Kész horror, milyen káros anyagokkal van tele a Balaton vize: ettől még a vízibolhák is elhíznak

MTI   
  Megosztom
Kész horror, milyen káros anyagokkal van tele a Balaton vize: ettől még a vízibolhák is elhíznak

Naponta 2,5 tonnányi naptej oldódik bele a Balatonba a fürdőzők bőréről – derült ki azon a konferencián, amit a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szervezett azokról a szennyezőanyagokról, amelyek jelentősen megzavarják a tó ökoszisztémáját - közölte az RTL.

A konferencián elhangzott, hogy csak a Zala folyón keresztül évente 11,5 millió köbméter tisztított szennyvíz jut a Balatonba, további 2,2 millió köbméter pedig a környékbeli fürdők – Zalakaros, illetve Hévíz – „használt vizeként”. A kutatók 42 vegyület jelenlétét mutatták ki a tóban.

A Balaton – elsősorban gerinctelen – élőlényei szempontjából négy hatóanyag, a diklofenák, az ösztradiol, az ösztron és a koffein jelenléte okoz magas kockázatot. A vegyületek jelenléte ugyanakkor nem veszélyes az emberekre, sok tízezer liternyi Balaton-vizet kellene meginnunk ahhoz, hogy elérjük a maximálisan megengedett napi dózist.

A kísérletek során viszont kiderült, hogy a szteroid hormonok hatására a nagy mocsári csigák embriói jóval hamarabb kikelnek, miközben az egyedek spermiumszáma csökken. A karbamezapin nevű antidepresszáns az állatokat leszedálja, a mozgásuk lelassul. A naptejekből származó UV-szűrő vegyszerek pedig a vízibolhák hormonháztartását zavarják meg jelentősen, emiatt elhíznak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

víz

káros anyagok

szennyezettség