Durván kilőhetnek az árak: ennyivel ugorhatnak meg idén a társasházak közös költségei

HelloVidék   
  Megosztom
Durván kilőhetnek az árak: ennyivel ugorhatnak meg idén a társasházak közös költségei

A legtöbb helyen az elmúlt évek drágulását már nem tudják kiegyenlíteni, a társasházak többsége ezért úgy dönthet az év elején, hogy a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy kifizessék a közös költséget.

Átlagosan 20 százalékos közös költség emelésre lehet számítani idén a szakemberek szerint. Az emelés mértékéről a lakástulajdonosok döntenek, társasházuk pénzügyi helyzete alapján - számolt be róla az ATV.

A bankköltségek igencsak megemelkedtek. Megemelkedtek általában a biztosítások, amit a társasházak kötnek a saját közös területükre, és ezen kívül majdnem minden szolgáltató úgymond emeli a bérét, most nem biztos, hogy 20 százalékkal, lehet, hogy csak tízzel vagy tizenöttel, de ilyen például a takarítás, ilyen a karbantartása a liftnek, és nem utolsó sorban a közös képviseleti díjat is emelni kell

– fogalmazott Híradónak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója.

A társasházkezelők szerint a helyzet minden esetben más és más. Más és más a helyzet egy 10 emeletesnél, egy 4 emeletesnél, ahol távfűtéses a dolog és más az, ahol gázosak a házak – mondta el Kocsi László közös képviselő. Az elmúlt két évben sok társasház a megtakarításainak egy részét felélte.

Ha nincs adóssága egy háznak akkor 8-10 ezer forint körül alakul egy 4 emeletesnél, a 10-eseknél nehéz ezt megmondani mert ott más költségek lépnek fel a liftek miatt és sokkal több gond ütheti fel a fejét műszakilag is

– tette hozzá a közös képviselő. A tapasztalat szerint az elmúlt két év közös költség emelkedései nem fedezik a 2024-es kiadásokat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

közös költség

áremelkedés

ingatlan