Felmérés: Óriás veszélybe vannak négylábú kedvenceink - minden 12. magyar kutya fertőzött lehet

MTI   
  Megosztom
Felmérés: Óriás veszélybe vannak négylábú kedvenceink - minden 12. magyar kutya fertőzött lehet

A szívférgesség az egyik legalattomosabb betegség a kutyák körében, amely egyre több négylábút érint hazánkban is. Annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a betegség veszélyeit és a védekezési lehetőségeket az Elanco, mint vezető innovatív állatgyógyszergyártó vállalat már 8. alkalommal indít edukációs kampányt az állattartóknak és szervez ingyenes szűrővizsgálatokat az állatorvos kollégákkal együttműködve a szívférgesség napja alkalmából. A tavalyi szűrővizsgálatok eredménye alapján minden 12. négylábú fertőzött lehet, Hajdú-Bihar vármegyében például kiemelkedően magas volt a fertőzött kutyák száma, de Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye is az élen járt*. A prevenció kiemelten fontos ennél a betegségnél. Idén egy teljes héten át van lehetőség csatlakozni a kampányhoz.

A szúnyogok által terjesztett parazitafertőzés komoly veszélyt jelent a négylábúakra. A szívféreg-lárvák a szúnyog vérszívásakor juthatnak a kutyába. 6-9 hónap elteltével válnak a lárvák ivarérett felnőtteké, ekkor kezdenek szaporodni, azaz féreglárvákat kibocsájtani a véráramba. Akár 5-7 évet is elérhet az élettartamuk várva a szúnyogok csípését. A szúnyogok ezután tovább oltják a betegséget okozó lárvákat egy másik kutya vérébe, és azok onnan vándorolnak tovább a tüdő ereibe és a szívbe. A fertőzés hosszú ideig észrevétlen maradhat, és gyakran mire kiderül, már súlyos vagy visszafordíthatatlan károsodást okoz a kutya szervezetében, akár halálos kimenetelű is lehet.

Minden 12. kutya fertőzött lehet

A szívférgesség megelőzéséért az Elanco vezető innovatív gyógyszergyártó vállalat évek óta kampányol:

2017-ben kezdtük el a tulajdonosok széleskörű tájékoztatását, és választottuk május 10-ét a szívférgesség napjának. A kampány fő célja az állattulajdonosok figyelmének felkeltése a szívférgesség veszélyeire, valamint a preventív vizsgálatok és kezelések kulcsszerepére. Fontos a megelőző intézkedések alkalmazása annak érdekében, hogy minimalizáljuk a betegség előfordulását és terjedését. Évről évre nagyobb az érdeklődés a kampány iránt, amely azt mutatja, hogy jó úton haladunk

— mondta el Dr. Aladics Balázs, az Elanco ügyvezető igazgatója.

Fontos a megelőzésre fektetni a hangsúlyt

A már kialakult betegség kezelése rendkívül megterhelő lelkileg és fizikailag is a kutyák számára, ráadásul hosszadalmas és költséges folyamat. A szívférgesség megelőzésére ajánlott minden 6 hónapnál idősebb kutyánál szűrővizsgálatot végezni, amely egy gyors és fájdalommentes folyamat. Az első szűrés után fél évvel, majd folyamatos védekezés mellett is évente szükséges ellenőrizni a megelőző kezelések hatékonyságát. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban kérjük a kutyatulajdonosokat, hogy keressék fel állatorvosukat.

A szívférgesség napja alkalmából május 6. és 10. között 1000 kutya ingyenes szűrését biztosítja az Elanco országszerte 48 helyszínen. Az országos szűrésben résztvevő állatorvosi rendelők listája az alábbi linken elérhető: ITT.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szívférgesség

kutya