésre 6%-kal többet, vagyis közel 31 millió forintot fordítottak a vevők, amelyért átlagosan 79 négyzetméteres házakat és lakásokat vásároltak. A legkeresettebb ingatlantípus a családi ház és a téglaépítésű lakás volt, de a paneleket is szívesen vitték az ügyfelek, a magas árszint miatt ugyanakkor felére csökkent a vármegyén belül értékesített újépítésűek aránya a Duna House adatai alapján.

2023-ban mind a kereslet, mind az árak emelkedése alacsonyabb fokozatra kapcsolt országos szinten, így Baranya vármegyében is, azonban az idei év az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően várhatóan meghozza majd a fordulatot. Az ország legdélibb vármegyéje büszkélkedhet ugyanis a vármegyék között a második legtöbb, 281 Falusi CSOK-os preferált kistelepüléssel, így a gyermeket tervező párok egyik kedvelt célpontjává válhat ez a terület

– kezdte Benedikt Károly, a hálózat PR és elemzési vezetője.

A vármegyében értékesített ingatlanok között az elmúlt évek során változó arányban ugyan, de mindig vezető szerep jutott a családi házaknak. A 2023-as évben 39%-os többséggel kertesházra szerződtek a Baranya vármegyében vásárló ügyfelek, ezt a trendet pedig a megújult otthonteremtési támogatások még tovább erősíthetik majd, ami kihatással lehet az árakra is. Az előző évhez képest a családi házak tekintetében 8%-os árváltozás jelentkezett 2023-ban, így már 284 ezer forintos átlagos négyzetméteráron juthattak házhoz a vásárlók Baranyában tavaly, amelyért átlagosan 13%-kal többet, vagyis 32,3 millió forintot fizettek. A ráfordítással együtt a választott ingatlanok mérete is emelkedett, átlagosan 114 négyzetméteres otthonokra szerződtek az ingatlanközvetítő közreműködésével vásárlók.

A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt, amely a 2022-es adatokhoz képest 5 százalékponttal alacsonyabb, 30%-os arányban szerepelt az adásvételek között az ingatlanközvetítő adatai szerint. Négyzetméterárak tekintetében is hasonló volt a trend, 5%-os mérséklődés után 517 ezer Ft/m2 áron lehetett téglalakáshoz jutni tavaly Baranya vármegyében. Az ingatlanra fordított összeg szintén csökkent, 32,1 millió forintról 30,8 millió forintra mérséklődött a téglalakások esetében, az átlagos alapterület pedig változatlanul 59-60 négyzetméter.

Erősödött a panellakások népszerűsége

A Baranya vármegyei tranzakciók között 6 százalékponttal erősödött a panellakások népszerűsége, immár 28%-ra emelkedett az előfordulásuk a tavalyi adásvételeket tekintve. A fokozódó kereslet ezúttal enyhe nyomot hagyott csupán az árakban, ugyanis mind a négyzetméterárak, mind az ingatlanra fordított összeg tekintetében mindössze 3%-os eltérést mutatnak az előző évi adatok 2022-höz képest. Baranya vármegyei, megközelítőleg 50 négyzetméteres házgyári lakáshoz így közel 480 ezer forintos négyzetméteráron, átlagosan 24,8 millió forintért juthattak a vásárlók.

Jelentősebb ütemben növekedtek a négyzetméterárak a Baranya vármegyei újépítésű ingatlanokat illetően, itt a 2022-es árszinthez képest 21%-os emelkedést mutatnak az értékesítési adatok. Átlagosan 90 négyzetméteres alapterülettel rendelkező új ingatlanra 814 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, 73,1 millió forintért szerződhettek a vevők. A magas árszintnek köszönhetően azonban arányaiban feleannyi újépítésű ingatlan talált gazdára 2023-ban, mint az azt megelőző évben.

A legkeresettebb település a 2023-as adatok szerint változatlanul Baranya vármegye székhelye, Pécs volt, itt zárult a Duna House által közvetített vármegyei tranzakciók 65%-a. A vármegyei átlagos négyzetméterárak 2022-höz képest 3%-kal nőttek a tavalyi év során. Az ingatlanra fordított átlagos összeg pedig csaknem elérte a 31 millió forintot

– tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

baranya

csok

falusi csok

ingatlankörkép

ingatlanközvetítő

lakásvásárlás

otthon