Több mint százmillió forintot kapott ez a vidéki település: erre költötték a pénzt

MTI   
  Megosztom
Több mint százmillió forintot kapott ez a vidéki település: erre költötték a pénzt

Befejeződött a Sarlós Boldogasszony katolikus templom kupolájának felújítása a Békés vármegyei Eleken. A süveg javítását - mintegy 120 évvel a legutóbbi felújítás után 120 millió forintos forrásból végeztette el az önkormányzat.


 

A támogatásból a három hónapos munkálat alatt eltávolították a korábbi réz borítást, új héjazatot készítettek az új rézlemezek alá, továbbá kicserélték a gerendákat. Az új rézborítás önmagában 1,3 tonnát nyom. Végül a 122 éves hagymakupolát körülölelő díszítő pántot és a latinkeresztet a gömbbel együtt restaurálták, újraaranyozták, így kerültek vissza a süvegre.

A forrásból még kicserélik az óraszerkezetet és elkészítik a templom teljes külső felújításának kiviteli terveit. Amikor látják, mekkora költsége lenne a teljes renoválásnak, akkor nyújtják be a kormányzatnak a kérvényt, amelyet várnak is tőlük.

A mintegy tíztonnás süveget tavaly október 19-én emelték le, majd néhány héttel később megtalálták benne azt az időkapszulát, amelyet 122 évvel ezelőtt, a kupola legutóbbi felújításakor helyeztek el benne. Érdekesség, hogy az időkapszulában lévő írás, Kramp János egykori plébános üzenete, szintén október 19-én lett dátumozva.

Az építmény egyedülálló abból a szempontból, hogy födémszerkezetének nagy része betonból készült, az 1901-es bővítési munkák idején ez számított a legmodernebb építési anyagnak. Jelenleg ez Békés vármegye második legnagyobb temploma. A város idén ünnepli újjátelepítésének 300. évfordulóját - jegyezte meg a városvezető.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

elek

templom

felújítás