Folytatódik a küzdelem a vészívók ellen: mutatjuk, hol lesz szúnyogirtás a héten

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a küzdelem a vészívók ellen: mutatjuk, hol lesz szúnyogirtás a héten

A héten hat budapesti kerületben és az ország 380 településén lesz szúnyoggyérítés. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, hogy tizenhárom vármegyét és Budapestet is érintő kezeléseket 84 ezer hektáron végzik a szakemberek.

A Duna árterületén biológiai lárvagyérítés várható, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket a Duna mentén végzik a szakemberek. A Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest hat kerületében, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében dolgoznak majd. Gyérítés lesz a Rába mentén, a Balatonnál, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy és Vas vármegyében is.

Nagy károkat okozott az árhullám

A Dunán levonult árhullám a folyam mentén olyan tenyészőhelyeket hozott létre, amelyek jelentős szúnyogártalmat képesek előidézni. Az áradás okozta elöntések szegélyeiből az embert is csípő fajok repülnek ki, a mélyebben fekvő területeken a napokban fejlődnek ki a lárvák. Emiatt a Duna mentén elhúzódó szúnyogártalomra lehet számítani. A korábbi esőzések és a kisebb folyók áradása, majd az azt követő meleg időjárás miatt a Dunántúl több pontján is nagy számban jelentek meg a vérszívók.

Többféle módszert alkalmaznak

A katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés keretében többféle módszerrel zajlik a szúnyogok elleni védekezés. Az árterületeken földről végeznek biológiai lárvagyérítést a szakemberek, a mélyebben fekvő, gyalogosan nem elérhető helyeken repülőről történik a biológiai lárvagyérítés a következő napokban. Granulátumot szórnak a vízbe, ez a készítmény képes áthatolni a fák lombozatán, így a módszer az ártéri erdőkben is alkalmazható. Természetvédelmi területeken biológiai lárvagyérítés sem végezhető.

A készítményt nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, amely néhány óra alatt le is bomlik, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

árhullám

otthon

katasztrofavédelem

szúnyog

szúnyogirtás