Kész horror, milyen káros anyagokkal van tele a Balaton vize: ettől még a vízibolhák is elhíznak

MTI   
  Megosztom
Kész horror, milyen káros anyagokkal van tele a Balaton vize: ettől még a vízibolhák is elhíznak

Naponta 2,5 tonnányi naptej oldódik bele a Balatonba a fürdőzők bőréről – derült ki azon a konferencián, amit a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szervezett azokról a szennyezőanyagokról, amelyek jelentősen megzavarják a tó ökoszisztémáját - közölte az RTL.

A konferencián elhangzott, hogy csak a Zala folyón keresztül évente 11,5 millió köbméter tisztított szennyvíz jut a Balatonba, további 2,2 millió köbméter pedig a környékbeli fürdők – Zalakaros, illetve Hévíz – „használt vizeként”. A kutatók 42 vegyület jelenlétét mutatták ki a tóban.

A Balaton – elsősorban gerinctelen – élőlényei szempontjából négy hatóanyag, a diklofenák, az ösztradiol, az ösztron és a koffein jelenléte okoz magas kockázatot. A vegyületek jelenléte ugyanakkor nem veszélyes az emberekre, sok tízezer liternyi Balaton-vizet kellene meginnunk ahhoz, hogy elérjük a maximálisan megengedett napi dózist.

A kísérletek során viszont kiderült, hogy a szteroid hormonok hatására a nagy mocsári csigák embriói jóval hamarabb kikelnek, miközben az egyedek spermiumszáma csökken. A karbamezapin nevű antidepresszáns az állatokat leszedálja, a mozgásuk lelassul. A naptejekből származó UV-szűrő vegyszerek pedig a vízibolhák hormonháztartását zavarják meg jelentősen, emiatt elhíznak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

víz

káros anyagok

szennyezettség