Több mint százmillió forintot kapott ez a vidéki település: erre költötték a pénzt

MTI   
  Megosztom
Több mint százmillió forintot kapott ez a vidéki település: erre költötték a pénzt

Befejeződött a Sarlós Boldogasszony katolikus templom kupolájának felújítása a Békés vármegyei Eleken. A süveg javítását - mintegy 120 évvel a legutóbbi felújítás után 120 millió forintos forrásból végeztette el az önkormányzat.


 

A támogatásból a három hónapos munkálat alatt eltávolították a korábbi réz borítást, új héjazatot készítettek az új rézlemezek alá, továbbá kicserélték a gerendákat. Az új rézborítás önmagában 1,3 tonnát nyom. Végül a 122 éves hagymakupolát körülölelő díszítő pántot és a latinkeresztet a gömbbel együtt restaurálták, újraaranyozták, így kerültek vissza a süvegre.

A forrásból még kicserélik az óraszerkezetet és elkészítik a templom teljes külső felújításának kiviteli terveit. Amikor látják, mekkora költsége lenne a teljes renoválásnak, akkor nyújtják be a kormányzatnak a kérvényt, amelyet várnak is tőlük.

A mintegy tíztonnás süveget tavaly október 19-én emelték le, majd néhány héttel később megtalálták benne azt az időkapszulát, amelyet 122 évvel ezelőtt, a kupola legutóbbi felújításakor helyeztek el benne. Érdekesség, hogy az időkapszulában lévő írás, Kramp János egykori plébános üzenete, szintén október 19-én lett dátumozva.

Az építmény egyedülálló abból a szempontból, hogy födémszerkezetének nagy része betonból készült, az 1901-es bővítési munkák idején ez számított a legmodernebb építési anyagnak. Jelenleg ez Békés vármegye második legnagyobb temploma. A város idén ünnepli újjátelepítésének 300. évfordulóját - jegyezte meg a városvezető.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

elek

templom

felújítás