Felmérés: Óriás veszélybe vannak négylábú kedvenceink - minden 12. magyar kutya fertőzött lehet

MTI   
  Megosztom
Felmérés: Óriás veszélybe vannak négylábú kedvenceink - minden 12. magyar kutya fertőzött lehet

A szívférgesség az egyik legalattomosabb betegség a kutyák körében, amely egyre több négylábút érint hazánkban is. Annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a betegség veszélyeit és a védekezési lehetőségeket az Elanco, mint vezető innovatív állatgyógyszergyártó vállalat már 8. alkalommal indít edukációs kampányt az állattartóknak és szervez ingyenes szűrővizsgálatokat az állatorvos kollégákkal együttműködve a szívférgesség napja alkalmából. A tavalyi szűrővizsgálatok eredménye alapján minden 12. négylábú fertőzött lehet, Hajdú-Bihar vármegyében például kiemelkedően magas volt a fertőzött kutyák száma, de Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye is az élen járt*. A prevenció kiemelten fontos ennél a betegségnél. Idén egy teljes héten át van lehetőség csatlakozni a kampányhoz.

A szúnyogok által terjesztett parazitafertőzés komoly veszélyt jelent a négylábúakra. A szívféreg-lárvák a szúnyog vérszívásakor juthatnak a kutyába. 6-9 hónap elteltével válnak a lárvák ivarérett felnőtteké, ekkor kezdenek szaporodni, azaz féreglárvákat kibocsájtani a véráramba. Akár 5-7 évet is elérhet az élettartamuk várva a szúnyogok csípését. A szúnyogok ezután tovább oltják a betegséget okozó lárvákat egy másik kutya vérébe, és azok onnan vándorolnak tovább a tüdő ereibe és a szívbe. A fertőzés hosszú ideig észrevétlen maradhat, és gyakran mire kiderül, már súlyos vagy visszafordíthatatlan károsodást okoz a kutya szervezetében, akár halálos kimenetelű is lehet.

Minden 12. kutya fertőzött lehet

A szívférgesség megelőzéséért az Elanco vezető innovatív gyógyszergyártó vállalat évek óta kampányol:

2017-ben kezdtük el a tulajdonosok széleskörű tájékoztatását, és választottuk május 10-ét a szívférgesség napjának. A kampány fő célja az állattulajdonosok figyelmének felkeltése a szívférgesség veszélyeire, valamint a preventív vizsgálatok és kezelések kulcsszerepére. Fontos a megelőző intézkedések alkalmazása annak érdekében, hogy minimalizáljuk a betegség előfordulását és terjedését. Évről évre nagyobb az érdeklődés a kampány iránt, amely azt mutatja, hogy jó úton haladunk

— mondta el Dr. Aladics Balázs, az Elanco ügyvezető igazgatója.

Fontos a megelőzésre fektetni a hangsúlyt

A már kialakult betegség kezelése rendkívül megterhelő lelkileg és fizikailag is a kutyák számára, ráadásul hosszadalmas és költséges folyamat. A szívférgesség megelőzésére ajánlott minden 6 hónapnál idősebb kutyánál szűrővizsgálatot végezni, amely egy gyors és fájdalommentes folyamat. Az első szűrés után fél évvel, majd folyamatos védekezés mellett is évente szükséges ellenőrizni a megelőző kezelések hatékonyságát. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban kérjük a kutyatulajdonosokat, hogy keressék fel állatorvosukat.

A szívférgesség napja alkalmából május 6. és 10. között 1000 kutya ingyenes szűrését biztosítja az Elanco országszerte 48 helyszínen. Az országos szűrésben résztvevő állatorvosi rendelők listája az alábbi linken elérhető: ITT.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szívférgesség

kutya